Stanka Stanojević na Trgu pjesnika

Književni  program festivala „Grad teatar“ nastavlja se večeras u 21 čas . Gošća Trga pjesnika  je Stanka Stanojević, koja će predstaviti svoje književno djelo „Karneval u Amnionu“.

Stanka Stanojević  rođena je 1977. na Cetinju. Diplomirala je na Odsjeku za srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Učesnik je brojnih festivala i pjesničkih susreta među kojima su: “Pjesnička riječ na izvoru Pive”, “Ratkovićeve večeri poezije”, “Trg pjesnika – Grad teatar Budva”, “Makarijevo slovo”, Međunarodni Beogradski festival poezije – “Trgni se! Poezija” , “Festival poezije mladih” – Vrbas, “Prvi regionalni pjesnički susreti” – Brčko  itd. Takođe, dobitnik je priznanja i nagrada na festivalima poezije.
Neke pjesme su joj prevedene na engleski, albanski, makedonski i slovenački jezik. Poezija joj je objavljivana u mariborskoj reviji za kulturu i društvo “Dialogi”, zatim u crnogorskom časopisu za književnost, kulturu i društvena pitanja “Ars” , “Književnom zapisu”,  u “Inflight” magazinu, “Balkanskom književnom glasniku”, “Paštrovskom almanahu”, “Stvaranju”, “Književnom zapisu” dnevnim novinama “Dan”  i drugim, kao i u mnogim elektronskim časopisima i web portalima.
Objavila je sljedeće pjesničke  zbirke: “Nijemo govori ljubav (INTER NOS)”, “Pjesme”, 2003, (nagrada “Spasoje Pajo Blagojević”), “Tajna polomljenih sitnica”, koautorska zbirka zajedno sa još tri pjesnikinje “Personalni karusel”, “Karneval u Amnionu”, i “Amputirani kosmos”, 2021.  Zastupljena je u antologiji “Pjesnikinje Crne Gore 1975-2015” Jovanke Vukanović, prvoj ove vrste u Crnoj Gori.
Radi kao organizator književnog programa u Narodnoj biblioteci Budve. Živi u Podgorici.
Moderator večeri je dr Biljana Jovanović Ilić.

Iste večeri, 11. avgusta, sa početkom u 21 čas, u amfiteatru manastira Sv. Trojice u Stanjevićima, na programu je predstava „Zelena čoja Montenegra“, po motivima romana Moma Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom, a u režiji Nikite Milivojevića. Predstava je koprodukcija  JU „Grad teatar“ Budva, Beogradskog dramskog pozorišta i Gradskog pozorišta iz Podgorice.

Režiju, adaptaciju teksta i scenografiju je uradio Nikita Milivojević, kostimografiju je uradila Jelena Stokuća, scenski pokret Amalija Benet, a kompoziciju Aleksandar Srebrić.

U predstavi igraju: Miloš Pejović, Dejan Đonović, Emir Ćatović, Simo Trebješanin, Jelena Simić, Maja Stojanović, Andrija Kuzmanović, Branimir Brstina, Marko Živić, Milorad Damjanović, Ivan Zablaćanski, Stefan Radonjić.

Predstava je na programu i 12. i 13. avgusta. Za publiku je obezbijeđen prevoz sa stanice Mediteran Expressa (u gradu) u 19.30 č. Napominjemo da u blizini manastira ima mjesta za parkiranje.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti