XXXIV festival „Grad teatar“ „Kako se do mora dolazi“

Dramatizacija Stevana Koprivice romana Moma Kapora i Zuka Džumhura u „Zelena čoja Montenegra“

Festival Grad teatar Budva održaće se ove godine po 34. put, uprkos mnogobrojnim poteškoćama i,vjerovatno, nikad bliži svojim korjenima - ideji da festival oživi grad. U to vrijeme je to bio grad koji se, kako fizički tako i duhom oporavljao poslije razornog zemljotresa, a danas je to grad koji treba duhovnu potporu u trenutku kada smo suočeni sa vjerovatno najvećom globalnom krizom novijeg vremena, pandemijom koja je zarobila cijeli svijet.


Ovogodišnji festivalski program će zapoceti 24. jula u 21 čas, otvaranjem izložbe „Savremena crnogorska skulptura“ koja je dio fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore i trajati će do 22. avgusta. Ceremonijalnog otvaranja ove godine neće biti, što je opet uslovljeno situacijom, ali će publika biti u mogućnosti da uživa u izložbi, naravno uz svo poštovanje propisanih mjera.
Trajanje, kao i odabir programa festivala, bićeuslovljeni i prilagođeni ovogodišnjim okolnostima, da bi se omogućilo ne samo izvođenje uz prisustvo publike, već i bezbjednost svih učesnika u programu.


Moto ovogodišnjeg festivala „Kako se do mora dolazi“ uzet je iz dramatizacije Stevana Koprivice romana „Zelena čoja Montenegra“, koja je trebalo da bude premijerno izvedena ove godine, ali će se na toipak pričekati do sljedeće godine. Tema koja je proizilazila iz prvobitnog programskog odabira je: sukob čovjeka i istorije, ali se ipak pokazalo da priroda mijenja tok istorije, kao i sudbinu čovjeka, na sebi svojstven način.


U konceptu festivala su zastupljena uobičajenačetiri segmenta – dramski, književni, likovni i muzički, s tim što ove godine poseban akcenat stavljamo na davanje prilike nezavisnoj domaćoj umjetničkoj sceni ivećem broju dječjih predstava za različite uzraste, jer smatramo da su upravo djeca u uslovima epidemija i kriza posebno pogođena i da im je ove godine posebno potrebno posvetiti pažnju.
Po prvi put ove godine sarađujemo sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore, prikazujući presjek tokova savremene crnogorske skulpture. Izložba je zasnovana na hronološkom pregledu iz fonda, od 1958 do danas, u izboru muzejskog savjetnika MarineČelebić. Radovi koji čine izložbu potvrđujuraznovrsnost savremene crnogorske skulpture - kakopo tehnici, tako i po načinu tretiranja forme.
Kroz segment dramskog programa, planiramo da prikažemo predstave crnogorske produkcije, manje forme koje je moguće uklopiti u epidemiološke standarde. To su:
- „Sobe“ Ilije Đurovića, u režiji Mirka Radonjića dramskog studija „Prazan prostor“ iz Podgorice;
- „Kučka“ po tekstu Arpada Šilinga i Eve Zabežinski, u režiji Arpada Šilinga Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ sa Cetinja;
- „Persona“ Ingmara Bergmana, po adaptaciji Dragane Tripković, u režiji Stevana Bodrože, nastala u saradnji NVO ATAK, Podgorica, Centraza kulturu „Vojislav Bulatovic-Strunjo“ , Bijelo Polje i KIC „Budo Tomović“, Podgorica.
Kao što smo ranije pomenuli, poseban ciklus ovogodišnjeg festivala činiće dječje predstave:
- „Maca Papučarica“ po motivima istoimene priče Ele Peroci, dramatizacija i režija – Davor Dragojević Gradskog pozorišta Podgorica, predviđena za uzrast 3+;
- „Crvenkapa“ po tekstu Luke Bojovića, produkcija „Teatra mladih“ Podgorica, predviđena za uzrast 5+
i
- „Kraljević i prosjak“ po motivima istoimenog romana Marka Tvena, u režiji Zorana Rakočevićau produkciji JU „Nikšićko pozorište“. Predstava je predviđena za uzrast 12+
Književni program će se sastojati od pregleda književne scene Crne Gore kroz različite žanrove i interdiciplinarne pristupe. Govorićemo o poezijiAndrije Radulovića, Stanke Stanojević u saradnji sa JU „Narodna biblioteka Budve“ i Aleksandra Gavranića. Upoznaćemo se sa novim romanima kao što je „Ministar“ Stefana Boškovića, dobitnika nagrade Evropske Unije za književnost za 2020. godinu i „Sirene za uzbunu“ Nikole Nikolića. Takodje tu je i predstavljanje značajne teatrološke studije Janka Ljumovića –„Svjet umjetničkih profesija drama i pozorišta“, a govorićemo i o istoriji pozorišnog graditeljstva Crne Gore u okviru razgovora o graditeljskoj zaostavštini Josipa Slade Šilovića sa arhitektom Slobodanom Bobom Mitrovićem (autor monografije „Arhitekt Josip Slade Šilović, graditeljska djela u Knjaževini Crnoj Gori 1877-1900.). Dio pregovora o gostovanjima još uvijek vodimo, tako da ćemo javnost i o ovim programima blagovremeno obavijestiti...
U sklopu muzičkog programa će nastupiti gitarista Danijel Cerović, čiji će nastup ujedno biti i promocija njegovog novog CD-a. Uz to, gitarista Petar Dobričanin, kontrabasista Vasilije Gagović, a o gostovanjima drugih predviđenih muzičara ćemo publiku obavještavati blagovremeno u periodu pred nama.
Ovogodišnji festival je predviđeno da zatvori predstava „Upotreba čoveka“ po romanu Aleksandra Tišme, djelo koje je po prvi put obradjeno kao pozorišni komad u režiji Borisa Liješevića, nastalo u koprodukciji „Grad teatra“, Budva, „East - West Centra“, Sarajevo, „Novog tvrđava teatra“, Čortanovcii „Teatra mladih“, Sarajevo. Iako je riječ o projektu koji je trebalo da otvori ovogodišnji festival, ovo je iz pomenutih epidemioloških razloga u ovom trenutku nemoguće, pa se nadamo da će se stvoriti uslovi da njom zatvorimo festival.
Od velike je važnosti da publika, kao i svih ovih godina, poštuje naše molbe i da posebno budeodgovorna u ovom trenutku, pridržavajući se svih aktuelnih mjera u vezi sa epidemiološkom situacijom. Ujedno, nadamo se da će imati razumijevanja i za eventualna opravdana odstupanja u realizaciji predstavljenog programa, koja će svakako zavisiti od trenutka i epidemiološkog statusa.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti