Trg pjesnika: Vladušić predstavlja roman “Omama”

Večeras sa početkom u 21 čas na Trgu pjesnika se nastavlja ovogodišnji književni program festivala gostovanjem Slobodana Vladušića, koji će predstaviti svoj roman Omama.

Slobodan Vladušić rođen je 1973. godine u Subotici. Redovni je profesor na Odsjeku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta, u Novom Sadu, pisac i esejista. Bio je stalni književni kritičar u listovima “Politika” i “Večernje novosti”. Četiri godine je uređivao i časopis “Letopis Matice srpske”.
Napisao je knjige kritika, studija i teorijske proze: „Degustacija strasti“, „Na promaji“, „Portret hermeneutičara u tranziciji“, „Ko je ubio mrtvu dragu“, „Crnjanski, Megalopolis“, „Košarka – to je Partizan“, „Književnosti i komentari“, „Orfej i zapušač“ i romane: „Forward”, „Mi, izbrisani”, „Veliki juriš“ i „Omama”. Napisao je dramu “Teniser”, koja se izvodila u Narodnom pozorištu u Subotici.
Za najbolju književnu kritiku u elektronskim i štampanim medijima na srpskom jeziku dobio je nagradu “Milan Bogdanović”. Za knjigu Crnjanski, Megalopolis dobio je nagradu “Isidora Sekulić”, dok je za knjigu Književnosti i komentari nagrađen nagradama “Đorđe Jovanović” i “Laza Kostić”. Za svoj prvi roman Forward Vladušić je dobio stipendiju “Borislav Pekića”, kao i Vitalovu nagradu „Zlatni suncokret”. Njegov drugi roman Mi, izbrisani nagrađen je nagradom “Meša Selimović”, za treći roman Veliki juriš  primio je nagrade “Svetozar Ćorović” i “Janko Veselinović”, a četvrti Omama dobio je nagradu Matice srpske za roman godine “Beskrajni plavi krug”.
O romanu Omama Dejan Stojiljković je zapisao: „U lavirintu međuratnog Berlina, osluškujući šum Vavilona, čekajući da se pokaže nakazno lice istorije i naslućujući neko novo zlo, Miloš Crnjanski kakvog dosad niste upoznali, a koji je opet onaj isti genije i tumač ljudskih i civilizacijskih posrnuća, vodiće vas kroz priču koja vam neće dati mira, ni na javi ni u snovima. Blistav i mračan, inteligentan i ubjedljiv, novi roman Slobodana Vladušića predstavlja potpuno neočekivan iskorak u savremenoj srpskoj prozi i njegovo do sada najzrelije i najambicioznije djelo”.
Moderator večeri je doc. dr Goran Radonjić.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti