Morski blog

Bokom Kotorskom zaplovio je prvi brod na solarni pogon pod nazivom "Go Green".

Prelijepi novembarski dani se uskoro bliže kraju, sa najavljenim pogoršanjem vremena već tokom vikenda. Stoga treba uživati u svakom momentu koji se može uhvatiti kraj mora. 

Jedan takav je zabilježio naš Jugoslav Belada sa terase hotela Queen of Montenegro. Uživajte i dijelite:

Italijanski istraživači iznenađeni su stepenom degradacije crnogorske stjenovite obale, posebno na lokalitetima gdje se ilegalno vade prstaci ili je došlo do prelova ribe, konstatuje dr Vesna Mačić sa kotorskog Instituta za biologiju mora.

Etika se ogledala i u estetici novog Svetog Stefana - prošavši put od nastanka iz nužde u oskudnim uslovima, preko amblema turističke razglednice koja sada skriva svoje drugo lice u kom se ogleda. To drugo lice nastalo iz potrebe za ogledanjem u lijepom koje nije uspjelo

Odlučio sam se da napišem ovaj blog kako bih pomogao svim mladim ljudima da donesu prave i pravilne odluke prije nego što se odluče da pođu u avanturu, jer ne znam kako bih drugačije nazvao rad na brodu nego avanturom. Ali, avantura kao i svaka ima svoje dobre i loše strane. Pokušaću da na što objektivniji način iznesem sve činjenice, viđene isključivo iz mog ugla a nastale kao posledica provedenih, najljepših godina mog života na brodu. Na ovaj korak sam se takođe odlučio jer smatram da je nedovoljno informacija, ili da su one selektovane i uljepšane posebno od strane agencija koje vam posao na brodu nude. Mladi ljudi ne znaju mnogo o tome i prihvataju sve to zdravo za gotovo, zbog čega se neki od njih posle toga gorko pokaju. Pokušaću da na što realniji način opišem različite aspekte i kompletnu proceduru. Od pripreme za razgovor do povratka kući nakon obavljenog ugovora.

U Italiji se nastavljaju velike akcije protiv bušenja jadranskog podmorja radi vađenja nafte i plina.

 

Nakon nedavnog protesta kod Pescare u kojem je učestvovalo čak 60 hiljada građana, danas je na jugu Italije priređena još jedna velika akcija: u predjelu Salento, na peti italijanskog poluostrva, protivnici bušotina su se uhvatili za ruke duž obale i napravili živi lanac u dužini od čak – deset kilometara, kako nas je obavjestio Vladimir Bajzec, član i aktivista građanske inicijative za zaštitu Jadranskog mora NAŠ Jadran.

Kućni ljubimci na plaži: „Nema ljubimca, nema ulaza“! Ova poruka će vas dočekati na ulazu u italijanski plažu „The Rimini Dog No Problem“.

Kućni-ljubimci-na-plaži-petface-6.jpg

Čak i na samu pomisao na sliku Kućni ljubimci na plaži svi mi koji volimo i imamo životinje, vrlo se rastužimo jer znamo da na našim plažama ljubimci skoro nigde nisu dobrodošli. Međutim, postoji jedno mjesto na svijetu gdje vlada zakon kućnih ljubimaca na plaži – italijanska plaža „The Rimini Dog No Problem“.

Kućni-ljubimci-na-plaži-petface-1.jpg

Iako vam je možda teško da poverujete, ali na ovu plažu ne možete ući BEZ svog kućnog ljubimca! Plažu vode braća Marco i Luca Agostini, nalazi se u Riminiju, a otvara se svakog dana u 7h ujutru.

Kućni-ljubimci-na-plaži-petface-2.gif

Trebao je to biti jedan uobičajeni dan za ribanje uz obalu Kalifornije.
No, ribare je iznenadio morski pas koji se pojavio u blizini i počeo iskakati iz mora.

Nakon tih prizora, ribarima je preostalo samo pobjeći s tog područja. Pogledajte video koji su snimili:

VIDEO: Gliserom projurili kroz pijavicu!

 

 

U Bokokotorskom zalivu posljednjih godina je primjetan veći broj morskih ježeva i palastura koje mještani dovode u direktnu vezu sa čistijom vodom zaliva.

Titov brod Vis uskoro će biti potopljen na morsko dno da bi postao prvi brod na našem dijelu Jadrana potopljen da postane ronilačka atrakcija. Tako već godinama turističke zemlje svijeta privlače ronioce, ali ni mi ni Hrvatska dosad nema čak ni pripremljenu pravnu proceduru. Zbog ovog  pionirskog poduhvata su se morali mijenjati i zakoni.

Na budvanskim plažama često može da se primjeti da je prostor za ležaljke obuhvatio skoro pa cijelu plažu i da je dio za kupače koji ne žele tu vrstu usluga vrlo mali. Nekada se dešava i da je sam ulazak na plažu uslovljen plaćanjem određenog iznosa.

Skorije su Primorske novine pisale o problemu krivolova u Jadranskom moru, pa se uskoro vrše provjere stanja ribe i njenog kvaliteta. Crnogorska kočarska flota je mala, udio u Jadranskom ulovu neznatan, te to doprinosi da je stanje ribljeg fonda daleko bolje nego u ostatku Jadrana, kazao je u razgovoru za cdm rukovodilac Laboratorije za ihtiologiju i morsko ribarstvo Institut za biologiju mora Aleksandar Joksimović.

 Ukoliko pitate ribara da li je ikada vidio morskog psa tokom svojih mnogih izleta na moru u potrazi za ribom koja život znači možete se kladiti, dok ravnodušno daje potvrdan odgovor na vaše pitanje, da vjerojatno u glavi vrti slike morskog psa modrulja (Prionace glauca). Ova prelijepa životinja, gracioznih kontura tijela i kože plave kao more u kojem pliva je često gledan kao savršeni model za naziv ‘’morski pas’’.

Bojan Slet, 20-togodišnjak iz Holandije zacrtao je nesvakidašnji cilj - da očisti sva mora i okeane od plastičnog otpada koji pluta njihovim obalama.

Kada ste zadnji put pročitali daje krivolovac osuđen na tri godine zatvora za neki od slučajeva svojevrsnog biocida koji se odvija na našim rijekama, jezerima ili moru i to korišćenjem struje, dinamita i drugih nedozvoljenim sredstava?!

Zbog navedenog krivičnog djela proteklih deceniju niko nije završio iza brave, što ne znači da problem ne postoji, piše Pobjeda.

Blog Gorana Rihelja za večernji.hr:

Otvaram referendumsko pitanje : Jeste li za za bušenje Jadrana radi vađenja nafte - DA ili NE ?

Prije nego odlučno odmah odgovorite, stanite na sekundu i pitajte se što ustvari znate na tu temu? Da li ste dovoljno informisani? Da li se ta kompleksna tema svodi na jednostavno pitanje i odgovor sa da ili ne.

Uopšteno, postoji jedan glas nezadovoljstva kvalitetom života u našem primorju. Često se vide komentari koji napadaju državu ili tajkune ili sve zajedno za odgovornost za razne stvari.
Sa druge strane, mi smo dosta puta do sada, naročito lijepom fotografijom, ukazivali na onu drugu stranu, zbog čega je lijepo živjeti ovdje gdje jesmo. I tako ćemo i nastaviti.


Danas smo odlučili da skrenemo pažnju na sitnice za koje je lako naći odgovorne i uprijeti prstom u njih. Znamo da je situacija teška, da nema dovoljno novca, ali koji je problem da se očisti ispred svoje kuće, popravi polomljeno i počupa zaraslo?

Krenućemo od ustanova koje brinu o mladima, a uz vašu pomoć, nastavićemo sa ovakvim člancima i ubuduće. Šaljite nam slike na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Svakome je jasno da će i ovu sezonu u Budvi ukrašavati kranovi i nezavršene betonske konstrukcije.

To je veliki estetski problem, ali nemamo ništa od sjedenja i kukanja nad sudbinom. Malo smo pogledali kako su neki centri riješili slične probleme i naišli smo na jedno zanimljivo takmičenje koje je organizovao svjetski gigant Philips - takmičenje za najljepše osvijetljen grad. Našu pažnju je uzeo vicešampion - drugo mjesto u svijetu je uzela hrvatska Pula sa svojim rješenjem osvjetljavanja kranova sa čak 114.000 dobijenih glasova!

 Nautičarima početnicima, vjetrovi bude najveće strahove. Iako su neki od njih potpuno nepredvidivi, većina se ipak predviđa vremenskom prognozom, kao i očekivano stanje mora koje nastaje njihovim dejstvom. Sve što je potrebno, je pratiti vremenske prognoze i upozorenja meteoroloških zavoda, a za eventualna iznenađenja, upoznajemo vas na najčešćim vjetrovima Jadranskog i Mediteranskog područja.

 

Niste se odavno prošetali kraj mora jako rano? Neka vas jutarnje boje sa ovih fotografija natjeraju da se ustanete prvog slobodnog dana, ili ako niste tu, da požurite kući. Prelijepe fotografije potpisuju Miloš Ćetković i Aleksandar Aleksić.

Blog Budvanizacije:

NA JADRANU (Sjeni Antuna Fabrisa) 1904, ALEKSA ŠANTIĆ:

Ustaj i huji, Jadran-more plavo,
Pjevaj mi pjesmu, još nedopjevanu,
Galebu, vjetru, zorama i danu, -
Pjevaj mi pjesmu još nedopjevanu!
Ona je mila duši, srcu mome.
I kada silna zakoleba vodom,
I razlije se širokom slobodom
Pa oblak hvata i pod nebo stiže,
O, ja bih htio da u času tome
Zaronim tamo, u stihove njene
Pune korala, bisera i pjene,
I dušu svoju da prepunim njome,
Pa kad se na me grom i oluj krene,
Kad ljudska zloba u ponor me rine,
Da moja duša svetim gnjevom sine,
I gruhne silom pobjednom i jakom,
I zagrli se sa nebom i zrakom,
Kô tvoja pjesma još nedopjevana,
Besmrtna pjesma suncem ovjenčana.
Ustaj i huji, Jadran-more plavo,
Pjevaj mi pjesmu, još nedopjevanu,
Galebu, vjetru, zorama i danu, -
Pjevaj mi pjesmu još nedopjevanu!

Kako bi preživjela priroda se pobrinula da joj osigura neophodne posebne atribute.

'Crni morski vrag', riba iz porodice Melanocetusa tako je razvila bizarnu šiljastu krunu koja proviruje iz njene glave. Ovi šiljci isijavaju svijetlost koja privlači sitna morska bića kojima se 'crni morski vrag' hrani.

Ova vrsta se izuzetno rijetko može vidjeti u prirodi i, kako tvrde naučnici s istraživačkog instituta Monterey Bay Aquariuma, ovo je prvi video 'crnog morskog vraga'.

Video je snimljen na dubini od 600 metara ispod morske površine, negdje u blizini obale Kalifornije.

Da li je moguće od grada koji je izrodio pojam "budvanizacija", grada betonirane obale i prostora bez parkinga, parkova i dječjih igrališta, stvoriti privlačan ambijentalni brend? Budvanski gradski oci tvrde da jeste, namjerni da prije rješavanja infrastrukturnih problema porade na "ambijentalnom brendu".

Lakonogi rak, smećkasti malac s deset nogu, najnoviji je stanovnik Jadrana, potvrdili su nam stručnjaci s Instituta za okeanografiju i ribarstvo koji su zabilježili novu vrstu koja inače živi u Tihom i Atlantskom okeanu.

Primijetili ste da su ovih dana svi portali prenijeli podsjećanje na priču o jedinom poznatom napadu ajkule na čovjeka u crnogorskom podmorju, koji se završio tragično. Tog davnog ljeta 1955te, tri mladića odveslala su drvenom barkom ka Budvi iz pravca Jaza, gdje su ljetovali u koloniji studenata. Kod uvalice na samom rubu desne plaže Mogren, tik do velike ravne stijene koja je i danas omiljeno mjesto za sunčanje, zastali su da se okupaju.

U vodu je prvi uskočio 21-godišnji student elektrotehnike iz Čačka Stevan Stevica Tomašević i ubrzo nakon toga bio napadnut. Atak je bio smrtonosan već u prvom naletu jer je od strahovitog ugriza morske nemani mladić bio gotovo prepolovljen.

 Sama pomisao na mogućnost da ostanete zarobljeni na brodu koji tone ledi krv u žilama. Međutim većina nas ide od pretpostavke da se to nama ne može dogoditi. Prije nego što odlučite da ne provjerite sve stavke na brodu i otisnete se na pučinu, pogledajte najčešće pretpostavke koje mladi pomorci imaju.

ŠIBENIK- Slućbenici šibenske pomorske policije u utorak su u području šibenskih ostrva snimili pet ulješura, najveće vrste iz skupine kitova zubana, saopštio je večeras Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora, koji je naknadno dobio informaciju da su ulješure spažene i pored Visa.

Prije petnaestak dana je glavna vijest bila da je uhvaćen morski pas od 2,8 metara, takozvani Glavonja, čija je jetra izuzetno otrovna te se njegove iznutrice nikako ne smiju jesti. 

Iako često možemo čuti stručnjake kako savjetuju što više ribe na nedeljnom meniju, treba biti obazriv u odabiru jer neke vrste imaju više procenata žive u svom mesu od drugih.

U Sjedinjenim Državama, uz obalu Floride, snimljen je nesvakidašnji prizor. Riba iz porodice kirnji jednostavno se pojavila iz dubine i progutala morskog psa dugog više od metra!

Kako je to kada te napadne bijeli morski pas? E pa sada imate priliku otkriti kako to izgleda a da pritom ne morate ugroziti vlastiti život!

U cilju informisanja javnosti, Institut za biologiju mora i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom štampali su edukativni materijal u vidu brošura i postera pod nazivom “Tražimo meduze”. Svi materijali sadrže slike i kratke opise meduza koje se mogu naći na crnogorskom primorju, kao i naznake o tome koliko su pojedine vrste opasne. Takođe, brošure sadrže i informacije o pravilnom postupku u slučaju pojavljivanja opekotina od meduza na crnogorskom i engleskom jeziku. Materijal se prvenstveno dijeli spasiocima na plažama, ribarima i roniocima koji svojom aktivnošćcu mogu doprinijeti što boljem sakupljanju informacija duž crnogorske obale, ali i svoj zainteresovanoj javnosti.

Jata inćuna koji uobičajeno žive u Sredozemlju viđena su u Sjevernom moru, u moru obale Essexa, izvjestio je u nedjelju BBC prenoseći izvještaj Centra za okolinu, ribarstvo i akvakulturu (CEFS) u Lowestoftu.

Angler Richard Holgate, koji godinama ribari u tom području, kazao je da je na mulu kod Waltona prvi put ulovio inćune.

"U 40 godina koliko lovim ribu nikada ih prije nisam vidio", rekao je Holgate.

CEFS je priopštio da su neke vrste riba emigrirale u Sjeverno more zbog podizanja temperature mora.

"Visoke temperature u Engleskoj pridonijele su podizanju temperature mora za prosječno četiri stepena Celzijusa, na oko 21 stepen Celzijusa", kazala je PR dodajući da je to i prosječna temperatura Sredozemnog mora.

Inćuni su nastanili bistre plićake i za sada nisu viđeni na otvorenom moru.

Izvor: Hina

ITALIJANSKA POLICIJA OBJAVILA JE PODVODNE SNIMKE UNUTRAŠNJOSTI COSTA CONCORDIJE.

Luksuzni kruzer  tragično je završio  2012. godine kod italijanskog ostrva Giglio. Brod kojim je zapovijedao kapetan Francesco Schettino nasukao se na stijene i djelimično potonuo pri čemu su poginule 32 osobe. "Kapetan kukavica", koji je pobjegao s tonućeg broda, tereti se za niz optužbi uključujući i višestruko uboistvo iz nehata. 
Nakon gotovo dvije i po godine od tragedije talijanski policijski ronioci ušli su u olupinu i objavili zapanjujuće snimke unutrašnjosti nekad velelepnog broda.

Opuštanje u podmorju u skoro bestežinskom stanju izvrsno je i za mišiće i za dušu. Lagano prevrtanje, okretanje, pokreti koji sliče pokretima gimnastičara ili plesača baleta u usporenom filmu mogući su samo u podmorju i u svemiru. Antistresni učinak je snažan i vrlo ugodan.

Još od 1996. godine Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom realizuje godišnje programe praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode na javnim kupalištima tokom ljetnje sezone shodno odredbama Zakona o vodama. Od 2010.  Program se realizuje u skladu sa Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji voda (Sl. list RCG 02/07),kao i u skladu sa ostalim nacionalnim i međunarodnim propisima iz oblasti zaštite životne sredine, voda i mora. Program je usklađen sa osnovnim zahtjevima EU Direktive o kvalitetu voda za kupanje i rekreaciju (Directive 2006/7/EEC) i Međunarodnog programa Plava Zastavica (Blue Flag Programme).

To nije Kraken. Nije ni Godzilla. I to nije bio ni bijesan kit ubica. Misteriozna životinja koja je ubila i pojela veliku bijelu od 3 metra i bacila na muke naučnike koji su trebali da dokažu koji je to predator kojeg se čak i najveći predatora poput velike bijele boje. Pa što je to?

O važnosti takmičarskog sportskog ribolova puno toga je već napisano. Bez obzira bili ozbiljni u sportu ili ne, razvojem klubova ostvarujemo uticaj na budućnost svih ljudi koji vole more i ribolov, stoga nam je prilično zadovoljstvo pisati o ljudima koji ulažu napore u promociju sporta i isključivo svojim zalaganjem i trudom dolaze do velikih rezultata. Prenosimo vam intervju naših ronilaca za podvodni.hr.

Ovo je jedno od najbogatijih doba u godini što se tiče ribe u plitkom moru, stoga ga treba iskoristiti na najbolji mogući način a to je ribolovom. Čak i ako ste početnik koji do sada nije imao puno uspjeha u ovom sportu radije otiđite ove dane na more nego čekati ljeto, gužve, buku i slične popratne sadržaje koji nas ribolovce previše ne raduju. Ribe kao da su već davno naučile da ljetno razdoblje nije najpogodnije za njihovo obitavanje u plitkom obalnom pojasu pa su sada navalile na hranu dok im je vrijeme. U ovo doba godine gotovo sve sparidne riblje vrste nalaze se u obalnom pojasu i razlika između ronjenja sada i prije samo mjesec dana je kao akvarij i prazan bazen. Razlog je naravno bujanje životom koje je donijela pojačana sunčeva aktivnost, kiše, pa naravno svi organizmi u prehrambenoj piramidi koji su se razmnožili. A to znači da je ovo razdoblje idealno za šuljanje po svim vrstama terena a na svim vrstama terena nalazi se kraljica orada koju ćemo pokušati uhvatiti u ovom tekstu. Orada je najraširenija vrsta ribe koja živi gotovo svuda ali njezin lov može biti drugačiji ovisno o mjestu na kojem ronimo, takvo mjesto možemo prepoznati po tipu obale.

Trebalo je da prođe desetak godina nakon što su otvorene prve škole kajtsurfinga pa da njegovi ljubitelji iz regiona i Evrope otkriju Veliku plažu i Adu, kao idealnu destinaciju za taj ekstremni sport. Jer, ta 12 kilometara duga i čista pješčana plaža i plitko more, uz obilje vjetra i sunca, pružaju fantastične uslove za kajtsurfing.

Uginuli delfini koji su lani nađeni na italijanskoj obali Jadrana imali su probušene ili oštećene bubne opne. Kod njih 14, nasukanih u samo tri dana prošlog oktobra, veterinari su pronašli povrede koje je, kažu, mogla uzrokovati samo jaka buka, a prenosi Večernji List.

Niko ne bi htio biti u cipelama ovih nesretnika, čiji brod je velika bijela zamijenila za obrok. U nekoliko sekundi čamac je podlegnuo pod nasiljem predatora, ali srećom su se uspjeli izvući bez ozbiljnih posljedica.

Kako bi zaustavilo nestajanja plaža Mogren, u Pržnu, Petrovcu i Sutomoru, čija je pješčana masa u proteklih decenija usljed erozije i nekontrolisane gradnje u njihovom zaleđu, bukvalno prepoplovljena, JP “Morsko dobro” ove godine u svome planu je zacrtalo i izradu studije za pripremu projekta revitalizacije ova četiri popularna gradska kupališta.

prema istinitom dogadjaju:

 

Danima sam čekao da se stvore uslovi za jedan ranojutarnji podvodni ribolov...

Sve je ukazivalo da će to biti ovaj petak. Sa kolegama iz firme sam se lako dogovorio oko „pokrivanja“ na poslu. 

Znaju i oni da je more počelo da se grije, da je riba polako počela da izlazi iz rupe, te da, imajući sve to u vidu, ne postoje neki realni izgledi da ja u firmi tih dana budem od neke velike koristi....

Kome ronjenje i podvodni ribolov protiču kroz vene, znaće o čemu govorim. 

"Kada smo počeli govoriti ljudima o projektu, inženjeri su nam rekli da to neće funkcionisati... ali ja sam bila sigurna da hoće".

Posljednjih nekoliko godina, na Jadranskim obalama, registrovan je veliki broj stradalih morskih kornjača, vrste Caretta caretta, koja je u Crnoj Gori na spisku zaštićenih vrsta, a ona je i najbrojnija vrsta morskih kornjača u Jadranu i Mediteranu uopšte. Uzork smrti velikog broja jedinki nije pouzdano utvrđen, jer ukoliko ne postoje vidljive spoljašnje povrede, potrebno je uraditi biopsiju uginule jedinke, što iziskuje velika materijalna sredstva.

 Tokom aprila među brojnim ribama koje će se primaći obali biće i širun. To je prilika udičarima da i s obale love te ribe velikih dubina.

Širuni ne prilaze sasvim obali, najčešće ne pliće od desetak metara pa se najuspješnije love u lukama i s drugih uređenih obala, naročito dobro s vanjskih strana lukobrana i rtova. U najčešće brojnom plovu širuni se obali najviše primaknu u sumrak i tu luta oko sat vremena vrlo intenzivno se hraneći.

Tokom uobičajenog noćnog ronjenja, Keller Laros doživio je ne tako čestu pojavu kod ronioca.

Povrijeđeni delfin mu je prišao i bukvalno ga molio za pomoć.  Sve ovo, zabilježeno je kamerom. Evo kako je to izgledalo:

VEZANO: Nevjerovatan ’stampedo’ delfina uhvaćen kamerom

izvor: online4fun.com

 

Ne, ova se dama nije povampirila samo se 'malo' zeznula kad je stavljala masku za ronjenje i duboko zaronila. 'Malo' ju je previše stegnula pa je vazduh u maski odradio u skladu s Bojlovim zakonom, piše Net.hr

 

Kristy i njezin vjerenik Ryan odlučili su odmor u Belizeu začiniti ronjenjem, a cijelu avanturu pokvarilo je krvarenje njezinih sljepoočnica, piše Net.hr. 

 

Možda na prvi pogled nije uopštee smiješno, ali na svu sreću, koliko god strašno izgleda, nije tako bolno, više je neugodno. Ipak, kod težih slučajeva, može se javiti infekcija. Ali nećemo ulaziti dublje u te mračne vode, vi bacite oko na sliku i uvjerite se da ćete ako budete ronili morate naučiti pravilno staviti masku. 

Dejv Anderson, osnivač kompanije Whale & Dolphin Safari je snimio nevjerovatan video migracije hiljada delfina i tri grbava kita:

“Ovo je najljepši video koji sam ikada montirao. Mnogo sam uspio da naučim o njima iz snimaka dron kamere. Nisam bio ovoliko uzbuđen novim tehnologijama od kada sam uzeo prve podvodne kamere. Dronovi će promijeniti način na koji vidimo svijet životinja”

Prije neki dan smo pričali o guštima kupanja zimi i vjerovanju da to poboljšava seksualni život, ali ipak ovo što je ruska naučnica uradila ide malo dalje.

Natalija Asenko, 36, je uradila jedan malo neobičan eksperiment. Naime ona vjeruje da beluge, morski sisari koje ispituje, ne vole da budu dodirivani vještačkim materijalima kao što su ronilačka odijela. Pa se skinula potpuno gola i skočila u vodu temperature od minus 1,5 stepena celzijusa.

Mi smo već nekoliko puta pisali na ovu temu, a sada vam prenosimo tekst iz Večernjeg lista:

 

Svakih 10 sekundi ispaljuju talase od 240 decibela što je puno jače od mlaznog aviona, upozorava Sigrid Luber iz međunarodne organizacije za zaštitu mora.

Jedna majka je na kalifornijskoj plaži fotografisala svog 12-godišnjeg sina dok je s prijateljem surfao, ali njena je fotka na kraju ispala fotobomba nakon što se na njoj našao i nepozvan gost.

Nova britanska atomska podmornica, svojevremeno najavljivana kao britansko čudo tehnike, u samo dvije godine plovidbe stekla je status uklete: već je gorjela, bila nasukana, sporo plovi, pušta more, stalno se kvari...

Britanska atomska podmornica HMS Astute (S119) najavljena je svojevremeno kao najsofisticiranija svih vremena u Kraljevskoj mornarici. Međutim, kako sada stvari stoje, podvodno čudo tehnike ima brojne nedostatke koje nije lako, niti jeftino riješiti. Izmišljanja i zle namjere određenih lobija mogu se isključiti iz dva razloga. Naime, Ministarstvo obrane službeno je potvrdilo određene probleme u svezi s podmornicom, a ovih dana britanski list opširno piše o tome kako bi ponos Royal Navy mogao lako postati veliki i skupi promašaj.

Ugledni The Guardian objavio je veliki tekst o njoj pod naslovom: "Spora je, zarđala i propušta more", pozivajući se na dobro obaviještene izvore. Sličnu priču je objavio i The Telegraph, pa stoga nema sumnje da su se Kraljevska Mornarica i britansko Ministarstvo obrane suočili s opasnošću gubitka ugleda i novca. Da stvar bude gora, možda je upitna sigurnost ljudi i okoliša, jer podmornica ima atomski reaktor.

Da vam odmah bude lakše, do sada nije viđena u Jadranu. Goblin ajkula ima možda najstrašniju čeljust u morskom svijetu. Pošto vilica nije direktno vezana za lobanju, svaki put kad uhvati plen izgleda kao da  čeljust iskače iz usta, da bi je ligamenti stezanjem opet vraćali u početni položaj. Zato, iako oštri kao žilet, njeni zubi ne služe za kidanje plena, već samo za zarobljavanje.

Inspirisani ovogodišnjom podvodnom izložbom na mogrenu (link), donosimo vam postavke širom svijeta. Ljudi odvajkada prave vještačke grebene, najviše iz vojnih pobuda, blokirajući struje radi mirne luke. Kako se čovječanstvo razvijalo, tako su se pojavili i ovi takozvani umjetnički grebeni, istovremeno pomažući ekologiji mora, kao i praveći umjetničku, a i turističku atrakciju.

Ako ste ikada maštali o spavanju ispod nivoa mora, u stilu male sirene, snovi mogu da ti se ostvare po “razumnoj” cijeni u Manta rizortu u Zanzibaru.

Nautički svijet ovih je dana postao bogatiji za još jednu živu legendu s lansiranjem broda Riva Aquarama Lamborghini koji je restauriran i doveden u izvorno stanje. (Pogledajte i video na dnu članka)

 

Brod je iz gradilišta izašao prije 45 godina po narudžbi za Ferruccija Lamborghinija, osnivača talijanskog brenda sportskih automobila, a za očekivati je da je to bila najbrža Aquarama na svijetu. Sada je ovaj prekrasan brod ponovno spreman za plovidbu. Prelijep primjer nautičke i automobilističke istorije vraćen je u život.

Brod je godinama bio uskladišten u zadnjem dijelu jednog skladišta za brodove, skriven od svijeta ispod stare cerade. Entuzijasti širom svijeta znali su da Ferruccijev Riva Aquarama i dalje postoji ali nisu znali gdje se legendarni sportski brod nalazi nakon što je njegov vlasnik preminuo 1993. godine. Tada ga je napokon pronašao jedan kolekcionar Riva brodova iz Holandije koji ga je kupio i dao restaurirati. Svjetski poznati stručnjak za restauraciju Riva brodova, Riva World, uspio je brod vratiti u njegovo izvorno stanje.

Kakvo god plovilo imali, bilo ono malo ili veliko, skupo ili jeftino, nakon završene sezone treba ga pripremiti za zimsko mirovanje, kako bi sljedeće proljeće i ponovnu plovidbu dočekalo u što boljem stanju. Malo truda pažnje može vlasniku na proljeće uštedjeti znatnu količinu i vremena i novca.

Dva ribara su, tokom lova na škampe, blizu Floride, sa svoje brodice spazili čak pet opasnih pijavica, koje su se sa niskih oblaka spustila sve do morske površine.

Oko 60.000 ljudi je stiglo sa svih strana svijeta da prisustvuje Oracle-ovoj najvećoj godišnjoj konferenciji za korisnike. Ali, izvršni direktor, Lari Elison  se nije dvoumio da trka Kupa Amerike u jedrenju ima veći prioritet u njegovim obavezama. Koliko je konferencija značajna govori i to da se u ovom dijelu godine zatvaraju pojedine ulice San Franciska da bi ugostili mase koje dolaze da uče o novitetima među proizvodima ovog softverskog giganta.

Medvjedica se pojavila jutros oko 11 sati u plićaku na plaži u Banjolama u susjednoj Hrvatskoj, te je plivala tik uz obalu 3 do 4 minute. Iako na plaži u tom trenutku nije bilo kupača, iznenađujuće je kako se sredozmna medvjedica pojavila na plaži koja je do prije nekoliko dana bila prepuna plivača piše istarski Regional Express.

Milašević Predrag:

            Poštovani čitaoci,

            Poslije kraćeg odmora koji sam proveo van Budve, ponovo sam tu da zajedno sa Vama prokomentarišem još jednu temu. Ovoga puta bih sa Vama zajedno da podijelim moj osjećaj okupacije užeg i šireg centra Budve od strane taxi vozila.

            Za mene je jedna od najružnijih slika u Crnoj Gori, pogotovo kad se ima u vidu da je to prvi kontakt sa Državom, frontalni napad taksista kada izađete iz zgrade Aerodroma Tivat. Umjesto da turistima prvi osjećaj izlaska iz aerodromske zgrade bude miris mediterana, prvo sa čime se susretnu je napad nekih ljudi bez uniforme koji Vam se unoseći u lice nude taxi prevoz, dok u ne malom broju slučajeva tu dolazi do fizičkog kontakta povlačenja za ruke i slično, cijeneći svoje usluge „odokativno“ prema njihovoj slobodnoj procjeni, naravno taksimetar se i ne spominje. Pored svih mana koje ovaj grad ima, nadao sam se da se to u Budvi nikada neće dogoditi, ali evo dogodilo se.

Milašević Predrag: 

Poštovani čitaoci,

Kao prvo koristim priliku da Vam se zahvalim na interesovanju koje ste pokazali vezano za naš sajt, a u svoje lično ime da Vam se zahvalim zbog pokazanog interesovanja za moj prethodni tekst, jer sam očigledno prema broju čitanja teksta izazvao Vašu pažnju. Nadam se da će Vam i ovaj tekst biti interesantan, te da ćemo zajedno napraviti krupne promjene u našem Gradu.

Ovim tekstom bih se osvrnuo na problem naših plaža. Crna Gora se godinama reklamira sa sloganom „Divlje ljepote“, ali kad su naše plaže u pitanju stvar i jeste „divlja“ ali nažalost bez ljepote. Nedomaćinski odnos Države posebno kroz pogrešnu primjenu zakonskih odredbi, odnosno lošeg zakona koji reguliše ovu oblast dovelo je do toga da prelijepe plaže budvanske rivijere budu prekrivene plastikom, šarenilom suncobrana, drugim plažnim imobilijarom što sve izbija u prvi plan, dok nestvarna ljepota plaža koje ima Budva cijelu sezonu ostaje pokrivena i nedostupna za uživanje nikom od nas, računajući i tu mnogobrojne turiste koji ovdje ljetuju.

Poštovani čitaoci i dragi sugrađani,

Čast mi je i zadovoljstvo, a mogu slobodno reći i privilegija da budem dio tima koji je pokrenuo sajt Primorske novine. Moj zadatak će biti da Vam pružim pomoć koja je vezana za pravna pitanja, dam potrebna obavještenja i sugestije, formalno procesuiranje inicijative koje ćete Vi pokrenuti i odgovorima na sva pitanja koja ćete mi postaviti.

Prema šemi sajta ponedjeljak će biti dan koji je posevećen pravnim pitanjima i rješavanju Vaših problema ili barem pronalaženje bržeg puta za njihovo rješavanje.

 U susjednoj Hrvatskoj se i dalje po forumima mogu vidjeti baneri akcije njihove vlade o zabrani lova na prstace (zakon je kod njih na snazi od 1995te godine), pa stoga i ideja da se malo bolje upoznamo sa zabranjenim školjkama u Jadranu.

About us

Quas mattis tenetur illo suscipit, eleifend praesentium impedit! Dictum aliquam potenti arcu? Vel nemo consectetuer veritatis delectus excepturi magni dui


Suspendisse at libero porttitor nisi aliquet vulputate vitae at velit. Aliquam eget arcu magna, vel congue dui. Aenean id turpis lectus. Duis eget consequat velit.nulla vel eros blandit placerat.

Najnovije vijesti

Newsletter

Quas mattis tenetur illo suscipit, eleifend praesentium impedit!