Ukradeno manje plovila i motora

Broj krađa plovila i motora je 2019. jasno opao. Istovremeno je policija uspjela da pronađe više ukradenih jahti i čamaca nego ikad ranije.

Širom Evrope je prošle godine ukradeno 9% manje sportskih čamaca nego godinu dana ranije. Čime je u poslednjih skoro četiri godine zabilježen pad krađa od 40%.

Još veći je pad krađa motora na plovilima: 2018. je u Njemačkoj ukradeno 988 a prošle godine za 20% manje: 795, čime je za poslednje tri godine broj kradja motora pao za čak 45%.Ove cifre je nedavno objavio Kompetenc-Centar za brodski kriminal (KBK) podređen policiji u Konstancu.

Za pozitivni razvoj situacije je zaslužan značajan pad krađa u sjevernim i istočnim njemačkim saveznim državama, što je posljedica tamošnjih uspjeha u istragama uz mnogobrojna hapšenja. U južnim savezim državama su poslednje tri godine zabilježene marginalne promene u broju kriminalnih radnji: Bavarska i Baden odvajkada imaju jasno puno manje krađa u maritimnom sektoru.

Sveukupna šteta u Njemačkoj je po navodima policije za 2019. iznosila negdje oko 6,5 miliona eura.

Istovremeno je KBK za 2019. konstatovao najveći broj ikad pronađenih sportskih čamaca i motora od kad kao jedinica postoje. Samo jedna od pronađenih motornih jahti je vrijedna oko 3 miliona eura.

U saradnji sa policijom širom Njemačke i sa 12 evropskih zemalja se uspjeli naći puno ukradenih plovila: 12 sportskih čamaca, 3 jetskija, 99 motora sa čamaca i 15 prikolica za čamce u vrijednosti od 6,2 miliona eura (2018: 5,1 milion eura). Za skoro 20 godina od postojanja jedinice su pronađena plovila u vrijednosti od preko 42 miliona eura.

Ono što bode oči: najveći broj ukradinih plovila prvi put nije pronađen u samoj Njemačkoj nego u Crnoj Gori: 10 motornih čamaca, 2 jedrilice, 3 jetski i 7 motora u vrednosti od 1,2 miliona eura. U Crnoj Gori su prošle godine u okviru jednog projekta EU izvršene dvije velike akcije kontrole tamošnjih plovila.

Ostali pronalasci ukradenih maritimnih dobara su raspoređeni na 12 evropskih suseda Nemačke. A u Tajlandu je nađen jedan ukradeni njemački katamaran u vrijednosti od 770.000 eura.Autor: Pascal Schürmann Prevod: Mirko Vuletić Izvor: Yacht Online (YO)

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti