Više maski u moru od meduza

Morski biolozi su upozorili da korona virus utiče i na zagađenje mora, uprkos tekstovima koji su se pojavljivali da se priroda oporavlja.

Pandemija koronavirusa mogla bi izazvati naglo zagađenje okeana. Ovo upozorenje je stiglo nakon što je otkrivena gomila plastičnog otpada koji već prijeti morskom životu - jednokratne maske koje lebde poput meduza i prljave rukavice od lateksa razbacane po morskom dnu, piše Guardian.

Francuska neprofitna organizacija "Mer Propre", čije aktivnosti uključuju redovno prikupljanje otpada na Azurnoj obali, alarmira je krajem prošlog mjeseca da su ronioci pronašli Covid otpad - desetine rukavica, maski i boca sredstva za dezinfekciju ruku ispod mediteranskih valova, pomiješanih s uobičajenim otpadom od čaša za jednokratnu upotrebu i aluminijskih limenki.

Samo u Francuskoj su vlasti su podijelile dve milijarde maski za jadnokratnu upotrebu. Znajući to, uskoro ćemo na Mediteranu imati više maski nego meduza - rekao je Loren Lombar (Laurent Lombard) iz ove organizacije.

 

Grupa se nada da će slike navesti ljude da nose maske za višekratnu upotrebu.

 

U godinama prije pandemije, ekolozi su upozoravali na prijetnju zagađenja okeana i morskog života, povećanjem plastičnog otpada. Čak 13 miliona tona plastike ide u okeane svake godine, prema procjeni UN-a za okoliš od prije dvije godine. Ova brojka može znatno porasti dok se zemlje širom svijeta suočavaju s pandemijom koronavirusa.

 

PODIJELI

Tagged under

Media

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti