Ovogodišnji XXII Festival informatičkih dostignuća – Infofest 2015 (www.infofest.com) održaće se u periodu 27.09. – 03.10. Pored centralnog festivalskog programa u hotelu „Maestral“, zbog velike zainteresovanosti za uključenje u zvaničnu agendu, neke Infofest sesije održaće se i u hotelima „Avala“, „Montenegro“ i „Residence“.

Infofest je, već godinama, najznačajnija regionalna manifestacija iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija koja, svake godine, zabelježi više od 1.000 pojedinačnih učesnika – predstavnika javnih preduzeća, državnih organa, obrazovanja, finansijskih institucija, sektora energetike, telekomunikacionih operatora i drugih velikih privrednih sistema.

 

U prezentacionom dijelu programa predstaviće se veliki broj kompanija, među kojima su svjetski tehnološki lideri (Hewlett-Packard, Cisco Systems, Microsoft, Oracle, Ericsson…) i najznačajnije ICT firme u regionu (Saga, S&T, Energodata, Asseco SEE, Lanaco, TeleGroup, Čikom…). Prvi put će na Infofestu nastupiti i poznata internacionalna firma Aliter Technologies čije je sjedište u Slovačkoj, a koja je nedavno aktivirala svoju kompaniju u Crnoj Gori.

Pored prezentacija novih projektnih rešenja, ICT kompanije će ponudu predstavljati i na svojim punktovima, u okviru Infofest izložbe.

 

Poslije prošlogodišnjeg potpisivanja regionalnog Sporazuma o smanjenju cijena rominga, Infofest će, i ove godine, potvrditi da je mjesto važnih događanja. Specijalni program XXII Festivala će biti Ministarska konferencija učesnica „Strategije Jugoistočna Evropa 2020“, odnosno članica Electronic SEE Iniciative. Centralna tema Konferencije je razvoj informacionog društva, a organizator je Regional Cooperation Council (RCC), u saradnji sa UNDP i Ministarstvom za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore.

 

Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU) i Agencija za elektronske komunikacije, u okviru Infofesta, organizuju XIII Međunarodnu konferenciju o regulatornom djelovanju u ovom sektoru. Ovogodišnja tema je: „Proširenje dostupnosti širokopojasnog pristupa i njegovo usvajanje“. Pored Konferencije, ITU će biti nosilac još nekoliko važnih Infofest programa.

 

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore imaće na ovogodišnjem Infofestu edukativne programe posvećene standardima u informatičkom obrazovanju, implementaciji Internet tačke razmjene i drugim aktuelnim pitanjima.

 

U okvirima Infofesta održaće se i regionalna konferencija „Sociološki uticaj ICT servisa i aplikacija“, zatim peto e-Savjetovanje poštanskih uprava regiona, kao i poseban program posvećen pitanjima sigurnosti informacionih sistema. Na agendi Infofesta je i IV Međunarodni seminar o dolazećim komunikacionim tehnologijama (WECT 2015).

 

Na programu su i pozivna predavanja uglednih međunarodnih eksperata, zatim predstavljanje najboljih autorskih radova odabranih po javnom konkursu, kao i niz problemskih i diskusiono-edukativnih sesija.

 

Od samog osnivanja, Infofest ima status manifestacije od državnog značaja. Festival zajednički organizuju Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore i kompanija Biznis Link iz Beograda.

 

Infofest.com

Iako postoji još od 2004. godine i o njemu se dosta zna, i dalje postoji znatan broj osoba koje ovu društvenu mrežu ne koriste na pravi način. Ovoga puta, ne govorim o korišćenju ako ste fizičko lice, već o tome kako se koristi Facebook kada ste pravno lice.

 

Bilo da ste frizerski salon, fabrika namještaja, kompanija, državna institucija ili bilo koje drugo pravno i/ili neprofitno lice – Facebook nalog otvarate isključivo kao Facebook Fan Page, dok Facebook Profile otvaraju isključivo fizička lica i namenjen je nekomercijalnoj upotrebi. Znači, ako ste bilo kakvo pravno lice ili organizacija – vaše prisustvo na Facebooku ostvarujete otvarajući Facebook Page koji vam omogućava da svoj posao/brend/proizvod/cilj promovišete, pravite takmičenja, nagradne igre i razne druge načine za pridobijanje baze fanova sa kojima ostvarujete interakciju i od kojih, kasnije, stvarate lojalne kupce/donatore/ljubitelje..

 

Ako ste pravno lice, a otvarate Facebook profil – automatski kršite pravila korišćenja ove društvene mreže, što može dovesti do uklanjanja profila. Mnogi brendovi su, i pored jasnih i nedvosmislenih pravila, ipak posegnuli za otvaranjem profila – bilo iz neznanja, bilo iz koristi (neretko se otvaraju lažni seksi profili koji imaju za cilj brzo prikupljanje prijatelja koji, nakon što se profil konvertuje u stranicu, postanu fanovi). Facebook je do sada, manje više, tolerisao ovakve izlete (osim u slučaju očigledne zablude ili ako toliko smetate konkurenciji/ostalim korisnicima, pa vas prijave), ali je od skora i tome stao na put:

 

Nemojte se iznenaditi ako ovih dana, pri pokušaju logovanja na Facebook ugledate ovu poruku. Pravila su jasna: pravna lica otvaraju Page, privatna Profil. Imate opciju da napravite Page i konvertujete profil u njega ili – ako imate i Page i Profil – spojite sve u jedno, pri čemu vam prijatelji Profila postaju fanovi, ali gubite svu interakciju i sadržaj koji ste postavljali, zbog čega je važno da – prije spajanja – preuzmete i sačuvate sve na računaru.

 

kako_se_koristi_facebook_kada_ste_pravno_lice_v.jpg

 

Prednosti Facebook stranica, pored toga što ne krše pravila, su brojne: 

◦imate mogućnost da na jednom mjestu pravite bazu fanova bez ograničenja (u okviru profila postoji limit do 5000 prijatelja);

◦dobijate uvid u detaljnu statistiku – praćenje i mjerenje rezultata uspješnosti (Facebook Insights);

◦a tu je i opcija reklamiranja – kako same stranice, videa, linka ka sajtu, tako i promocije određene objave.

 

 

Izvor: http://ivanacirkovic.com/category/drustveni-mediji/

Barselonina nova gradonačelnica, Ada Colau, već je odavno poznata po tome što pravi moćne neprijatelje. Prije nego što je izabrana kao gradonačelnik, ovoga maja, bila je poznat kao osnivač „Platforme za žrtve hipoteka“ (što bi i nama trebalo ovdje), advokatske kancelarije koja je davala pravne savjete španskim građanima koji se nalaze pred oduzimanjem imovine. Vodila je javnu bitku protiv pravne superstrukture koja je zastupala banke, i zvanično navukala ljutnju Španske vlade na sebe.

Sada Colau, koja se nekada borila protiv sistema ministarstava i policije, sada upravlja ogromnim sistemom velikog kantona Barselone. I jedna od odluka joj je da stane na put višemilionskom izdavanju neregisrovanih nekretnina u turističke svrhe preko sajtova kao što su Airbnb.com i Booking.com.

A jedna od prvih stavki koju je probacila u gradskoj skupštini je čak jednogodišnja zabrana novih registracija za turističke objekte, bili to hoteli, hosteli ili privatni smještaji. Osnovni razlog je prevelik priliv turista u toku godine koji počinje da ometa normalno funkcionisanje domicilnog stanovništva. Barselona je jedan od evropskih gradova, pored Pariza i Londona, koji bilježi enorman i konstanatan porast turističkih posjeta.

Da se vratimo na rat sa onlajn iznajmljivačima, na prošlonedeljnoj pres konferenciji potpresjednik skupštine je najavio ogromne kazne za smještaje za koje se ustanovi da nemaju licencu a rade preko pomenutih stranica. Ipak skupština je ponudila oprost do 80% od kazne ukoliko im vlasnik smještaja dozvoli da grad koristi njegov smještaj za socijalne programe na tri godine.

Drugim riječima, opština bi dobila puno jeftinije smještajne kapacitete, za lokalne stanovnike koji trenutno ne mogu sebi da prijušte da iznajmljuju stan po tržišnim cijenama. Poslije isteka tri godine, vlasnik nekretnine će imati izbor da uplati razliku do kazne i povrati vlasništvo nad nekretninom ili nastavi da iznajmljuje socijalnom programu do finansijskog isteka kazne.

Ovim gradonačelnica ubija tri muve jednim udarcem: prvo, smanjuje već nesnosan priliv turista u Barseloni, uklanjajući jeftinu, neregistrovanu ponudu sa tržita apartmana; drugo, povećavajući ponudu nekretnina u socijalnom programu, čineći ugroženije stanovnike sretnijim i treće, dobija poene kod hotela i hostela, koji najviše gube kroz borbu sa neregistrovanim smještajem, a redovno plaćaju porez gradu.

Druge destinacije, kao London i Amsterdam su mnogo otvorenije za Airbnb, sa izmjenama zakoan da bi lokalnom stanovništvu lakše dozvolili da posluje online. Glavna Airbnb destinacija Pariz je čak domaćin ovogodišnjeg okupljanja ove kompanije iz San Franciska. Ipak, pariški luksuzni hoteli prave konstantan pritisak da ovakav tretman prestane.

Kako je danas svakom iznajmljivaču lakše nego ikada oglasiti sopstveni smještaj na mnogim web katalozima, specijalizovanim pretragama smještaja i putem agencija, postoji velika šansa da se vremenom cijene oglašenih smještaja ne budu usklađene.

Nakon što su država i banke Grcima prije mjesec dana ograničili mogućnost podizanja gotovine na bankomatima, mnogi su bili u šoku. Grčka je, ipak, zemlja u kojoj caruje pravi, šuškavi novac koji se drži u ruci. Koliko je gotovina na cijeni u toj zemlji, moguće je vidjeti i iz najnovijeg istraživanja kartičarske kuće Visa.

Društvene mreže bile bi puno ugodnije i korisnije mjesto kad bi se svi (ili bar većina) pridržavali ovih jednostavnih deset pravila.

Evo šta treba da radite ukoliko želite da pravilno i bez zadrški koristite Facebook i druge društvene mreže:

Istok Pavlović, uspješni internet preduzetnik sa naših prostora je dao svoj komentar novih načina naručivanja taksija preko aplikacije UBER, o kojoj smo već pričali OVDJE.

U jeku takmičenja hotelskog i privatnog smještaja, neprestana je borba za opstanak na tržištu turizma i zarade.

Kako se izboriti za najpopularniji smještaj?

Neki bi rekli da je dobra reklama samo oma na internetu, pa bi se bavili i SEO analizom, ali stvar je zapravo mnogo jednostavnija. Stvoriti dugoročno poverenje sa svojim gostima.

Prošle godine u Budvi tokom Sea dance festivala došlo je do stvaranja nekih negativnih efekata što se tiče samog turizma – gosti navodno masovno otkazuju svoje online rezervacije u potrazi za povoljnijim smještajem. Kako su sve najave da je u datom periodu zabilježeno povećanja priliva gostiju postavlja se pitanje – kako tolika otkazivanja?

Mogućnosti digitalnih alata danas je toliko uznapredovala da su premašila sva očekivanja koja su korisnici imali prije samo par godina. 
Ako mislite da ste u toku sa događajima ako znate za postojanje bookinga, airbnb-a ili Tripadvisora, varate se. Moram da napomenem da je booking.com osnovan prije čak 19 godina, Tripadvisor prije 15 godina, a airbnb prije 7. Puno se toga mijenja svake godine na internetu kada su u pitanju turistički alati, a sada ćemo vas upoznati sa nekima od njih:

 Donosimo vam nekoliko vrlo zanimljivih i korisnih Facebook savjeta koje sigurno niste znali.

Gledajući sada guglovu aplikaciju Google Trends i termin “turističke agencije” u nekoliko poslednjih godina, vidi se opadajući trend. Šta to znači? Da ljudi sve manje koriste google da bi izabrali način putovanja. Isto se prikaže i ako ukucate “hotel Beč” ili bilo koji drugi grad. Ljudi jednostavno sve manje preko googla biraju mjesto svog boravka.

   Lokacija bivšeg Interkontinentala u Beogradu, inspirativni predavači, kao i njihov raspored, i jedna vrlo aktuelna tema za ove prostore natjerala nas je da nam konferencija proleti u trenu. Ono što je bilo najznačajnije da su predavanja obilovala primjerima koji su uspjevali da svima primaknu materiju, osvrćući se svjetske trendove, predviđanja budućih kretanja, kao i ponašanje prii negativnim reakcijama na internetu. Pokušaćemo što detaljnije da vam prenesemo neka od izlaganja:

S više od 2,8 milijardi dolara osiguranog kapitala i prisutnosti u 200 gradova u 55 zemalja širom svijeta, Uber je jedna od danas najpotentnijih tehnoloških firmi na svijetu koja potpuno mijenja industriju prijevoza te brine taksiste. Nakon Bukurešta, Beča i Varšave, Uber bi uskoro mogao otvoriti poslovnice u Zagrebu, Beogradu i ostatku regije. Ko zna, možda i u Crnoj Gori. Više ćemo saznati 4tog maja na predstavljanju u Zagrebu.

Rusi aktivno koriste online-servise za izbor i rezervisanje hotela, dajući prednost onima na ruskom jeziku: popularni međunarodni sistemi booking.com i tripadvisor.com isto su popularni među Rusima, ali nisu jedini.

Druga po redu e-Turizam konferencija održaće se 9. maja u beogradskom hotelu Crowne Plaza. Jednodnevni događaj ima zadatak da ukaže na veliki potencijal primjene Interneta i savremenih tehnologija u turizmu, dok će iskusni predavači upoznati prisutne sa dobrim praksama i kako najbolje iskoristiti spoj ove dvije industrijske grane.

Elektronska pošta ima svoja pravila, kao i klasično dopisivanje. Međutim, velik broj ljudi jednostavno ignoriše ta pravila ili ih ne poznaje dovoljno

E-mail ili elektronska pošta postala je uobičajeni način komunikacije ne samo u privatnoj, već i u poslovnoj sferi. 

Međutim, mnogi još uvijek ne znaju osnovna pravila ponašanja prilikom slanja i odgovaranja na e-mail poruke. 

Dovoljno je samo baciti pogled na 'primljene poruke' i lako ćete pronaći barem nekoliko poruka od kojih vam se diže kosa na glavi. 

Od uključenog 'Caps Locka', preko neformalnog jezika u službenim porukama pa do eseja koje pojedinci pišu i šalju, a u kojima ne govore ništa bitno. 

Bežične mreže su svuda pa tako i u domovima. Ipak, nerijetke su situacije kada čak i u manjim stanovima s izolovanim prostorijama Wi-Fi signal jednostavno nije dovoljno snažan za mobilne uređaje poput pametnih telefona i tableta. Šta raditi u tom slučaju?

 

Turistička organizacija opštine Budva je u saradnji sa kompanijom Amplitudo iz Podgorice krajem maja 2014. otpočela projekat praćenja komentara, vezanih za Budvu, na svim društvenim mrežama, uz analizu sentimenata – pozitivni i negativni komentari, demografije korisnika, geo lokacija, najuticajnijih osoba, itd.

 

U nastavku teksta navode se najintresantnije informacije do kojih su došli u periodu 1. jun – 1. septembar.

Već smo pričali koliko je email važan za marketing na internetu. Neki misle da je prevaziđen jačanjem društvenih mreža i da emailove šalju samo zastarele organizacije.

Postoji mnoštvo mitova o mailovima kao što su:

Brazil, golovi, igrači, sudije, sve je to važno i o tome se priča, ali sve više primjećujemo BRENDOVE. Svi sada znaju koja reprezentacija nosi čiji dres, da ne pominjem da se priča o tome da je naša ekipa dobila dresove sportskog brenda koji nije zastupljen sada na Svetskom prvenstvu, pa i ta činjenica mnogo govori o kvalitetu reprezentativnog fudbala kod nas.

Ono što je ozbiljan pokazatelj kada je u pitanju KOMUNIKACIJA jeste da se fokus prebacio sa klasičnih kanala (koji su i dalje tu) na društvene mreže, ali evo i kako:

Prije nekoliko dana smo objavili tekst: Vapaj turističkih agencija: Ubiše nas nelegalni sajtovi, a sada vam donosimo priču o tome šta se tek sprema i zašto je neophodno da se kao zemlja ubrzano elektronski opismenjavamo.

Danas i sjutra u hotelu Mediteran u Bečićima se, u organizaciji kompanije doMEn d.o.o., agenta registracije nacionalnog .ME domena, održava najveća regionalna Internet konferencija Spark.me. Među brojnim velikim imenima koja dolaze na Spark.me  izdvajamo Dilijana Dimitrova, Ivana Hernandeza i Drua Benksa.

PayPal je najzad stigao u Crnu Goru. Naša zemlja, zajedno sa još devet drugih zamalja, se konačno nalazi na listi od 203 zemlje u kojima je moguće otvoriti PayPal nalog.

Za građane Crne Gore koji aktivno koriste internet ovo je bila veoma bitna vijest, ali postoje i oni koji ne znaju šta je PayPal, za šta služi i kako se koristi.

Evo nekoliko brzih i jednostavnih trikova pomoću kojih možete koristiti popularni video servis online na posve nesvakidašnje načine

 

Kako nudi pristup preko trista hiljada korisnika u Crnoj Gori, marketing na Facebooku može postati vrlo moćan alat malog poslovnog subjekta. No, samo ako se njegovom planiranju pristupi s pažnjom.

Ključne zaključke iz tema internet marketinga za male i srednje preduzetnike sažećemo kroz nekoliko odabranih savjeta.

Većina je svjesna značaja interneta u marketingu, neki ga koriste, neki ne, što i nije bitno. Naši autori iznijeli su razmišljanja koja mogu pomoći i onima prisutnima na internetu i u kampanjama, ali i onima koji će to tek postati. I vjerujemo da će vas ne samo inspirisati, već i podstaknuti na akciju pokretanja jednog od kanala…

Dvojica prijatelja, Brian Chesky i Joe Gebbia, 2008. godine došli su na ideju da osnuju turistički servis kako bi ljudima olakšali pronalazak smještaja, u bilo kojoj zemlji svijeta da se nalaze…

Nisu ni slutili da će jednog dana njihova kompanija vrijedjeti 10 milijardi dolara.

 "Nedjelja e-vještina 2014" održava se pod patronatom Evropske unije i suština projekta je mobilizacija svih u društvu u cilju informisanja mladih ljudi kako da steknu digitalne vještine i pronađu posao u digitalnoj ekonomiji. 

Digitalna pismenost je zahtjev modernog doba koji predstavlja sklop znanja i vještina koje se odnose na informaciono-komunikacione tehnologije i neophodna je za obavljanje stručnih zadataka, ali i važan faktor socijalizacije svakog građanina.

Srećom, to ne mora biti tako. Postoji zapravo puno savjeta i trikova kako bi vaše Facebook iskustvo bilo što bezbolnije. Ovdje donosimo 10 savjeta koji bi vam trebali pomoći da vaše korištenje Facebooka bude podnošljivije i ugodnije.   

Takozvani m-commerce (m-trgovina iliti kupovina putem mobilnih uređaja) porastao je 63 odsto u poslednjih 5 godina, a prosječna potrošnja iznosi 199 britanskih funti, rezultat je istraživanja Agile Consumer 2013, sprovedenog u Velikoj Britaniji. Četiri od deset vasnika pametnih mobilnih telefona kupili su nešto preko svog mobilnog uređaja u 2013. godini.

Više od polovine korisnika mobilnih telefona – njih 55 odsto – koristilo je svoj telefon u samoj prodavnici, od toga je 54 odsto upoređivalo cene sa drugim prodavnicama, 41 odsto je fotografisalo proizvode zbog budućeg upoređivanja, a 46 odsto je tražilo online više informacija i utisaka o samim proizvodima.

Kod nas se može naći nekoliko izuzetno zanimljivih blogova koji se redovno dopunjuju kroz rubrike: to su naravno blog Nikole Fabrisa, Predraga Milaševića, Blog Budvanizacije, Vinski blog, Morski blog, a vremenom će ih biti i više i, nadamo se prerasti u zasebnu rubriku.

 

Savjete blogerima možete naći širom interneta, ali ako vam je mrsko da čitate puno tekstova možda vam ovaj jedan bude dovoljan. Tekst je preuzet sa sajta prime.ba.

TourVia.Me zamisao je koja bi se sjajno mogla uklopiti uz naše turističke potencijale: to je usluga koja omogućuje da online organizujete turistički obilazak – ali tačno onakav kakav hoćete, bez iznenađenja koje će vam prirediti turistička agencija na terenu, nakon što je na papiru sve zvučalo bajno i krasno – naprosto zato što niste imali dovoljno informacija. Ovdje nema papira: sve detalje možete isplanirati i dogovoriti online, iz udobnosti vlastite fotelje, što bi trebalo eliminisati sva moguća neugodna iznenađenja.

Bez obzira pokušavate li poboljšati vlastitu bežičnu mrežu ili otkriti koliko je preopterećen hotelski Wi-Fi, postoji besplatan alat za Windowse koji vam može pomoći.

Nakon što ga instalirate, alat Who Is On My Wi-Fi može skenirati okolinu prema unaprijed postavljenom rasponu IP-a ili cjelokupnu mrežu u blizini. 

Dobićete IP i MAC adrese, nazive računara, status veze i drugo. Provjerite koji su uređaji vaši, a koji su potencijalni šverceri.

Da stvar bude zabavnija, ne morate imati prava pristupa administratora da biste ga koristili - čak i ako ste običan korisnik, možete ga pokrenuti i vidjeti ko sve visi na mreži, piše Lifehacker

Naravno, sve to nije vam nužno za vašu kućnu mrežu. Posumnjate li da neko cucla vaš Wi-Fi ili je otkrio koju šifru koristite, možete to otkriti tako što ćete se logovati na ruter i provjeriti. 

Aplikacija bi mogla biti korisna u slučajevima kad koristite tuđi Wi-Fi, provjeravate drugu mrežu osim svoje ili ste jednostavno radoznali. 

I pripazite - prije no što krenete njuškati po mreži na poslu, imajte na umu da biste time mogli dići uzbunu u sektoru zaduženom za IT i naljutiti ljude koji u njemu rade. 

Who's On My Wi-Fi je besplatan. Za rad treba Microsoftov .NET framework.

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije upozorava fizička i pravna lica da je u posljednje vrijeme prisutan veliki broj zlonamjernih e-mail poruka, koje dolaze na različite adrese, a koje u sebi nose štetne viruse. Aktiviranjem priloga (attach-a) biće aktiviran i zlonamjerni virus.

Podnaslov bi mogao biti “…a da vaš knjigovođa ne dobije nervni slom, a vi prijavu tržišne inspekcije”.

(Tekst preuzet sa marketingitd.com autora Sandre Simonović)

Postoji cijeli niz trikova koji mogu olakšati pretraživanje interneta pomoću Googlea. Važno je samo znati kada i koji upotrijebiti

Kada se pojavio prije 15 godina, rijetki su mogli zamisliti da će Google pokoriti svijet. No danas je gotovo nezamislivo surfovati internetom bez njegove pomoći.

I dok većina Google vidi isključivo kao pretraživač, tek su rijetki svjesni da on može biti veoma snažan alat.

Zaintrigirao nas je nov projekat na internetu, koji je podržala i turistička Organizacija, a zove se Budva Nova Godina. Tvorce ovog projekta, Nina Šuntića i Mića Zečeveća, smo pronašli u njihovoj kancelariji u Akademiji znanja, kako u kasnim večernjim satima rade na kompjuterima.

Društvene mreže postale su sastavni dio naše svakodnevice. Zaboravljamo da su informacije koje objavimo javne i dostupne, čak i onima koje ne poznajemo.

Da, one su odličan način za povezivanje, ali i održavanje kontakata sa osobama koje ne viđamo često. Kada se s nekim povežete uz pomoć neke društvene mreže, prvo ćete pogledati sve fotografije koje ima na svom profilu jer je to dio ljudske znatiželje. Ali nemojte zaboraviti da i vaše fotografije, lične podatke ili pak nešto treće mogu otkriti i sasvim nepoznate osobe. Informacije koje kolaju bespućima interneta otkriće svašta o svakome. Jeste li spremni na posljedice?

Šta se sve može s takvim podacima, testirao je Džek Vale, naprosto tražeći postove na instagramu i tviteru koji su u njegovoj okolini, a zatim i tražeći te ljude na ulici. Sve je to snimio kamerom i ostavio na YouTube-u, a na vama je da procjenite da li je eksperiment zaista otkrio nešto zastrašujuće. Ostaje činjenica da niko nema imunitet na privatnost podataka nakon što ih objavi na internetu.     izvor: Večernji list

Započeti samostalni posao je samo po sebi zahtjevno, ali otvoriti firmu i biti vrijedan više nije dovoljno. Mjesto na kome je važno naći se i, što je još važnije, biti dobro pozicioniran, je Internet. Zbog čega je važno da budem na Internetu, gdje mogu da kupim domen, kako napraviti dobar sajt... Ovo su samo neka od pitanja na koja ćemo u narednim nedeljama, kroz serijal tekstova, pokušati da damo odgovore.

1. Donosi kvalitetan sadržaj. Iako se zadržiš na prvoj prednosti, dovoljno je – ono što kažeš na društvenim mrežama je važnije, jer se predstavljaš većoj publici. A bitno je pružiti jednako vrijeme i trud, kao što se pruža u pravljenju svojih štampanih publikacija, flajera, ponuda i mail lista.

 

2. Budi otvoren i atraktivan. Facebook, kao i sve društvene mreže se bazira na dvosmjernoj konverzaciji. Pravljenje kvalitetnog sadržaja je prva polovina komunikacije. Slušanje šta vaši pratioci govore o vašem brendu (firmi) je druga polovina. To su vaši (potencijalni) kupci i oni žele da znaju da ih vi slušate.

 

 

3. Fokusiraj se na specifičnu nišu. Facebook je postao toliko velik da su se ljudi podjelili u manje grupe sa sličnim interesima. Pokušaj da nađeš svoje prednosti u odnostu na konkurenciju i da tim prednostima pridobiješ određenu zajednicu.

 

4. Koristi društvene mreže da nadogradiš svoj biznis, i obrnuto. Preduzetnici vide facebook i društvene mreže kao dio PR-a ili marketinga.  Takođe, često vrijeme provedeno na društvenim mrežama shvataju kao ometanje “stvarnog posla”.  Bitno je da razumijete, društvene mreže pružaju sjajan način stvaranja interakcije sa grupom ili prostorom u kojem poslujete.

 

5. Prihvati različitu kulturu svake društvene mreže. Svaka društvena mreža privlači drugačiju publiku. Igraj se sa prednostima svakog servisa i traži mu prednosti – twitter je drugačiji od facebooka, a daleko od pinteresta, myspacea, Google plusa ili netloga. U svakom slučaju, pored facebooka, skoncentrišite se najviše na još jednu.

 

Detaljnije o ovoj temi pročitajte ovdje

E-marketing više se ne pominje u kontekstu novih medija i predstavlja nezaobilazan dio oblikovanja brenda destinacije, zaključeno je na sastanku povodom e-marketinga i promocije u turizmu koji organizuju UNWTO (Svjetska turistička organizacija), ETC (Evropska komisija za putovanja) i hrvatsko Ministarstvo turizma, a u čijem radu je učestvovao državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma  Predrag Jelušić. Ovaj stručni skup pod nazivom Poboljšanje vještina u razvijanju, primjeni i vrjednovanju strategija i taktika e-marketinga održan je u Zadru, Hrvatska, 23-24 oktobra, uoči Dana hrvatskog turizma.

Korisnicima pametnih telefona dostupne su stotine hiljada aplikacija – najviše se koriste aplikacije poput Facebooka i Gmaila, ali sve su popularnije i kontroverzne aplikacije putem kojih npr. možete slati samouništive fotografije (idealne za slanje golišavih fotografija), djevojke mogu ocjenjivati muškarce ili putem kojih se može pronaći partner za zabavu za jednu noć.

Ekipa s Business Insidera objavila je spisak najkontroverznijih startup kompanija koje su razvile zanimljive internet stranice, servise i aplikacije za pametne telefone i Facebook koje su privukle puno pažnje, a neke su čak i zabranjene.

Crna Gora u promociju turističke ponude ulaže značajno manje novca u odnosu na konkurentske destinacije - u odnosu na Hrvatsku, recimo, 30 puta manje. Budžetska sredstva opredijeljena za dio Ministarstva turizma i održivog razvoja koje se bavi turizmom, su svega 1,4 miliona eura. U Hrvatskoj ona iznose skoro 33 miliona eura.

Hrvatski turizam je prvi put promovisan na internetu 1997. godine, kada je Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavila svoju internet stranicu, na kojoj je danas predstavljena sveukupna turistička ponuda Hrvatske. HTZ je u aprilu, 2009. osnovala Službu za internet i pokrenula Fejsbuk stranicu Love Croatia.

Pravilno pisanje na interenetu je tema o kojoj se puno priča iz prostog razloga jer neispravno napisan mail ili čak status na Fejsbuku i Tviteru ubija suštinu istog.

Odvojite par minuta i pogledajte sjajan grafikon preuzet sa bloga Istoka Pavlovića i upoznajte se sa sajtom Opismenise.com

pravopis_01.jpgpravopis_02.jpgpravopis_03.jpgpravopis_04.jpgpravopis_05.jpgpravopis_06.jpg

 

Projekat Opismenise.com je nastao 2011. g. kao nastavak uspješne Fejsbuk grupe iz 2009.g., gdje je Tanja Stojanović rešavala nedoumice iz oblasti gramatike koje je imala dok je završavala studije književnosti.

Opismenise.com je portal koji objedinjuje kulturu, medije i pojedinca sa ciljem da se na relevantan i interesantan način pojedinci i organizacije – opismene.

Jedan od interesantnijih načina promocije ovog projekta predstavljaju različite zabavne slike koje se delom mogu videti na samom sajtu, a sve su predstavljene u albumima na Fejsbuk stranici projekta.

gramatika.jpg

Naravno, jedan od ciljeva ovog projekta je i prodaja usluga lekture, prevođenja i obuka, a interesantno je da postoji posebna ponuda lekture, korekture i redakture za tekstove na vebu.

Prototip „pametnog grada“ - Santander u Španiji

 

Metropole širom svijeta pokušavaju da postanu „pametni gradovi“, a jedan od gradova kojima je to već uspjelo je Santander na sjeveru Španije.

Na hiljade postavljenih senzora pomažu stanovnicima ovog lučkog grada na obali Atlantika da izbjegnu saobraćajne gužve, regulišu navodnjavanje gradskih parkova i ugase uličnu rasvjetu. Iako i to zvuči veoma privlačno, gradski planeri imaju i druge ideje o vođenju gradova u digitalnoj budućnosti. Postoji više različitih planova, ali svima je zajedničko da u svoje funkcionisanje uključuju rad senzora, kompjutera i pametnih telefona, a podrazumijevaju uvođenje novih vidova gradske vlasti, kao i drugačije administrativne procese, transparentnije nego prije.

Digitalna tehnologija pomoći će da stanovnici grada žive zdravije, ugodnije i prosperitetnije. Uprkos ograničenom budžetu, gradonačelnik Santandera Injigo de la Serna kaže: „Ovo je budućnost. Ovo je jedini način da promijenimo stvari. To nije opcija, već obaveza“.

Ovaj grad eksperiment, kako ga nazivaju, prepun je velikih hotela i kockarnica, a reputaciju glamuroznog nosi još od vladavine kralja Alfonsa XIII, koji je prije skoro 100 godina izabrao ovu luku za mjesto svoje ljetne rezidencije. Brojni turisti dolaze da vide ovu živu laboratoriju, grad koji sa populacijom od oko 180.000 stanovnika nije ni mali ali ni preveliki.

Luis Munjoz (48), profesor informacionih tehnologija sa Univerziteta Cantabria, dobio je skoro devet miliona eura za istraživanje i razvijanje prototipa pametnog grada, a većina novca je od Evropske unije. Munjoz je širom Santandera postavio 10.000 senzora skrivenih u malim sivim kutijama zakačenim za ulične lampe, na stubove i zidove. Neki su čak i zakopani ispod asfalta na parkinzima.

Danju i noću ovi senzori mjere manje-više sve što se može izmjeriti: svijetlo, pritisak, temperaturu, vlažnost, pa čak i kretanje automobila i ljudi. Svakih nekoliko minuta te podatke šalju u naučnikovu laboratoriju na univerzitetu. Tako je u svakom trenutku poznato gdje se nalaze gradski autobusi, taksiji, policijska vozila, ali i koliko brzo voze i koliko su puta prešli. Poznati su i uslovi okruženja, poput nivoa zagađenosti vazduha. Svaki stanovnik Santandera može se i sam uključiti u ovaj proces. Sve što je potrebno da uradi je da skine specijalnu aplikaciju za mobilne telefone koji imaju GPS.

 

Ovo su odgovori na tehnološka pitanja koja vam je neprijatno pitati!

Kako Google zarađuje, koja je razlika između Mac-a i PC-ja? Iako se sa izrazima poput hashtaga i meme svakodnevno srećemo, puno ljudi i dalje ne zna što oni znače, kao što ne znaju šta znači sačuvati dokumente u oblaku.

U ovoj rubrici ćemo sledećim srijedama pričati o tome kako da najjeftinije reklamirate svoju firmu na malim tržištima, na internetu i van njega, kako da izgradite lokalni brend od svoje firme koristeći google i društvene mreže.

Ali danas ćemo pričati o nečemu što mnogi misle da je prevaziđeno. S obzirom da većina preduzetnika ovdje još nije uhvatila korak sa modernim tehnikama privlačenja mušterija i novca, ovo je ODLIČNA vijest.

Staromodni eMail je i dalje najbolji način da privučeš nove mušterije! U stvari, pokazuje se da ćeš uhvatiti više mušterija mailom nego preko društvenih mreža.

Savjeti koje morate pročitati: kako se zaštititi na internetu

Kako je internet postao sastavni dio naših života i prosto neophodan segment u svakodnevnom životu a pogotovu poslovanju malih preduzeća, trudićemo se da u rubrici eBiznis Vam običnim riječnikom učinimo ugodnim plivanje u tom svijetu

Za početak Vam donosimo savjete koje morate znati da biste bili zaštićeni od krađe identiteta na internetu. Te najbitnije savjete je skupio britanski The Guardian intervjuišući stručnjake iz top sigurnosnih kompanija. Jedan od velikih problema sa syber kriminalcima je što, među brojnim podacima dostupnim na internetu, oni tačno znaju koje korisničke podatke trebaju i na koji ih se način mogu dokopati, pa se koriste različitim metodama sa kojima varaju korisnike i kradu njihove lozinke i upadaju im u račune.

About us

Quas mattis tenetur illo suscipit, eleifend praesentium impedit! Dictum aliquam potenti arcu? Vel nemo consectetuer veritatis delectus excepturi magni dui


Suspendisse at libero porttitor nisi aliquet vulputate vitae at velit. Aliquam eget arcu magna, vel congue dui. Aenean id turpis lectus. Duis eget consequat velit.nulla vel eros blandit placerat.

Najnovije vijesti

Newsletter

Quas mattis tenetur illo suscipit, eleifend praesentium impedit!