U Hrvatskoj se obaraju turistički rekordi: Ovdje sve vrvi turistima, iznajmljivači potvrdili - na snazi je posve novi trend

Iako se u početku mislilo kako od sezone neće biti ništa - gužve na cestama, granicama i trajektnim lukama pravo su iznenađenje. I u korona sezoni obaraju se turistički rekordi.

Gužve su na granici Hrvatske i Slovenije u subotu bile od ranog jutra u oba smjera. Smjena turista izgleda kao da korone nema.

Gdje se može autom, gostiju ne fali. Najviše noćenja u julu ostvareno je na Viru, a slijede Rovinj, Medulin, Novalja i Mali Lošinj. Istra ima čak dva grada u Top 5, što ih je iznenadilo.

"Nudimo cijeli spektar iskustva kod vinara, kod uljara u tematskim aquaparkovima", kaže Denis Ivošević iz Turističke zajednice Istarske županije za Dnevnik Nove TV.

 

U Crikvenici je plaža puna. Antonia iz Austrije rekla je kako su odabrali Crikvenicu jer je blizu, a Durakum iz Švicarske kaže da su prije bili u Vodicama, Makarskoj, Poreču, Rovinju, Umagu, ali ovdje im je sjajno za familiju.

 

U hotelima se traži soba više. "U jednom od naših hotela smo čak premašili prošlogodišnje brojke što je onako, zvuči nevjerojatno", kaže Alin Harambašić, direktorica tamošnjeg hotela.

Iako u Dubrovniku nema gužvi na koje smo navikli, nada za dalmatinski turizam je gužva za izletničke brodiće u Šibeniku. A zagužvalo se i u splitskoj trajektnoj luci. Za Brač su jutros vozili vanredne linije trajekta. "Očekujemo više od 60.000 putnika i više od 14.000 vozila. Idemo prema 60% u odnosu na prošlu godinu", rekla je Jelena Ivulić iz Jadrolinije.

 

 

VEZANO: Turizam buknuo u Neumu, jedinom moru u regionu za državljane Srbije i BiH

 

A u Iki se danas pilo prošlogodišnje vino odležano u moru. Ova jedinstvena manifestacija godinama privlači posjetiOCE. Vlado iz Kastva kazao je kako je samo zbog toga došao u Iku, a Olivera iz Italije to je vino probala još lani.

"I svjetlost i temperatura i vlažnost u čepu su idealni u moru i to ne bilo gdje nego di su vrulje, izvori, tu je idealna lokacija", rekao je vinar Luciano Vorić. Baš kao i Hrvatska za 780 hiljada gostiju koliko ih se danas odmara zemlji.

 

 

Grad Krk zatvara listu top 10 destinacija po broju noćenja u julu. Iznajmljivač i ugostitelj Josip Brusić kazao je za Dnevnik Nove TV kako sezona dosad izgleda dosta optimistično, s obzirom na mjere koje su bile određene početkom sezone, i dodao kako se nadaju dobrim brojkama.

 

Potvrdio je da su rezervacije u zadnji čas postale novi trend, ali i da se tome treba prilagoditi. "Gosti ostaju pet, šest dana, a ne jednu noć, pa na kraju sve bude dobro", kazao je Brusić.

Na pitanje jesu li gosti u strahu te troši li se kao lani, kaže kako "oni koji su stigli do nas se ne boje, pridržavaju se mjera, dosta izlaze i šetaju, imaju povjerenja u nas. Troše, ali nešto manje nego prošlih godina. Ipak, to je bolje nego što smo očekivali", kazao je Josip Brusić.

 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti