U Dubrovniku novi sistem grijanja i hlađenja morem

U Dubrovniku, u Kneževu dvoru, modernizovan je tridesetak godina star sistem grijanja i hlađenja koji koristi morsku vodu. Sistemom je obuhvaćena i Gradska uprava, Kazalište Marina Držića te Kino Sloboda.

Projekt obnove sufinansirali su evropski fondovi i veoma je važan za Dubrovnik jer je riječ o upotrebi obnovljivih izvora energije u istorijsko-kulturnom središtu, odnosno UNESCO-vom zaštićenom području.

Knežev dvor, koji ljeti obiđu stotine hiljada gostiju, i u zimskim mjesecima privlači posjetioce. Utisci su jednaki. No oni ne znaju da se upravo u Dvoru već 30-ak godina nalazi postrojenje za grijanje i hlađenje cijelog kompleksa, i to morskom vodom. Nedavno je cijelo postrojenje zamijenjeno novim, modernijim.

- Napravljen je novi sistem sa 6 dizalice topline koje koristi energent kao more. Grijanje i hlađenje objekata pozorišta, kina, dijela gradske uprave i Kneževog dvora. Specifično je što je jedina istorijska gradska jezgra koja koristi more kao energent za grijanje i hlađenje dijela objekata, kaže Srđan Todorovski iz Ureda za izgradnju i upravljanje projektima Grada Dubrovnika.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti