Vlatko Stefanovski na Grad teatru

Na sceni između crkava, večeras u 21 čas, nastavlja se ovogodišnji muzički program festivala „Grad teatar“. Koncert će održati Vlatko Stefanovski Trio.

Vlatko Stefanovski je rođen 1957. u Prilepu (Makedonija), u pozorišnoj porodici. Sa 13 godina je počeo da svira gitaru. Kao tinejdžer je osnovao grupu “Leb i sol”, koja je postala jedno od najvažnijih imena na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. “Leb i sol” su izdali 14 albuma i imali su turneje po cijelom svijetu.

Stefanovski je sredinom devedestih imao uspješnu solo karijeru. Snimio je nevjerovatne solo albume, kao “Cowboys & Indians” u Sarajevu, Vlatko Stefanovski Trio, Kula od karti, “Thunder from the blue sky” itd. Saradnja sa Miroslavom Tadićem, na albumima ,,Kruščevo”, ,,Treta majka”, ,,Live in Belgrade” i ,,Live in Zagreb”, je na novi način otkrila Vlatkovu akustičnu gitaru i njegovo dalje istraživanje tradicionalne muzike Makedonije. Poslednjih godina svirao je i snimao širom svijeta sa velikim brojem vrhunskih umjetnika kao što su: Tomi Emanuel, Stoćelo Rozenberg, Jan Akerman, Teodosi Spasov, Stefan Milenković, Kudsi Erguner, Manu Katče, Toni Levin i mnogi drugi.

U skorije vrijeme je radio i muziku za film, pozorište i balet. Kao solista Vlatko je svirao i snimao muziku sa velikim brojem orkestara i ansambla, kao što su: simfonijski orkestar Londona, MDR simfonijski orkestar Lajpciga, filharmonijski orkestar Monte Karla, “Tonkunstler” orkestar iz Beča, “Simphonieta” - orkestar iz Sofije, filharmonijski orkestar Slovenije iz Ljubljane, studentski simfonijski orkestar iz Skoplja - Makedonija, “FoolCool” džez big band, RTV Ljubljana Big Band, Hrvatski HTV big band, RTV Srbija Big band itd. Stefanovski je poznat po jedinstvenoj tehnici i tonu gitare.

Sa Triom Vlatko Stefanovski nastupao je širom svijeta, a na repertoaru su novi aranžmani poznatih kompozicija “Leb i sol” i makedonskih melodija.

2007. je dobio “Doctorate honoris causa” na polju umjetnosti na Univerzitetu Sveti Kirilo i Metodije u Skoplju. Živi u Skoplju, sa porodicom.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti