Stefan Milenković večeras na Grad teatru

Svjetski poznati violinista Stefan Milenković nastupiće večeras u 21 čas na sceni između crkava u Starom gradu. Time se  nastavlja se ovogodišnji muzički program festivala „Grad teatar“. Na programu je koncert koji će održati Milenković sa kamernim orkestrom „Kamerata Novi Sad“.

Srpski Umjetnik vijeka, Najhumanija ličnost godine i Ličnost-brend godine, violinista Stefan Milenković, uživa plodnu karijeru kao međunarodno priznati solista i recitalista, sa izvanrednom produktivnom dugovječnošću, profesionalnošću i kreativnošću. Milenković je karijeru započeo još kao dječak. Nastupio je za predsjednika SAD-a, Ronalda Regana na Božićnom koncertu u Vašingtonu sa 10 godina. Sledeće godine svirao je za Mihaila Gorbačova u Beogradu. Sa 14 godina svirao je za papu Jovana Pavla II, a sa 16 je održao svoj hiljaditi koncert u Montereju u Meksiku. Čvrsto posvećen pedagoškom radu, Milenković je predavao u saradnji sa Isakom Perlmanom na Džulijardu u ​​Njujorku, prije nego što je prihvatio svoju trenutnu poziciju vanrednog profesora violine na Univerzitetu u Ilinoisu u ,,Urbana-Champaign”. Milenković je i dalje najmlađi diplomirani umjetnik Muzičke akademije u Beogradu, magistarske studije završava sa 19 godina, a na pomenutom Džulijardu završio je i program strukovnih studija, pod paskom gospođe Doroti De Lej. Milenković svira violinu “Giovanni Battista Guadagnini” iz 1783. godine.

O “Karmini Burani”, koju je oduvijek htio da svira, Milenković kaže: “Ja sam sada uveren da se mi na sceni – prigrlivši ovo monumentalno delo – vraćamo prvobitnoj, intimnoj i neposrednoj verziji originalne forme ovih pesama koje su u srednjem veku svirale, recitovale i pevale male grupe golijarda punih poleta, satire i bunta, ali pre svega ljubavi i neugasive želje da se – živi!”

,,Kamerata Novi Sad”  je profesionalni kamerni orkestar nastao u okviru Akademije umetnosti u Novom Sadu  1988. godine. Članove orkestra  čine najbolji mladi muzičari akademije – profesori, asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti. Kamerata je od svog osnivanja do 1999. godine djelovala pod umjetničkim vođstvom violončeliste Ištvana Varge i nastupala u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, ostvarila uspješna gostovanja u Njemačkoj (Dortmund) i Holandiji (Amsterdam), učestvovala i na značajnijim muzičkim manifestacijama (BEMUS, NOMUS, Ohridsko ljeto, Međunarodna tribina kompozitora, Grad teatar Budva,...). Takođe je ostvarila i veliki broj trajnih radijskih i televizijskih snimaka. Na svom repertoaru Kamerata je uvijek imala djela domaćih kompozitora. “Pored velike muzikalnosti i entuzijazma, ono što ovaj orkestar izdvaja i svrstava u sasvim posebnu kategoriju muzičkih sastava je ogromna ljubav i predanost kojom se muzičari prepuštaju sviranju i muzici samoj, a što je kvalitet, koji se i u razmjerama evropski renomiranih orkestara, danas ne sreće baš često“, napisala je o Kamerati naša poznata kompozitorka i akademik Isidora Žebeljan, dok je Roman Simović, koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra, rekao: „Ovo je najbolji orkestar u Srbiji“. Ujedno, nastupaju i sa violinistom Stefanom Milenkovićem.

 

Na programu će se naći Orfova “Karmina Burana” (ar. Ana Krstajić), kao i kompozicije Sindinga, Geršvina, Pjacole i grupe Kvin.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti