Švajcarski turoperatori i mediji u Crnoj Gori: Nadamo se da ćemo dovesti Švajcarce u ovu prelijepu zemlju

NTO CG je u saradnji sa nacionalnom avio kompanijom Air Montenegro organizovala studijsku posjetu predstavnika nekih od značajnih turoperatora, turističkih agencija i medija iz Švajcarske, koji u periodu od 21-25. septembra borave u našoj zemlji.
 
Riječ je o predstavnicima turoperatora i turističkih agencija koji su fokusirani na ponudu kongresnog, aktivnog, kulturnog i drugih oblika turizma, od kojih većina još uvijek nema Crnu Goru u svojoj ponudi, ali planiraju da je uključe. Predstavnici medija koji su učesnici studijske posjete su portali: About travel CH, koji piše članke koji su vezani sa MICE segment, Travel Trip i Alb info – Europe.
 
Prethodnih dana su imali priliku da obiđu nacionalne parkove Biogradska gora i Skadarsko jezero, da se upoznaju sa ponudom kulturnog turizma obilazeći Stari grad Kotor, Perast, Ulcinj, Bar i prijestonicu Cetinje, ali i sa ponudom hotela kako bi mogli da ih uključe u svoje aranžmane. Tokom boravka u destinaciji, uživali su i u crnogorskoj tradiciji, specijalitetima i domaćem vinu.
Stavljajući akcenat na predstavljanje crnogorske turističke ponude švajcarskim predstavnicima i njihovo uvezivanje sa crnogorskom turističkom privredom, NTO CG je 22. septembra u Petrovcu organizovala poslovnu B2B radionicu kojoj je prisustvovalo oko 50 predstavnika crnogorske turističke privrede.
 
Iako su prvi put u našoj zemlji, predstavnici švajcarskih agencija i turoperatera su izuzetno zadovoljni posjetom i radionicom.
 
“Kao i ostale kolege, čula sam za Crnu Goru ali nisam imala prilike da je posjetim. Pomislila sam da će biti uzbudljivo doći ovdje i smatram da će ovo biti zanimljiva destinacija našim klijentima koji su u potrazi za novim idejama i iskustvima. Uvjek smo u potrazi za autentičnim mjestima, ali i za  kulinarskim iskustvima, a Crna Gora na tom polju ima mnogo toga da ponudi”, kazala je Nadja Wassmer iz kompanije MICExperts.
Leandra Will iz Hotelplana je istakla da bogata istorija čini ovu zemlju još interesantnijom, te da je zanimljivo što su plaže tako blizu planinama. Poručila je da njena kompanija, Hotelplan, želi da uvrsti Crnu Goru u njihov portfolio i nada se da će dovesti Švajcarce u, kako je kazala, jednu prelijepu zemlju.
 
Poslovne radionice i susreti, koje NTO organizuje, veoma su korisni i domaćim turističkim poslenicima i privredi, prvenstveno zato što je to prilika da se upoznaju sa turoperatorima i predstave svoju ponudu. Prema riječima generalnog menadžera Hotela Montenegrina iz Rafailovića Varnesa Zagore, ovakvi događaji su od krucijalnog značaja za domaći turizam.
 
“Drago mi je što je NTO nekoliko godina unazad organizuje ovakve radionice jer je izuzetno bitno da turoperateri sa evropskih tržišta vide Crnu Goru, da se upali ta iskra kod njih da žele da sarađuju sa nama i da predstavimo šta sve naša država sve nudi”, kazao je Zagora.
Sales i marketing menadžer hotela Vivid Blue Serenity Resort, Tatjana Kuljača, kazala je da su poslovne B2B radionice jedan od najvažnijih koraka jer se na ovaj način otvaramo prema turoperaterima i agencijama koje ranije nisu radile sa Crnom Gorom.
 
“To je za nas velika stvar, jer sami kao hotelijeri ne možemo da učinimo mnogo. Ali ukoliko imamo podršku u smislu da se ljudi dovedu kod nas da vide koliko je Crna Gora lijepa i šta sve nudi, onda je potpuno drugačija priča nego kada mi sami pokušavamo da turističke agencije ili turoperatore ubijedimo da je u Crnoj Gori lijepo onoliko koliko zaista jeste”, kazala je Kuljača.
Predstavnik NTO CG, Andri Stanović, istakao je da je interesovanje na radionici bilo veliko.
 
„To nam daje potporu da švajcarsko tržište ubuduće tretiramo među primarnim tržištima gdje ćemo sprovoditi razne promotivne aktivnosti i nadamo se povećati broj dolazaka. Kad su dolasci iz Švajcarske u pitanju, do kraja jula bilježimo dolazak oko 14 hiljada Švajcaraca, što je u poređenju sa prethodnom godinom negdje 50 odsto više”.
Od velikog značaja za razvoj ovog tržišta je i postojanje direktne cjelogodišnje avio linije na relaciji Cirih – Podgorica u realizaciji nacionalne avio kompanije Air Montenegro, te na relaciji Cirih-Tivat u realizaciji švajcarske avio kompanije Edelweiss, koja najvaljuje ponovno uspostavljanje letova u periodu od maja do septembra 2023. godine.
 
Pored NTO CG i nacionalne avio kompanije Air Montenegro, svoju podršku u organizaciji studijske posjete dali su i strateški partneri Budvanska Rivijera i Gold Travel, lokalne turističke organizacije Budve i Kotora, Muzeji Crne Gore, AD „13.jul Plantaže”, sl hoteli „Conte” i „The Chedi Luštica Bay”.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti