Ulovio lignjuna (ne lignju) od 6,5 kg kod Cavtata

Ulov od 6,5 kg kakvog je iz mora izvadio ribar iz Cavtata rijedak je i sigurno spada u anale sportskog ribolova.

Ipak, ne radi se o lignji kako su mnogi mediji krivo naveli, već lignjunu. Pripadnik reda teuthoidea, lignjun veliki naraste do gotovo 1,5 metra i dosegne težinu do 15 kilograma. Jedan od posljednjih pronađenih lignjuna “nasukao” se na talijanskoj plaži, a težio je 12 kg.

Razlika između liganja i lignjuna vidljiva je u peraji koja je kod lignjuna trouglasta i kratka, a lignja ima peraju dužine 2/3 plašta. Lignjunu je tijelo usko, a glava nešto veća od lignje, krakovi su snažniji i duži a dva lovna kraka ne mogu se uvući kao kod lignje i samo dvaput su duži od ostalih krakova. Na njima se nalazi 4 reda prijanjalki. Lignjun je čest stanovnik Jadrana a što se ide dublje to je češći i veći. Najveći lignjuni nalaze se na područjima preko 500 metara.


Lignja / Photo: Wikimedia

Iako bi svi radije na svojoj udici vidjeli lignju koja je s razlogom višestruko skuplja i ukusnija, to nikako ne umanjuje vrijednost ovog ulova i iskustvo ribolovca kojem treba čestitati!

izvor: morski.hr

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti