Svjetski dan turizma obilježen obilaskom budvanskog zaleđa!

Turistička organizacija opštine Budva Svjetski dan turizma (27.09.2020.) obilježila je organizovanom turom kroz budvansko zaleđe za crnogorske novinare i predstavnike Nacionalne i primorskih lokalnih turističkih organizacija u četvrtak, 1. oktobra.

Ovogodišnji Svjetski dan turizma kao temu je imao seoski, odnosno ruralni turizam i povratak prirodi, što je inspirisalo program ture koja je podrazumijevala obilazak Velje masline u selu Ivanovići, lokalnih domaćinstava, manastira Reževići i Rustovo, degustaciju primorskih specijaliteta i šetnju kroz budvansko zaleđe.

 

Budvanska sela predstavljaju autentičnu turističku ponudu, prije svega zbog svoje specifične arhitekture, prirodnog okruženja i blizine značajnih kulturno-istorijskih, pretežno vjerskih objekata. Zdrav prirodni ambijent, tradicionalna kuhinja, svježe domaće voće i povrće, izvorska voda, mogućnost uživanja u šetnjama brdskim i planinskim krajem budvanske obale i upoznavanja sa istorijom i kulturom ovog kraja, blizina najljepših plaža na budvanskoj rivijeri – samo su neki od razloga zbog čega turisti dolaze u ova mjesta.

 

Velja maslina u selu Ivanovići izdvaja se kao svojevrsni spomenik prirode i simbol trajanja, više od 2000 godina predstavlja nezamjenljivi dio vizuelnog i duhovnog identiteta budvanskog primorja i spada među nekoliko najstarijih maslinovih stabala na svijetu.“ – istakao je prvi domaćin, Mitar Ivanović.

 

Nakon obilaska Velje masline, porodica Rađenović je na Skočiđevojci ugostila grupu i pripremila tradicionalni primorski doručak uz priču o tome kako je ovo mjesto dobilo ime kao i o paštrovskim makarulima, posebnoj vrsti domaće tjestenine. U manastiru Reževici učesnici su imali prilike da čuju o istorijatu manastira, u čijem sastavu se nalaze tri manje crkve, izradi maslinovog ulja, kao i starom mlinu za masline koji se i danas koristi. Poseban utisak na sve prisutne ostavio je manastir Rustovo za koji sa razlogom kažu da je mjesto od kojeg zastaje dah. U sastavu manastira nalazi se i radionica gdje monahinje same izrađuju prirodne preparate za njegu lica i tijela, kao i predmete od keramike. Kratkom šetnjom od manastira Rustovo do Čelobrda, grupa je stigla u domaćinstvo Mitrović, gdje je organizovan obilazak vinskog podruma i degustacija prethodno pomenutih paštrovskih makarula i pašticade.

 

Obilazimo danas ove prelijepe predjele Paštrovića, jer nam je važno da budemo u neposrednom dodiru sa prirodom i sa ljudima koji su autentični, da pokažemo našim gostima svu raznolikost gastronomije koju Budva može da ponudi. Postoje brojna neotkrivena blaga u našem zaleđu, koja naši turisti koji uglavnom sve vrijeme provode na obali i nemaju priliku da vide, pa smo zato i odlučili da ih putem medija predstavimo široj javnosti, ali sa njima upoznamo i naše kolege iz drugih turističkih organizacija.“ – istakla je Maja Liješević, direktorka TOB-a.