Tri razloga zbog kojih se ne osjećate dobro nakon leta avionom

Tokom putovanja avionom mnogima često zna biti loše, a to se dešava ako se ne pridražavaju nekih osnovnih pravila. Naime, veoma je važno da u avionu nosite masku i sredstvo za dezinfekciju te da unosite dovoljno tečnosti. Postoji nekoliko razloga zbog kojih vam je nakon leta avionom muka. Obratite pažnju na njih kako biste to sljedeći put izbjegli

Ne pijete dovoljno vode

Stručnjaci preporučuju da budete hidratizirani kada idete na putovanje avionom, jer bi upravo to mogao biti razlog zbog kojeg se osjećate loše nakon leta.

"Kada avioni polete, kabina počinje imati vrlo nisku vlažnost u vazduhu. Zbog toga nam se nos i grlo isušuju", kaže doktor medicine Paul O’Rourke.

Ako se pravilno ne hidratizirate, suvoća može doprinijeti razvoju virusnih infekcija s bolovima u grlu ili smanjivanjem sluznice koja obično štiti od bakterija. Uz to, ako pijete alkohol u avionu, budite posebno oprezni kako biste bili sigurni da ste hidratizirani dok ste u avionu.

Bakterije su posvuda 

Doktor O'Rourke vjeruje da će ljudi jednako vjerovatno uhvatiti bakterije ili viruse iz vazduha u avionu, kao i u bilo kojem drugom zatvorenom prostoru, zahvaljujući HEPA filterima i zraku koji cirkuliše, ali zaraziti se mogu i preko ruku. To se npr. može dogoditi ako u avionu jedete grickalice i nemate odgovarajući pribor za jelo. Nošenje maske u avionu - čak i nakon što ste vakcinisani protiv COVID-19, može pomoći da smanjite širenje virusa i bakterija.

Infektologinja i medicinska direktorica za prevenciju i kontrolu infekcija na Medicinskom centru Univerziteta Kansas Dana Hawkinson smatra da ste, iako ste vakcinisani protiv koronavirusa, i dalje osjetljivi na druge respiratorne viruse i druge infekcije. Zato je tokom putovanja posebno važno održavati pravilnu higijenu ruku, kao i nositi masku i održavati distancu.

Iako su aviokompanije od pandemije izuzetno oprezne u dezinfikovanju aviona između letova, još uvijek postoje područja s velikim prometom na koja morate posebno paziti, primjerice stol s ladicama i sjedište. Nužno je da pripazite na ova područja i dezinfikujete ruke nakon što ih dodirujete.

Ne brinite previše

Putovanje je samo po sebi stresno. Možda ćete biti više zabrinuti zbog pronalaska gatea prije polijetanja nego zbog punjenja boce za vodu za višekratnu upotrebu. Isto vrijedi i za dezinfekciju ruku ili brisanje sjedišta.

"Tokom putovanja vjerojatno nećete raditi sve potrebne higijenske prakse", kaže dr. Hawkinson.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti