Uz obalu Kipra otvoren podvodni muzej koji pomaže obnovi morskog života

Uz obalu Ayie Nape na Kipru početkom mjeseca otvoren je podvodni muzej koji sadrži 93 skulpture, a djelo je skulptora, ekologa i fotografa Jasona deCairesa Taylora. Skulpture služe kao vještački grebeni koji pomažu obnovi podvodnog života.

Muzej podvodnih skulptura Ayia Napa (MUSAN) sadrži 93 umjetnička djela izrađena od kombinacije visokokvalitetnog morskog nehrđajućeg čelika i pH neutralnog betona koji unapređuje podvodni život.

Smješteni na dubini od 8-10 metara, ovi komadi su dizajnirani da privuku različite vrste morskog života. Kristalno čisto područje ovog područja također znači da je pogodno za ronioce da posjete potopljenu galeriju.

MUSAN je zamišljen ne samo kao muzej, već i kao projekt obnove. Samo oko 10-15 posto morskog dna ima dovoljno čvrstu podlogu koja dopušta prirodno stvaranje grebena, čineći umjetne zamjene važnim dijelom očuvanja podmorja.

Umjetni grebeni stvoreni su na neplodnim dijelovima morskog dna, daleko od zdravih ekosistema. To pomaže posjetiteljima odmaknuti se od prirodnih područja dajući im prostor i vrijeme za oporavak pri izgradnji novih staništa.

Svi Jasonovi prethodni projekti širom svijeta posebno su osmišljeni za svaku lokaciju i divlje životinje.

Skulpture imaju teksturiranu površinu koja omogućava koraljima, spužvama i drugim mikroskopskim organizmima da se vežu i rastu. Ovo zauzvrat stvara domove i izvore hrane za ostale morske organizme.

"Mnoge skulpture se transformiraju, imaju korale koji rastu na njima, imaju spužve koje se lijepe za površine", kazao je autor Taylor.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti