Turistički stručnjaci preporučuju ovih 10 destinacija za posjetiti u 2023. godini

Ispratili smo staru, a dočekali novu godinu, te je došlo vrijeme da razmišljamo o novim putovanjima i destinacijama. Svjetski turistički stručnjaci su , kako prenosi klix.ba, napravili spisak najboljih destinacija za 2023. godinu, koje će privući brojne turiste i putnike željne avanture.

U nastavku vam donosimo 10 najatraktivnijih lokacija u narednih 365 dana koje će vas zasigurno ostaviti bez daha i osvojiti vaše srce. Bilo da ste putnik koji preferira gradsku vrevu, tropske mirise ili mir u šumi, sigurni smo da će svako uspjeti pronaći nešto za sebe.

Poljska

Poljska može biti odličan izbor za putovanje u 2023. godini. Nude se raznovrsni vidovi putovanja, počevši od onih gradskih u Varšavu, Krakov, Gdanjsk, Vroclav ili Poznanj, pa sve do uživanja u prirodi jezera, planina i šuma.

Zapadna Australija

U aprilu 2023. potpuno pomračenje Sunca bit će vidljivo iznad sjeverozapadnog ruba Australije, ali Zapadna Australija nudi mnogo više od nekih 60 sekundi čuda. Prostire se na jednu trećinu cijelog kontinenta Australije, proteže se od živahne, rastuće prijestolnice države Perth, preko pustinja do vinske zemlje i rijeke Margaret, te do dramatičnih vrhova litica Kimberleya.

Liverpool, Engleska

Engleski lučki grad Liverpool, najpoznatiji širom svijeta kao rodno mjesto The Beatlesa, dodaje još jedno poglavlje svom muzičkom naslijeđu. U maju će to biti grad domaćin Eurosonga 2023, spektakularne ekstravagancije pjesama koja privlači hiljade fanova koji mašu zastavama sa cijelog kontinenta. To je prilika da se grad oporavi nakon sramote što mu je oduzet status svjetske baštine UNESCO-a 2021.

Charleston, Južna Karolina

Charleston paradira svojom prošlošću kao nijedan drugi grad u SAD-u, ali često je zataškavao historiju svojih crnačkih stanovnika. Preduzeo je korake da to popravi. Posjetioci krajem maja i početkom juna mogu uživati ​​u svjetski poznatom Spoleto festivalu sa operom, pozorištem, plesom, muzičkim nastupima i razgovorima sa umjetnicima.

Vilnius, Litvanija

Glavni grad Litvanije ove godine slavi 700. godišnjicu 25. januara. Čitav centar grada nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Vilnius se našao na listi zahvaljujući gotičkim, renesansnim i baroknim zgradama, koje se nalaze na srednjovjekovnom planu ulice, ali grad je najpoznatiji po svojoj baroknoj arhitekturi.

Fiji

Briljantne plave vode, prostrani koralni grebeni i stotine mirnih ostrva: Fiji nije teško zavoljeti. Ali zašto ići tamo 2023. godine?Zemlja je ponovo otvorena tek nakon Covida krajem 2021. godine, što znači da se broj posjetilaca južnopacifičkog raja tek treba u potpunosti vratiti.

Solun, Grčka

Uz popularnu obalu i blizinu prelijepih plaža i planina u unutrašnjosti, Solun je sigurno kandidat za jednu od najboljih evropskih destinacija za gradski odmor u gradu.

Ras al-Khaimah, Ujedinjeni Arapski Emirati

Kada putnici pomisle na Ujedinjene Arapske Emirate, obično ono što im padne na pamet je blještavi horizont Dubaija. Ali UAE također ima mnogo toga za ponuditi ljubiteljima prirode - posebno najsjeverniji emirat Ras al-Khaimah , koji ima za cilj da postane najodrživija destinacija Bliskog istoka do 2025. zahvaljujući novoj strategiji "uravnoteženog turizma".

Laos

Zahvaljujući otvaranju polubrze željeznice 2021. godine, lakše je nego ikad kretati se zemljom bržim tempom, a osim toga u Laosu zaista ima mnogo toga da se vidi.

Bogota, Kolumbija

Destinacije na obali Kariba, kao što su arhipelag Rosario ili grad Kartahena na listi UNESCO-ve baštine, s pravom su na vrhu većine lista želja za putovanja u Kolumbiju. Postoje ture koje prikazuju transformaciju grada od grafita divljeg zapada do nevjerovatne galerije ulične umjetnosti, zato za ljubitelje avanture, Bogota može biti idealan izbor za 2023., piše CNN.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti