10 sitnica koje smo izdvojili sa foruma u Davosu

U prva dva dana na svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, mogli ste čuti mnoštvo zanimljivih informacija i zanimljivosti. Evo šta izdvajamo.

1. kao prvo, što se i vid na slici iznad, sve je prepuno obezbjeđenja. Na nešto više od dvije hiljade učesnika ima preko 5000 vojnika, policajaca i privatnog obezbijeđenja. Na svaki ulaz u hotel je napravljen aerodromski pregled sa sve skenerima.


2. Fableti preuzimaju tržište. Polu telefoni, polu tableti bilježe značajan skok prodaje.

3d4ff26.jpg


3. Iako je Ebola bila bolest broj 1 po pažnji u medijima 2014toj, postoje mnoge bolesti koje su donijele i 1000 puta veću smrtnostot od ebole.

24b54a9.jpg


4. Razvijeni svijet troši oko 1,25 dolara dnevno online, dok skoro isto troši na sve ostalo u toku dana- zanimljiva statistika koju je iznijela Šeril Sandberg iz Facebooka.

04fb6cb.jpg


5. Godišnji prihod od aplikacija je nadmašio godišnji prihod Holivuda!

1b8d4a9.jpg


6. Sjajna filozofija kako ostati mlad 91nogodišnjeg Simon Peresa:
  Nabroj sve uspjehe koje si postigao.
  Nabroj sve snove koje još imaš.
  Ako je broj snova veći od broja uspjeha, mlad si.

387a321.jpg


7. Svjetska internet populacija je 10 puta narasla u poslednjih 15 godina i skoro 100 puta u poslednjih 20.

26e2c7d.jpg


8. Vremenski period koji je potreban velikoj kompaniji da zaradi svoju prvu milijardu je pao sa 20 godina na svega dvije godine. Pogledajte primjere kompanija ispod.

01d99d1.jpg


9. Evo koliko malo zemlje je potrebno da bi cijela planeta živjela od solarne energije:

0c1a618.jpg


10. Konačno, iako postoji dosta cinizma prema događaju kao što je Svjetski Ekonomski forum (pogledajte i naš status od prije neki dan), većina ljudi koji su tamo zaista ulažu napor da svijet postane bolje mjesto. Dosta mladih preduzetnika je tu sa i novim idejama.

IMG_0607dačoihlvkt.png

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti