U Jadranu se pojavila jedna od najotrovnijih životinja, svojim izgledom privlači kupače

U Italiji je prije nekoliko godina zabilježen i smrtni slučaj kad je preminula žena koja je dirala portugalsku galiju.

Portugalska galija, odnosno portugalska lađica koja pripada u skupini žarnjaka, ali zapravo nije meduza, pojavila se posljednjih nedelja na italijanskoj obali Jadranskog mora, između gradova Peskare i Barija.

Ova atraktivna životinja smrtonosna je, a zbog svog izgleda privlači pažnu kupača, pogotovo onih mlađih. Živi na površini mora, doseže veličinu od 28 do 30 centimetara, a čovjeku može dodirom nanijeti strašnu bol, tačnije ubodom koji može dovesti i do srčanog udara i posljedično smrti, piše Glas Istre.

Italijanski mediji prenose kako je opasna portugalska lađica, znanstvenog imena Physalia physalis, tropska morska vrsta koja može biti i smrtonosna, a zbog čega su stručnjaci odmah upozorili ljude da se udalje čim je vide.

U Italiji je prije nekoliko godina zabilježen i smrtni slučaj kada je preminula žena koja je dirala portugalsku galiju.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti