Upoznajte Arzu!

Korporacija Tradeunique predstavlja vam jedinstvenih 110 000 m2, sa namjenom za ekskluzivni stambeni kompleks.

Arza je istorijsko mesto, na kom su crnogorski oslobodioci podigli prije više od jednog vijeka tvrđavu na ostrvima i kamenitim tačkama na ušću Kotorskog zaliva da bi ga zaštitili od neprijateljskih snaga na Jadranskom Moru. U istočnoj tački na Poluostrvu Luštica, istorijske ruševine tvrđave su sve što je ostalo od starih tvrđava.

Ovo kamenito mjesto je okruženo nemirnim Jadranskim morem na jugo-zapadu i mirnim Kotorskim Zalivom na sjevero-zapadu. Istaknuta tačka od 11 hektara je okružena zanosnom ljepotom zaliva i morskih obala i nalazi se u pozadini strmo nagnutog brda i dramatičnih planina iza njega.

Jedna od najistaknutijih osobina crnogorskog pejzaža je veoma raznolika fizička tekstura terena. Sa Jadranske strane poluostrva Luštica, geološka i seizmička istorija regiona je rezultirala gotovo trenutnim prelaskom iz visokih planina na veoma razuđenu obalsku liniju. U Kotorskom zalivu postoji prirodni osećaj da je svaki prst prekriven vodom, koja se rasprostire na kopno.

Prednje strane strmih stiena čine pozadinu, koja uliva strahopoštovanje prema strmim obalskim linijama, jarkoj plavoj vodi i zanimljivim starim selima ispod stijena. Ovaj bogato teksturiran pejzaž i osećaj spoljašnje zaklonjenosti su prirodne inspiracije za planiranje i arhitekturu odmarališta Rt Arza.

Sto godina bastion je služio kao fizički reper za ulazak u Kotorski zaliv. Zbog ustanovljene važnosti bedema, osnova odmarališta je projektovana tako da istakne njegovu izuzetnost, istovremeno ga prilagođavajući za funkcije odmarališta.

Uspješan projekat odmarališta morao bi da uvede podjednako organski prilaz planiranju mjesta, koristeći individualne građevinske zapremine da izvaja i prekrije spoljašnje prostore, dok kadrira i izvlači inspiraciju od pogleda na planinske vrhove koji ga okružuju. Posebna pažnja prema razmjerama, preprekama i arhitektonskim elementima bi pomogla da se ublaži opažena visina i mnoštvo zgrada u odnosu na njihovu okolinu.

Sve informacije i galeriju fotografija možete pogledati na https://www.tradeunique.com/sr/projects/arza-crna-gora/, ili dobiti putem telefona +382 68 855 813