Zbogom stjuardese, stižu roboti

Na osnovu istraživanja koje je sprovela kompanija Global Data, zaključeno je da sve više avio-kompanija želi da investira u robotiku i automatizaciju kako bi smanjile svoje troškove i zadovoljile zahteve svojih klijenata.

Istraživanje sprovedeno u aprilu 2021. godine pokazalo je da će 31% od 476 kompanija koje su učestvovale u anketi u narednih 12 meseci investirati u robotiku. Upotrebom robota u poslovanju bilo bi moguće smanjenje potrebe za ljudskim kontaktom, što je u situaciji sa pandemijom od izuzetnog značaja.

Hoteli, aerodromi i ostala prometna mesta već koriste robote koji ubijaju bakterije iz vazduha i površina UV zracima ili A.L. Virtual Concierge, platformu za virtuelnog asistenta u ugostiteljstvu. Roboti polako osvajaju tržišta, i gotovo da nema grane u privredi gde roboti nisu deo nekog procesa, bilo proizvodnje, bilo usluga.

Uvođenje robota može da pomogne da se smanji strah putnika, ali isto tako može da pomogne da se smanje i troškovi radne snage u kompanijama. Iz kompanija koje proizvode robote ističu da roboti mogu povećati operativnu efikasnost i poboljšati povjerenja putnika, i oni su raspoređeni da rade uz ljude, a ne umjesto njih.

 

Izvor: tumagazin.rs

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti