Venecija staje u kraj jednodnevnim turistima, od 2023. naplaćivaće se ulaz u grad

Zvaničnici Venecije saopštili su kako će ovaj grad od 2023. godine naplaćivati ulaz čime će postati prvi grad na svijetu s ovom vrstom naknade za turiste, piše magazin Politico, a prenosi klix.ba.

Kako bi riješili problem prenatrpanosti i obeshrabrili dolazak jednodnevnih turista, vlasti su najavile kako će se od januara 2023. godine turistima ulaz u grad naplaćivati 10 eura.

Prema riječima zvaničnika, turisti će unaprijed izvršiti rezervacije ulaska u grad te će platiti između tri i deset eura, ovisno od doba godine kada dolaze. Inspektori će u međuvremenu patrolirati gradom te će imati dozvolu da zaustavljaju turiste i traže dokaz o uplati.

Ukoliko se pokaže da turisti nemaju dozvolu za ulazak, platit će kaznu i do 300 eura.

"Novac prikupljen od ulaznica bit će utrošen na smanjenje računa stanovnicima Venecije za odvoz smeća. Stanovnici grada, ljudi koji im dolaze u posjetu i turisti koji rezerviraju noćenje u hotelu, bit će oslobođeni plaćanja ulaza u grad", navodi se.

Gradski zvaničnik zadužen za turizam Simone Venturini izjavio je kako je mjera koju uvodi Venecija revolucionarna, ali je upozorio kako će biti potrebno određeno prilagođavanje kako bi sistem funkcionisao onako kako je i zamišljeno.

"Znamo da bismo, kao prvi grad na svijetu koji je ovo uradio, bili arogantni kada bismo pomislili da će sve funkcionisati savršeno. Stalno ćemo poboljšavati sistem", rekao je Venturini.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti