Zablude o zdravoj hrani

Sam termin “zdrava hrana” se toliko odomaćio i toliko puta bivao zloupotrebljen, da nije ni čudo koliko zabluda postoji o zdravoj hrani.

Iako ne postoji opšteprihvaćena definicija, može se reći da je zdrava hrana ona hrana koja obezbjeđuje nutrijente potrebne organizmu za očuvanje zdravlja. Svaki organizam je drugačiji, te sam pojam zdrave hrane varira od čovjeka do čovjeka. Sama podjela hrane na zdravu i nezdravu je opasna klasifikacija. Skoro svaka hrana može biti zdrava za jednog čovjeka i nezdrava za drugog.

Za ljude koji imaju celijakiju, parče ražanog hleba je nezdrava hrana. Za ljude koji imaju dijabetes, i voće može biti nezdrava hrana. Za ljude koji nemaju nikakvih zdravstvenih problema, jednolična hrana, ili hrana koja se dugoročno konzumira, a njom ne unose svi tijelu potrebni nutrijenti, je nezdrava hrana.

mediterranean_diet.jpg

 

U nastavku teksta pročitajte koje su to najčešće zablude vezane za zdravu hranu.

MIT #1 Zdravu hranu kupujem u prodavnici zdrave hrane

U ovim prodavnicama se prodaje svašta. Zabluda je da ćete tamo naći hranu koja je zdravija. Problem je što često proizvodi nemaju deklaraciju i što ćete tamo naići na skupe i bezukusne proizvode koje će vam prodati pod parolom da su zdraviji. Keks u rinfuzi kome je istekao rok upotrebe od stajanja u vitrini ni u kom kontekstu ne može biti zdrava hrana.

Ljudi se najčešću okreću ovim prodavnicama kada žele da smršaju. Žuti šećer, glukoza, fruktoza, malteks, agavin sirup itd. su samo forme šećera. Dijet, light, fitness, fit, slim, fun i ostali proizvodi imaju najčešće smanjen sadržaj masti u odnosu na konvencionalne proizvode, ali osim što su manje ukusni mogu imati više kalorija, ili bar šećera, nego što biste pomislili. Zato, uvijek čitajte deklaraciju. Ako je ima.

 

MIT #2 Zdravu hranu kupujem na pijaci

Rijetko ko na pijaci zna šta zapravo kupuje. Da li je zelje ubrano pored autoputa i da li je prepuno teških metala od izduvnih gasova teško da odokativno možete da procijenite. Ne možete da znate ni kako je koji seljak primjenjivao agrotehničke mjere: gdje je to povrće gajeno, čime i koliko je prskano. Ne znate da li je slatka baka zaista ubrala jabuke u svojoj bašti ili ih je donijela sa druge strane.

Plantažno gajena hrana se kontrolisano uzgaja, a to znači da se pesticidi, insekticidi i ostala sredstva koriste onoliko koliko je potrebno- ne više od toga. Odlazak na pijacu može biti interesantan, ali ako mislite da ćete tu naći zdraviju hranu, nerijetko ste u zabludi.

MIT #3 Organska hrana je zdravija

Urađena su brojna istraživanja sa ciljem poređenja obične i organske hrane. Sa jedne strane imamo one koji tvrde da je organska hrana zdravija, jer je nutritivno vrijednija. Sa druge strane, neki sugerišu da je ova hrana zapravo manje zdrava jer se u njoj može naći veća količina mikotoksina (otrovne supstance koje proizvode plijesni) zbog neupotrebe pesticida.

Jedna istraživanja ukazuju da neka organska hrana, poput paradajza, ima viši sadržaj pojedinih nutrijenata, dok druga organska hrana, organski ovas na primer, ima manje nutrijenata od običnog. Što se tiče mikotoksina, i tu istraživanja variraju od proizvoda do proizvoda i od godine do godine. Posmatrano u globalu, što se tiče i hranljivosti i mikotoksina, nema značajne razlike između organske i konvencionalne hrane.

Iako se nivo ostataka pesticida kod konvencionalne hrane kontroliše i ne smije preći određenu granicu, organska hrana nesumnjivo ima manje ostataka pesticida. To je ono što organsku hranu čini boljom opcijom kod nekih proizvoda, a ne hranljivost.

MIT #4 Industrijska hrana nije zdrava hrana

Zabluda o zdravoj hrani, koja se provlači kroz sve gore pomenute mitove, je da se od “zdrave hrane” mršavi. U tom kontekstu zdrava hrana je sva industrijski neprerađena hrana. Mnoge popularne dijete se u nekom obliku koriste geslom da ćete smršati ako jedete “zdravu hranu”, a ne jedete industrijski prerađenu hranu.

To je tačno. Ako vam je pristup hrani ograničen i izbor sužen, budite uvjereni da ćete smršati. Asortiman industrijske hrane je veliki, a šta ćete i koliko pojesti zavisi samo od vas. Dakle, suviše je uopšteno reći da je industrijska hrana nezdrava. I u okviru nje možete praviti zdrave izbore.

 

Nema ničeg skrivenog u industrijskoj hrani od čega se možete ugojiti. Ne postoji nikakva tajna niti globalna zavera prehrambene industrije. Oni koji u ove priče vjeruju se samoopravdavaju.

 food.jpg

Reference:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20425661

http://www.belspo.be/belspo/organisation/publ/pub_ostc/CP/CP30_en.pdf

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S095671351300090X

http://annals.org/article.aspx?articleid=1355685

Izvor: http://stajedemo.com/zablude-o-zdravoj-hrani/

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti