U Italiji ledenjak prekrivaju tkaninom kako bi smanjili topljenje tokom ljeta

Kako bi spasili ledenjak Presena, koji se nalazi na sjeveru Italije, od daljnjeg topljenja i nestajanja, stručnjaci za klimu pokrivaju ga dugim trakama tkanine, koje će refleksijom sunčevih zraka spriječiti otapanje snijega ispod.

Kažu da se oko 70 posto snijega preko ljeta može spasiti zaštitnim pokrivačem koji djeluje na isti način kao srebreni reflektirajući štitnik postavljen na prozor automobila kako bi se zaustavilo pregrijavanje.

Na vrhu glečera koji je okružen zadivljujućim širokim vrhovima, tim stručnjaka postavlja trake širine 5 i dužine 70 metara kako bi pokrili oko 120.000 kvadratnih metara ledenjaka. Za izvršavanje zadatka potreban je čitav mjesec.

Proces provode svake godine od 2008.

"Ledenjaci i njihovo povlačenje možda su najupečatljivija manifestacija globalnog zatopljenja", rekao je glaciolog Christian Casarotto iz naučnog muzeja u Trentu za Reuters, dodajući da je masa ledenjaka kontinuirano opadala posljednjih 15-20 godina.

"Proučavanje glečera stoga postaje važno kako bismo razumjeli smjer u kojem idemo i kako bismo ga mogli ispraviti", dodao je.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti