Vizija milijardera: Otkriveni planovi za novi grad u američkoj pustinji vrijedan 400 milijardi dolara

Čistoća Tokija, raznolikost New Yorka i socijalne usluge kao u Stockholmu. Vizija je to Telose, novog grada u Americi, koju je iznio milijarder Marc Lore. Sada mu "samo" treba lokacija u pustinji i 400 milijardi dolara.

Kako prenosi klix.ba bivši izvršni direktor Walmarta prošle sedmice otkrio je planove za Telosu, održivu metropolu za koju se nada da će je stvoriti od nule u američkoj pustinji.

Ambiciozni prijedlog na 150.000 hektara obećava ekološku arhitekturu, održivu proizvodnju energije i navodno vodootporni sistem otporan i na sušu. Takozvani "15-minutni gradski dizajn" omogućit će stanovnicima pristup njihovim radnim mjestima, školama i sadržajima u roku od četvrt sata putovanja od njihovih domova.

Iako planeri još tragaju za lokacijama, moguće su Nevada, Utah, Idaho, Arizona, Teksas i regija Appalachian, prema službenoj web stranici projekta, prenosi CNN.

Najava je popraćena nizom ilustracija Bjarke Ingels Group (BIG), arhitektonske firme angažovane da oživi milijarderov utopijski san.

Slike prikazuju stambene zgrade prekrivene zelenilom i zamišljene stanovnike koji uživaju u obilju otvorenog prostora. Sa zabranjenim vozilima na fosilna goriva u gradu, zamišljena su autonomna vozila koja se kreću niz osunčane ulice zajedno sa skuterima i pješacima.

Druga slika prikazuje predloženi neboder, nazvan Equitism Tower, koji je opisan kao "svjetionik za grad". Zgrada ima skladište vode, aeroponske farme i fotonaponski krov za proizvodnju energije, koji joj omogućavaju da "dijeli i distribuira sve što proizvodi".

Prva faza izgradnje, koja bi primila 50.000 stanovnika na 1.500 hektara, procijenjena je na 25 milijardi dolara. Očekivalo bi se da će cijeli projekt premašiti 400 milijardi dolara, a grad bi trebao dostići ciljnu populaciju od 5 miliona u roku od 40 godina.

Finansiranje će dolaziti iz "različitih izvora", rekli su inicijatori projekta, uključujući privatne investitore, filantrope, federalne i državne grantove i subvencije za ekonomski razvoj. Planeri se nadaju da će se državnim zvaničnicima obratiti "vrlo brzo" s ciljem da dočekaju prve stanovnike do 2030.

Osim inovativnog urbanog dizajna, projekt obećava i transparentno upravljanje i ono što naziva "novim modelom društva". Preuzevši ime po starogrčkoj riječi "telos" (izraz koji je filozof Aristotel koristio za opisivanje inherentne ili više svrhe), grad će omogućiti stanovnicima da "učestvuju u procesu donošenja odluka i budžetiranja". Zajednica će u međuvremenu ponuditi stanovnicima zajedničko vlasništvo nad zemljištem.

U promotivnom videu Lore je opisao svoj prijedlog kao "najotvoreniji, najpošteniji i najobuhvatniji grad na svijetu".

Lore je osnovao jet.com prije nego što ga je prodao Walmartu i pridružio se maloprodajnom gigantu na mjestu šefa e-trgovine u SAD-u 2016. Napustio je kompaniju ranije ove godine rekavši da njegovi planovi za penziju uključuju rad na reality showu, savjetovanje za startupe i izgradnju "grada budućnosti".

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti