U Budvi za sedam mjeseci ostvarena skoro polovina turističkog prometa Crne Gore

Da su tokom ove turističke sezone ostvareni mnogo bolji rezultati nego što se početkom godine očekivalo potvrđuju i zvanični podaci Uprave za statistiku Crne Gore – Monstata koji se odnose na kolektivni smještaj u Budvi tokom jula.

U najznačajnijoj turističkoj destinaciji Crne Gore tokom jula je u hotelima boravilo skoro 77.000 gostiju, što je 12% više u odnosu na isti period 2019. godine, a ostvareno je više od 400.000 noćenja, što je skoro na nivou od prije dvije godine.

„ Odlični rezultati koji su ostvareni u kolektivnom smještaju na našoj rivijeri tokom prvih sedam mjeseci ove godine govore da u ukupnom turističkom prometu Crne Gore Budva ove godine učestvuje sa 44% u broju dolazaka i čak 48% u ukupnom broju noćenja. Očekujemo da će zvanični podaci za avgust biti na sličnom nivou, a svi preliminarni pokazatelji, uključujući i podatke sa naših informativnih biroa, govore u prilog tome da je visok uporedni procenat u odnosu na 2019. u samom špicu turističke sezone ostvaren i u privatnom smještaju.“ – ističe Maja Liješević, direktorka Turističke organizacije opštine Budva i dodaje da je ovo dokaz da se zajedničkim naporima i odgovornim odlukama postiglo ono čemu smo se svi nadali.

„Nakon 2020, godine koja je bila izuzetno teška, ne samo za naš, već uopšte svjetski turizam, nakon prvih 6 mjeseci ove godine kada smo morali mudro da odlučimo o tome kako spasiti crnogorsku, pa ujedno i budvansku ekonomiju, a istovremeno obezbjediti zdravstvenu sigurnost, Crna Gora je otvorila svoje granice i time pružila nadu  desetinama hiljadama turističkih radnika i poslenika. Uložili smo u periodu predsezone maksimalne napore, kreativnost i marketinške kanale da u regionu promovišemo Budvu, kao turističku destinaciju, svjesni činjenice da će upravo ova tržišta ove godine biti dominantna. Jul i avgust su pokazali spremnost svih odgovornih subjekata i privrednika na teritoriji naše opštine da podizanjem kvaliteta usluga i prilagođavanjem cijena aktuelnom trenutku, dočekamo veliki broj turista i pokažemo se kao dobri domaćini. Najave većine budvanskih hotelijera za septembar govore da sezoni nije kraj, i da će baš sada, u najljepšem dijelu godine, turisti moći da u našem gradu i odmaraju pod još povoljnijim uslovima koristeći posebne ponude i specijalne popuste. Još jednom naglašavamo da je svima nama najvažnije da sačuvamo zdravlje naših sugrađana i turista, da sačuvamo bezbjednost naše destinacije, ukoliko želimo da nastavimo sa dobrim rezultatima sve do kraja godine„ -  rekla je direktorka TO Budva.

Prema poslednjim podacima Turističke organizacije opštine Budva u ovom gradu boravi oko 40.000 turista, od čega najviše u privatnom smještaju – oko 28.000.

Najbrojniji gosti i početkom septembra su iz Srbije, Rusije, Ukrajine i Bosne i Hercegovine.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti