"Uramljena ljetovanja"

Ljeta 2013. godine obilježava se jubilej "Devedeset godina organizovanog turizma u Paštrovićima (1923-2013)" koji priređuju Opština Budva, Turistička organizacija opštine Budva i Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu "Drobni pijesak", a centralno mjesto u ovom jubileju zauzelo je predstavljanje projekta "Uramljena ljetovanja" autorke dr. Mile Medigović-Stefanović (izdavač Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu "Drobni pijesak", Beograd, 2013).

Galeriju fotografija iz monografije možete pogledati klikom ovdje.

 

Multimedijalni projekat "Uramljena ljetovanja" čine monografija i prateća grafički dizajnirana izložba, a naučno tretirana tema je početak i razvoj organizovanog turizma na Paštrovskoj rivijeri. S obzirom na to da je autorkin fokus bio usmjeren uglavnom na period između dva svjetska rata, osnovni izvori koji su konsultovani bili su arhivi, biblioteke, muzeji i privatne kolekcije u kojima je pregledano i iz kojih je preuzeto mnoštvo dokumenata, rukopisa, tekstova iz međuratne štampe, starih fotografija, razglednica, grafika i drugog korisnog materijala za istraživanje i analizu. Vođeni su, takođe, i razgovori sa brojnim sagovornicima koji su direktni ili indirektni svjedoci ili učesnici ondašnjih turističkih dešavanja. U projektu su osvjetljena zanimljiva društvena i turistička kretanja u međuratnim Paštrovićima kroz poglavlja o Petrovcu i okolini, Svetom Stefanu, Miločeru i Bečićima.

 

Monografija "Uramljena ljetovanja" svečano je predstavljena u JUSD "Crvena komuna" u Petrovcu na Moru u subotu, 10. avgusta 2013. godine u 20 časova i na njoj su učestvovali dr. Miroslav Luketić, maestro Bojan Suđić i autorka dr. Mila Medigović-Stefanović. Prateću prigodnu izložbu koju je kreirao grafički dizajner Miloš Sibinović otvorila je prof. dr. Anika Skovran u Galeriji "Marko K. Gregović" u JUSD "Crvenoj komuni". Na početku programa prisutne je, u ime organizatora jubileja, pozdravio potpredsjednik Opštine Budva gospodin Ljubomir Filipović, a moderator književne večeri bio je Dušan Medin, urednik monografije i saradnik na projektu. Nakon promocije svečano su uručene zahvalnice brojnim prenumerantima, sponzorima i prijatelja projekta "Uramljena ljetovanja", a Ženska vokalna grupa "Harmonija" iz Budve izvedbama tradicionalnih paštrovskih i drugih primorskih pjesmama uljepšala je i oplemenila ovaj skup Paštrovića i njihovih prijatelja koji su u velikom broju ispratili program i pokazali zainteresovanost za domaće teme iz kulturne istoriografije.

 Dušan Medin

Tekst je preuzet iz kataloga izložbe "Uramljena ljetovanja"

1081513_10201600016300060_709793042_n.jpg

 

1148346_10201600019020128_823708479_n.jpg

1078185_10201600024340261_2057320458_n.jpg

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti