Teorije zavjera na Balkanu: Koronavirus napravili Kinezi, SAD, farmaceuti ili Bill Gates?

Teorije zavjera, velike i male, širile su se svijetom u 2020. godini. Najglasnije su svakako bile one o koronavirusu koji je "namjerno pušten iz laboratorija", a o čemu su najviše "šuškali" Balkanci, analizirala je Savjetodavna grupa za javnu politiku Balkan u Evropi (BiEPAG), prenosi klix.ba Iz BiEPAG-a ističu da su teorije zavjera poput hrane za radikalnu i antidemokratsku politiku. One rađaju pojedince koji odbacuju nauku, ne vjeruju u vakcine, konvencionalne lijekove i savjete stručnjaka, što je opasno u vrijeme stvarne opasnosti.
Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, BiEPAG ovo područje vidi kao plodno tlo za teorije zavjera, čemu svakako doprinosi nepovjerenje građana u institucije, ali i historijska pozadina o zavjerama koje su na Balkanu počele cvjetati od 1990-ih godina.
Globalne zavjere o koronavirusu ove godine su bile prilično jake na Balkanu, navodi BiEPAG, a potencijalno i destruktivnije od globalnih trendova. S tim u vezi, teorije zavjera na Balkanu, kao i u drugim dijelovima svijeta, povezane su s konceptom neprijatelja, stalne prijetnje, druge osobe koja stalno "radi protiv nas", s krajnjim ciljem uništavanja "naše nacije i identiteta".
Zemlja s najvećim brojem pristalica teorijama zavjera na Zapadnom Balkanu je Albanija. U ovoj zemlji su najpopularnije teorije u kojima se Kini pripisuje odgovornost izbijanja pandemije, a 43 posto stanovništva smatra da je Bill Gates povezan s krizom 2020. godine. Sve u svemu, u regiji gotovo 80 posto stanovništva vjeruje ili donekle u bilo koje od zavjera povezanih s COVID-om 19.
Građani Srbije, Crne Gore i Kosova izrazili su pak manje vjerovanje u zavjere o koroni povezane s Kinom od ostalih etničkih grupa na Balkanu. S druge strane, Hrvati u Bosni Hercegovini više su naklonjeni zavjerama da je virus potekao iz Amerike, nego iz Kine.
Kada je riječ o Bosancima i Hercegovcima, u BiH najviše se vjeruje u zavjeru da je farmaceutska industrija odgovorna za širenje virusa u svijetu. Na drugom mjestu je zavjera o tome da je kineska vlada napravila virus u laboratoriju, a potom slijedi vjerovanje da je Bill Gates zapravo izmislio virus kako bi ljudima preko vakcine u tijelo ubacio čip preko kojeg bi imao kontrolu nad svima i konačno vladao svijetom. Gotovo 30 posto građana vjeruje BiH da postoji veza između 5G mreže i koronavirusa, kao i da je američka vojska razvila koronavirus kao bio oružje.
BiEPAG je anketirao ljude i na pitanje da li će se vakcinisati, te je i u ovom slučajku više od 30 posto građana BiH izjavilo da neće. Najveću averziju prema vakcini imaju pak stanovnici Sjeverne Makedonije i Kosova. Iz BiEPAG-a zaključuju da su teorije zavjera na Balkanu znatno zastupljenije nego bilo gdje u Evropi, što je velikim dijelom posljedica nepovjerenja građana u institucije. Ove zavjere, kako nadalje dodaju, prijete efikasnoj borbi protiv pandemije, ali i demokratiji u cijeloj regiji.
Visok nivo vjerovanja u teorije zavjera poklapa se sa sve većom potražnjom za čvrstim vodstvom i padom demokratije, pružajući plodno tlo za daljnji demokratski pad i antagonizam, zaključili su iz BiEPAG-a čiji detaljan izvještaj o zavjerama na Balkanu će uskoro biti dostupan javnosti.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti