10 pametnih trikova za korištenje Googlea

Postoji cijeli niz trikova koji mogu olakšati pretraživanje interneta pomoću Googlea. Važno je samo znati kada i koji upotrijebiti

Kada se pojavio prije 15 godina, rijetki su mogli zamisliti da će Google pokoriti svijet. No danas je gotovo nezamislivo surfovati internetom bez njegove pomoći.

I dok većina Google vidi isključivo kao pretraživač, tek su rijetki svjesni da on može biti veoma snažan alat.

Lifehacker je prikupio 10 manje poznatih trikova Googlea koji vam mogu otvoriti potpuno novi pogled na pretraživanje interneta.

A ko zna, možda otkrijete i nešto što uopšte niste očekivali.

Pretražujte unutar pojedine stranice

Google ne pretražuje samo internet, već može pretraživati pojmove unutar određene stranice. Dovoljno je u prozor za pretraživanje upisati naredbu 'site:' i potom web stranicu koju želite pretražiti pa ključnu riječ (na primjer - site: primorskenovine.me mozaici).

Na ovaj način možete brže i lakše pronaći neku objavu na blogu ili post na forumu, ali i skratiti sebi vrijeme traženja onoga što vas zaista zanima.

 

Pomoću slike do informacija

Sigurno ste u nekom trenutku vidjeli sliku nekog predmeta ili mjesta, ali niste znali niti gdje je slikano niti kako do tamo doći. Google nudi mogućnost pretraživanja pomoću fotografije.

Dovoljno je otići na Googleov pretraživač slika i dovući fotografiju koja sadrži ono što tražite. Google će pretražiti internet i pronaći one stranice na kojima se nalazi ta ista ili što sličnija fotografija.

Neka vam Google sugeriše

Google stalno uči iz ranijih pretraga koje korisnici obavljaju. Tako će vam, prilikom upisivanja neke fraze za pretraživanje, sam sugerisati potencijalne pojmove.

Želite li iskoristiti njegovu sugestiju, upišite cijelu frazu i potom izbrišite riječ koju želite zamijeniti te pogledajte što je Google predložio.

Na primjer, upišite 'kako formatirati računar' i zatim izbrišite riječ 'formatirati' te pogledajte što je sve Google predložio da napravite s računarom.

Pronađite različite datoteke koje možete preuzeti

Ako vam se ikad dogodilo da ste željeli pronaći neku stariju verziju programa, rijetki strip ili neku muzičku datoteku, vjerovatno ste izgubili mnogo vremena tražeći po internetskim bespućima.

Google vam može olakšati tu pretragu zahvaljujući naredbi koja otvara vrata prema cijelom nizu datoteka koje je moguće preuzeti na računar.

Tako ako tražite neki besplatni program jednostavno u pretraživač upišite '-inurl:htm -inurl:html intitle:"index of"' i potom ime programa kako biste vidjeli spisak stranica na kojima se nalazi taj program.

Tražite li neku e-knjigu, naredba u pretraživaču trebala bi izgledati otprilike ovako '-inurl:htm -inurl:html intitle:"index of" +("/ebooks"|"/book") +(chm|pdf|zip) +' i potom ime knjige u navodnim znacima.

Za pretragu muzike potrebno je upisati '-inurl:(htm|html|php) intitle:"index of" +"last modified" +"parent directory" +description +size +(wma|mp3)' i zatim ime izvođača u navodnim znakovima.

Pronađite alternative popularnim stranicama, aplikacijama ili proizvodima

Želite li kupiti neki proizvod, a niste sigurni kod kog proizvođača, upitajte Google. Uporedite proizvode ili aplikacije upisujući ime proizvoda i dodajući riječ 'vs' između njih. Neko je već negdje vjerovatno upoređivao te proizvode.

Takođe, možete koristiti i frazu 'better than' kako biste pronašli bolju alternativu nečemu.

Direktno uđite u spremljenu verziju stranice

Google svako malo radi svojevrsni snimak stranica koje se nalaze u njegovom indeksu. Na taj način može stranice ponuditi korisnicima na pregled, čak i ako on trenutno nisu dostupne.

No, kako ne biste morali prvo pretraživati, a potom i odabirati ranije spremljenu sliku stranice, možete jednostavno u pretraživač upisati naredbu 'cache:' i potom web adresu stranice koju želite vidjeti.

Ovo je izvrstan trik ukoliko želite vidjeti stranicu, a ona nije dostupna ili jednostavno želite vidjeti stariju verziju neke stranice.

Pristupite i 'zabranjenim' stranicama

Neke firme svojim su zaposlenima zabranile pristup Facebooku i drugim društvenim mrežama ne bi li povećale produktivnost. No snalažljivi korisnici mogu pomoću Googlea zaobići te zabrane.

Dovoljno je otići na Google Translate i na kraj URL-a dodati web stranicu kojoj želite pristupiti. Na primjer - http://translate.google.com/translate?sl=ja&tl=en&u=http://facebook.com/.

Pronađite ljude na fotografijama

Ponekad je teško pronaći odgovarajuću fotografiju osobe, pogotovo ukoliko ta osoba ima ime koje može označavati cvijet (Ruža, Cintija, Narcisa), rijeku (Sava, Rajna, Korana) ili nešto slično.

Upišete li sporno ime, Google će vam pod rezultatima pretrage ponuditi crteže, fotografije, ali i fotografije osoba. Na vama je samo da odaberete onu osobu koja vam je potrebna.

Pronađite najnovije rezultate

Google korisnicima nudi da pregledaju rezultate pretrage zavisno o njihovoj 'svježini'. Tako mogu pregledati rezultate objavljene u posljednjih sat vremena, 24 sata, proteklu nedelju, mjesec, godinu ili odabrati u kojem periodu je nešto objavljeno.

Ali isto tako možete i odmah u samoj adresi zadati vremenski raspon. Pokrenite pretraživanje i kada dobijete rezultate, u adresi rezultata na kraju jednostavno dodajte naredbu '&tbs=qdr:' pa vremensku oznaku 'h' za sate, 'n' za minute i 's' za sekunde.

Na primjer - za pretraživanje objavljenog unutar posljednjih 10 minuta trebate dodati '&tbs=qdr:n10' na kraju adrese.

 

Koristite napredne mogućnosti

Većina nas jednostavno ne koristi sve mogućnosti koje nam Google nudi. Možda ste i koristili mogućnost dodavanja znaka '+' između riječi kako biste Googleu dali do znanja da želite da nađe obje riječi. Ili ste frazu stavljali u navodne znakove kako bi ju Google tražio tačno u tom obliku.

Ali jeste li isprobali naredbu 'AROUND'? Ta naredba omogućava pretraživanje i pronalazak rezultata u kojima su dvije ili više riječi koje tražite u blizini jedna druge, ali ne nužno u nizu koji ste vi zadali.

Takođe, možete i u potpunosti izbaciti neke riječi iz rezultate dodavanjem znaka '-' ispred riječi. Na primjer, upišete li 'Apple -iPhone', dobit ćete rezultate vezane uz Apple, ali bez onih u kojima se spominje iPhone. Na taj način možete lakše kontrolisati pretraživanje.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti