Vesna Elez na Trgu pjesnika

Večeras u 21 čas, na Trgu pjesnika, nastavlja se ovogodišnji književni program festivala „Grad teatar“, a gošća večeri je prof. dr Vesna Elez.

U ovoj godini, u okviru književnog programa, obilježavamo i dva značajna datuma za istoriju književnosti. Naime, kako su 1821. godine rođeni Fjodor Mihailovič Dostojevski i Šarl Bodler, čije su književna interesovanja i u temama i u formama odredile puteve potonje književnosti, na Trgu pjesnika ćemo obilježiti ove datume. U okviru druge večeri ovog ciklusa,  „O Bodlerovom 'Cveću zla'“ govoriće prof. dr Vesna Elez, koja je u prethodnoj godini objavila knjigu pod pomenutim naslovom.

Vesna Elez je rođena 1975. godine u Foči. Završila je studije opšte književnosti i teorije književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1999. godine. Završila je i studije moderne književnosti na Univerzitetu Pariz-Sorbona u Parizu (2002.) i master studije iz francuske književnosti i civilizacije na istom univerzitetu (2003.). Bila je stipendista francuske vlade 2005. godine. Godine 2007. na Univerzitetu Pariz-Sorbona odbranila je doktorsku disertaciju iz francuske književnosti i civilizacije “Le savoir et la connaissance dans La Tentation de saint Antoine et Bouvard et Pécuchet de Gustave Flaubert”(„Znanje i spoznaja u Iskušenju svetog Antonija i Buvaru i Pekišeu Gistava Flobera“) pod mentorstvom profesora Antoana Kompanjona. Od 2008. godine radi kao predavač na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti.

U recenziji knjige, prof. dr Leon Kojen je zapisao: “Bodler je za svog kratkog života bio neshvaćen i među prijateljima, što se rijetko događa pjesnicima njegovog talenta, da bi se situacija dramatično promijenila pred kraj njegovog života kad je stigla nova generacija pjesnika, koja je dala ocjenu onog što je Bodler donio kao suštinsko novo u francusku poeziju. Čak ni tada književni kritičari nisu držali do Bodlera, uprkos Verlenovim i Židovim člancima, da bi poslije Prvog svjetskog rata postao klasik, jer se stekao uvid koliko je bio nov u vrijeme kad je stvarao. Bodler je ’imao koncentrisanost izraza, a da nije posegao za većom metaforičnošću, niti je odstupio od klasičnih konvencija književnog izraza′, što ga čini prvim pjesnikom modernog doba i našim savremenikom više nego bilo kog drugog pjesnika 19. veka“.

Moderator večeri je gđa Danka Ivanović, prof. francuskog jezika i prevodilac.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti