Zdravstvenim radnicima povećanje plata od 1. januara od 30 do 40 odsto

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović i predstavnici reprezentativnih sindikata zdravstva potpisali su danas Granski kolektivni ugovor za povećanje zarada u zdravstvu. U ime Samostalnog sindikata zdravstva, ugovor je potpisala dr Ljiljana Krivokapić, a ispred Sindikata zaposlenih u zdravstvu Crne Gore, Nebojša Radonjić.

Današnjim potpisivanjem Granskog kolektivnog ugovora sa reprezentativnim sindikatima zdravstva, isupunjavamo ono što smo obećali prije godinu dana da ćemo povećati plate zaposlenima u zdravstvenom sistemu, tako da će od 01. januara 2022. godine povećanje zarada medicinskom kadru biti veće od 30-40 odsto, a nemedicinskom kadru  između 13-26 odsto - kazala je nakon potpisivanja ugovora ministarka zdravlja.
Ona je naglasila da se po prvi put dešava da Vlada Crne Gore inicira povećanje plata u zdravstvu, smanjuje nejednakost zarada, pa najveći rast ostvaruju zaposleni sa nižim koeficijentima, a najmanji direktori zdravstvenih ustanova.
„Ovo je još jedna potvrda da smo istrajali i bili ozbiljni u namjeri da uvažimo napore i požrtvovanje svih zaposlenih u zdravstvu, koji su svoj život opredijelili brizi o onome što nam je svima najvažnije, a zdravlje to svakako jeste. Takođe, ovo je i dokaz da Vlada i Ministarstvo zdravlja vode odgovornu politiku prema zaposlenima u zdravstvenom sistemu, jer kroz ovo povećanje zarada želimo da utičemo na poboljšanje standarda zaposlenih u zdravstvenom sistemu i vraćanja ugleda profesiji koja je decenijama bila zanemarivana“, istakla je dr Borovinić Bojović.
Ona je podsjetila da je započet i proces ulaganja u opremanje zdravstvenih ustanova i nabavku savremene medicinske opreme, kako bi i uslovi rada svih zdravstvenih radnika bili približni evropskom nivou, a usluge koje oni pružaju, kako je kazala, zaista je takva.
„U nadi da ćemo u godini pred nama pobijediti epidemiju koja je u prethodnom periodu paralisala sve zdravstvene sisteme u svijetu, želim svima srećne predstojeće praznike, dobro zdravlje i blagostanje“, poručila je ministarka zdravlja.
„Srećna sam što je posle ovoliko godina bavljenja sindikalizmom prvi put da je resorno ministarstvo u sadejstvu sa Ministarstvom finansija razmatralo i povećalo zarade zaposlenih u sistemu zdravstva. Do sada je uvijek bilo da se borimo za male procente, a kada imate startni koeficijent nizak svako povećanje je nedovoljno“, kazala je nakon potpisivanja ugovora predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva dr Ljiljana Krivokapić.
Ona je istakla da je ovo značajno povećanje zarada potvrda da Vlada veoma razmišlja o sektoru zdravstva,kao intelektualnoj eliti jednog društva i izrazila očekivanje da će u narednom periodu imati zadovoljne zdravstvene radnike, sa adekvatnim zaradama i uslovima rada.
Predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Crne Gore,  Nebojša Radonjić, pohvalio je,  kako je kazao,  ogromno povećenja plata zaposlenih u zdravstvenom sektoru, ali i naglasio da će se u narednom periodu zalagati da se u većoj mjeri nemedicinski kadar u dijelu zarada izjednači sa medicinskim.
''Iako sam zadovoljan sa povećanjem koje je veliko, moramo učiniti sve da svi ljudi koji rade u zdravstvenom sektoru budu takođe zadovoljni'' poručio je Radonjić.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti