Uspješno testiran podmorski kabl

Probno testiranje (commissioning) projekta energetskog povezivanja Crne Gore i Italije, uspješno je započeto. Proba je počela juče prvim funkcionalnim testiranjem konvertorskog postrojenja u Lastvi, potvrđeno je Televiziji Crne Gore iz italijanske Terne i Crnogorskog elektroprenosnog sistema.

Provjera funkcionalnosti cijelog sistema projekta podmorskog kabla trajaće nekoliko mjeseci, nakon čega slijedi komercijalna upotreba početkom druge polovine naredne godine. Projekat energetske interkonekcije Crne Gore sa Italijom, prvo je spajanje regiona te vrste sa Evropskom unijom koju našu zemlju pozicionira kao energetsko čvorište na Balkanu.

Energetsko povezivanje Crne Gore i Italije polako ulazi u završnu fazu. Nakon što je kabl dužine 455 kilometara, od čega je većina pod morem, postavljen prošle godine, juče je uspješno završeno početno testiranje konvertorskog postrojenja u Lastvi. Testiranje koji podrazumijeva stratesku saradnju i koordinaciju operatora prenosnog sistema Crne Gore i Italije, CGES-a i Terne, trajaće nekoliko mjeseci. Komercijalna upotreba podmorskog kabla, odnosno tranzit električne energije izmedju Balkana i Evropske Unije, putem prenosnih sistema Crne Gore i Italije, očekuje se početkom druge polovine naredne godine.

Projekat podmorskog kabla strateški je važan za region, jer je to prva energetska interkonekcija Balkana sa EU. Očekivani benefiti su brojni a važnost projekta za Crnu Goru, apostrofirao je i predsjednik Milo Đukanović, prilikom posjete kompaniji Terna u julu.

“Ovo nije samo projekat dva preduzeca pa čak ni dvije države. To je jedan moćan infrastrukturni link, koji povezuje Balkan sa Evropom i to su oni linkovi koji su upravo potrebni danas kada razmišljamo o tome kako pomoći Balkanu da ubrza svoj hod ka dostizanju evropskog kvaliteta života”, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Crna Gora će po završetku projekta, dobiti poboljšanu prenosnu mrežu, sigurniji energetski sistem, posebno primorje, što će biti od velikog značaja za buduće investicije u turizmu. Da će kablom, osim struje i profita, u našu zemlju “doplivati” i druge koristi, nedavno se saglasio i premijer.

“Biti energentrsko čvorište regiona podstiče investitore iz energetskog sektora da ulažu u CG. Nema danas svjetske kompanije koja se ne interesuje za CG zbog projekta podmorskog kabla“, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Energetsku vezu Italije i Crne Gore Evropska komisija proglasila je projektom javnog interesa. U realizaciju najsavremenijih tehnoloških rješenja, dosad neviđenih na Balkanu, učestvovali su svjetski brendovi – Tošiba, Prizmijan i Neksans.

izvor: rtcg/bankar.me

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti