Šta je, kome je namijenjen i isplati li se Airbnb plus

Kome je Airbnb plus namijenjen?

Airbnb je predstavio Airbnb plus, novost za iznajmljivače koji se žele izdvojiti iznad ostalih, ostvariti najbolju poziciju na Airbnb stranici i dobiti posebnu oznaku „plus“.

Za sada Airbnb svoj novi program oglašava pod sloganom: „Sve udobnosti doma i još više..“

Ulazak u ovu kategoriju smještaja nije dostupan svim iznajmljivačima već samo onima koji to zasluže dobrim recenzijama i dokazanom kvalitetom smještaja te dobiju pozivnicu (ili odgovor na prijavu) za ulazak u ovaj ekskluzivni klub.

Časopis Conde Nast tvrdi da je Airbnb plus „Opcija za sve goste koji mrze Airbnb“.

Iako nespretno opisano, ovaj naslov na neki način i pogađa srž novog filtera za pretragu smještaja. Airbnb plus je opcija za sve putnike koji su do sada preferirali hotelski smještaj. Putnici na koje Airbnb cilja novom kategorijom traže veći kvalitet i spremni su za njega i platiti više.

Zbog toga je Airbnb izbacio spisak kriterijuma kojima će svi iznajmljivači morati udovoljiti ukoliko žele dospjeti na popis najboljih:

a) Prosječna ocjena koju su vam gosti dali iznosi najmanje 4,8
b) Stopa prihvatanja zahtjeva od najmanje 95 %
c) Bez otkazivanja u protekloj godini

Ako udovoljavate spomenutim uslovima ( a želite ući Airbnb plus program) zatražite svoju pozivnicu koja se nalazi sljedećem linku (na dnu stranice): https://hr.airbnb.com/plus/host/requirements

 

Kako biste prošli i uspješno završili proces prijave očekuje vas sljedeće:

(1) moraćete ispuniti obrazac sa spiskom kriterijuma

Kriterijuma koji definišu sadržaj i uređenje smještaja je čak 100, a popis osnovnih zahtjeva možete pronaći i iščitati ovdje: https://hr.airbnb.com/plus/host/requirements/all

(2) moraćete ugovoriti provođenje postupka vizuelne procjene smještaja na daljinu
(3) moraćete sa  vanjskim suradnikom Airbnba provesti postupak procjene

 Primjer procjene:
Moguće je da će Vam ovaj vanjski suradnih Airbnba (inspektor) savjetovati da na primjer ugradite pametnu bravu (kako bi gosti mogli sami ući u smještaj). Ukoliko nudite samo šampon, savjetovat će da nabavite i regenerator.
Po pregledu fasade bi vam mogli savjetovati popravke i ličenje ukoliko su na njoj vidljiva oštećenja.
Mjeriće Vam se i brzina internet veze ali pregledati i čistoća kuhinjskih aparata.

(4) moraćete po pregledu izvještaja (nakon posjete smještaju) izvršiti sve izmjene koje su potrebne kako bi se ispunili uslovi za pristup programu.

 

Kakav smještaj mora biti kako bi ušao u  Airbnb plus?

Nećemo nabrajati sve sadržaje niti opisivati izgled prostora kojem se treba težiti ali ćemo navesti neke od primjera:

– smještaj mora imati peglu i sto za peglanje,
– posteljina mora biti kvalitetna
– vanjski prostor mora biti bez korova,
– internet mora biti brz sa ne manje od 5Mbps,
– gostima mora biti osigurano najmanje osam vješalica,
– gost mora biti u mogućnosti skuvati kafu unutar smještaja,
– pritisak vode mora biti jak itd..

Spomenuti uslovi su prilično detaljni, a osim spomenutih moguće je da će Vam se dodati i drugi po dolasku Airbnb inspekcije.
Vaš smještaj će i dalje imati osobnost ali će svojom ponudom zadovoljavati standarde vrhunskih hotelskih smještaja.

Airbnb plus domaćin mora zadovoljiti stotinu kriterijuma, a sve s ciljem da njegov smještaj bude konkurentan bilo kojem hotelskom smještaju (ali da pritom zadrži svu udobnost doma).

Airbnb video about personality on Airbnb plus

 

Na primjeru dobre prakse koji prikazuje promotivni video (ispod teksta) vidljivo je da će se osim na tehnikalijama i dalje insistirati na osobnosti i uređenju prostora koje će odskakati od dosadnog i tipičnog.  Airbnb plus osim na dobroj opremljenosti i dalje traži originalno uređene sobe i apartmane koje će biti hitovi instagrama.

Ne štedite na detaljima ni osobnom pristupu uređenju. Umjetničke slike, skulpture, muzičke ploče, biljke, sve podiže vrijednost ako je ukusno spojeno. Uredite apartman udobno kao vlastiti dom, dodajte par zanimljivih detalja i iskočite iz mase.

Da, detalji čine razliku ali će njihova nabavka vjerovatno iziskivati i vremena i novca. Ako ste spremni na prelazak u posebnu kategoriju vrhunskih smještaja budite spremni na nove promjene i ulaganja.

Osim inspektora koji će ispitati udovoljavate li kriterijima, dobićete i forografa koji će izraditi nove fotografije smještaja.

 

 

Cijena ulaska u Airbnb plus

Naknada koju Airbnb naplaćuje je jednokratna, iznosi 149$, a pokriva troškove obilaska smještaja i izrade izvještaja o tome što trebate uraditi kako bi smještaj bio spreman za uvrštenje u program.

VAŽNO: Ako otkažete obilazak smještaja, uplaćena vam naknada neće biti vraćena.

Detalje o naknadi za ulazak u Airbnb plus program se mogu iščitati ovdje.
Trošak naknade se odbija od sljedeće uplate.

 

Što dobijate ulaskom u novu kategoriju Airbnb plus?

Airbnbovci tvrde sljedeće:

“Čak 73 % putnika reklo je da su spremni platiti više za smještaj provjerene kvalitete i udobnosti.
Izvor: https://hr.airbnb.com/plus/host
 
Može se zaključiti da stupanjem u Airbnb plus program dobijate priliku ostvariti veću zaradu u budućnosti.

Kada pristupite programu dobijate bolji  položaj u rezultatima pretraživanja u okviru zasebne kategorije, primaćete savjete o uređenju interijera i profesionalne fotografije, a dobijate i Airbnbovu premium korisničku podršku.


Zanima vas kako će izgledati oglas vašeg smještaja na Airbnb plus? Kliknite ovdje.

 

Skaču li cijene smještaja oglašenih na Airbnb plus programu?

Veća udobnost i kvalitet = veće cijene. Ovaj odnos zapravo vrijedi za sve smještaje i one koji su u Airbnb plus programu i one koji nisu. Airbnb plus doduše znači bolji marketing i pozicioniranost na pretragama što bi dugoročno moglo značiti i slobodu podizanja cijene smještaja.

Prosječna cijena noćenja na Airbnb plusu je nešto ispod $250. Uporedimo li taj iznos sa prosječnom cijenom kod običnog listinga od $100 razlika je očita.

Airbnb plus zarada

Cijena po najprije zavisi od lokacije, tako je na primjer (na današnji datum) prosječni trošak smještaja za hotele u Los Angelesu 198$, a Londonu 230$ po noći.

 

Što kažu iznajmljivači i kakva su iskustva?

Malo smo pratili forume (community-e) iznajmljivača Airbnb-a koji su raspravljali o programu Airbnb plus.

Otkrili smo da za sada nisu osjetili veću promjenu u tipu gostiju. Ovakvi vlasnici smještaja su i do sada bili luksuznijeg tipa i nudili kvalitetan sadržaj te imali izvrsne recenzije.

Isto tako smo otkrili da loša recenzija može izbaciti oglašeni smještaj iz Airbnb plus programa (kao i bilo kakvo drugo odstupanje od uslova propisanih Airbnb plus programom).

Neki iznajmljivači smatraju da je ovaj program izvrstan ali namijenjen malim apartmanima dok za ville i velike kuće (od na primjer 500m2) možda i nije dobra ideja. Popravci i zahtjevi će biti preveliki, a promjena se neće puno osjetiti ni na cijeni ni na broju rezervacija.

Neke stavke bi mogle biti podložne pregovaranju, ako udovoljite većini uvjeta mogli bi vam progledati kroz prste ako na primjer ne ugradite pametnu bravu (svaki slučaj je poseban tako da ovo ne mora proći kod vašeg smještaja, svakako vrijedi pitati).

Svi se uglavnom slažu oko toga kako je Airbnb plus dobra ideja ali da je još u povojima i da valja vidjeti što će se još dogoditi i čime će rezultirati ulaganja.

 

 

Brian Chesky (Airbnb CEO) želi otkloniti ustaljeno razmljšljanje o Airbnb-u kao o portalu koji ne prikazuje smještaj prema svačijem ukusu.  Novom kategorijom će se ciljati na goste dubljeg džepa spremnije platiti veću cijenu smještaja, a koji su do sada preferirali hotelski smještaj.

Svojevremeno je i booking.com htio zagristi dio konkurentskog kolača pa je pokrenuo portal „Villas.com“. Pokušaj je pokazao da posjećenost nije dovoljno velika da bi se isplatilo održavati portal (Villas.com portal je ubrzo ugašen). Nakon propalog pokušaja ovjavljeno je kako je razlog gašenja potvrda da korisnici radije pretražuju smještaj na jednom portalu (te je sve smještaje sa villas.com prebacio pod istu kapu “booking.com”).

 

Izgleda da je Airbnb naučio iz bookingovih grešaka.

Airbnb Plus program ima ambiciju doseći brojku od 75.000 domova u 50 odredišta do kraja godine.
Što će iz svega izaći ostaje nam vidjeti. “Test and learn” glavni je moto većine online kompanija za oglašavanje smještaja.

 

Tekst napisao: Ludija NK. za MegaBooker.hr content team

Više o megabooker usluzi možete pogledati ovdje

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti