Šteta zbog ugrožavanja vodovoda Bolje sestre može biti u milijardama

Opstanak Regionalnog vodovoda (RV) je dugi niz godina direktno ugrožen kako legalnom, tako i nelegalnom, nekontrolisanom eksploatacijom šljunka i pijeska iz korita rijeke Morače, koja se u velikoj mjeri odvija u zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta Bolje sestre, i time narušava izdašnost ovog izvorišta, upozorio je u razgovoru za “Dan” predsjednik odbora direktora ovog preduzeća Zoran Lakušić.

Naglašava da problem devastacije Morače traje decenijama, intenziviran je poslednjih 10 godina, a sada je već, kako kaže, i laicima golim okom vidljivo da pojedini djelovi obale izgledaju kataklizmično.

– Korito rijeke Morače je vještački “spušteno” za minimum 5–7 metara, i to se, po mišljenju stručnjaka, mora odraziti na kretanja i izdašnost podzemnih voda, te samim tim i na izdašnost izvorišta Bolje sestre, iz kojeg se snabdijeva vodom šest primorskih opština. Za deceniju i po izdašnost je smanjena za više od 80 odsto, sa 2.660 litara u sekundi 2005. na istorijski minimum od svega 334 litra početkom septembra 2020. godine. To je znatno ispod projektovanog kapaciteta vodovoda od 1.100 litara i predstavlja ozbiljnu opasnost da bi u turističkoj sezoni primorje moglo ostati bez dovoljno vode- izjavio je Lakušić.

Govoreći o posledicama nelegalne eksploatacije šljunka, Lakušić kaže da Regionalni vodovod trpi gubitke i potencijalno se dovodi u opasnost kako dalje poslovanje, tako i ozbiljni turistički projekti koji očekuju priključenje na sistem regionalnog vodosnabdijevanja (RVS).

– Time su dodatno ugroženi svi dalji strateški planovi na proširenju sistema i budući razvoj firme, za koje je i država dala garancije u okviru finansijskih aranžmana namijenjenih realizaciji, a od čije implementacije će benefit imati crnogorska privreda, svi građani Crne Gore, a posebno oni na Primorju, kao i brojni turisti. Takođe, ugrožavanje ovog izvorišta imalo bi nesagledive posledice po turizam u Crnoj Gori i potencijalni gubici bi se mjerili stotinama miliona, pa i milijardama eura, ocijenio je Lakušić.

Dodaje da i pored uvedenog moratorijuma 2017. godine, svjedoci smo da nelegalna eksploatacija šljunka iz crnogorskih rijeka ni u jednom trenutku nije zaustavljena, te da su vidljivi rezultati i stvarni efekti tih aktivnosti u potpunosti izostali.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti