Стари печати и печатњаци Митрополије црногорско-приморске

Другог септембра у 21 час на Тргу између цркава у оквиру 6. Књижевног фестивала Ћирилицом у Будви представићемо монографију „Стари печати и печатњаци из Архиве Митрополије црногорско-приморске“ ауторке др Смиље Влаовић. О монографији ће говорити Жарко Лековић и ауторка.

Имајући у виду судбину различитих експоната и вриједних предмета који су током времена нестајали и из ризница, музеја, па и архива, циљ је био да на једном мјесту сакупе печате из Архива Митрополије црногорско-приморске, и то и отиске печата на разним документима, и  фотографије печата који још постоје у Архиву. У овој Монографији су приказани  печати сврстани у одређене групе као што су манастирски, капетанијски, судски, парохијски, болнички и др. од почетка појаве печата на старим повељама гдје су метални печати утискивани у топао восак са кончићем, до печата с краја 19. и почетка 20. вијека. Ова публикација је настала као плод вишегодишњег рада на проучавању и сортирању архивских докумената, а у циљу да се и овај дио насљеђа сачува и презентује читалачкој и научној јавности.
Смиља Влаовић рођена 1978. године, дипломирала је на Филозофском факултету у Никшићу на одсјеку за Српски језик и књижевност; магистрирала на Факултету за туризам и хотелијерство у Kотору -смјер за валоризацију културноисторијског
и архитектонског насљеђа, док је докторске студије похађала на Универзитету Републике Србије, у Приштини, на Филозофском факултету, одсјеку за Историју.
Ауторка је многих научних текстова међу њима: Мошти светог Харалампија у Црној Гори, Владика Иларион Шишојевић, први епископ зетски, Манастир Св. Марка у Подгорици и др. затим приказа: Радован Бећировић, стваралачки феномен, Буквар Саве Дечанца из Паштровића, Приказ Хрестоматије за дјецу, Приказ зборника Срби на простору БИХ од 15-20 вијека и др.
За Светигору:Манастир Светог Марка у подгоричкој Старој вароши, Подгоричка Јусовача „царство мука“, Mанастир Св. Симеона, на Немањином граду, Манастир Морачa и мошти св. Харалампија, Крст св. Јована Владимира у Охриду, Црквa у Џафер махали у Подгорици, Поп Радован Нововић, премћански Диоген, Свети Мардарије и манастир Корнет, Црква на Чепурцима и Љубовићу и др.
За Свевиђе: Ободска црквишта и старо латинско гробље у два наставка, Повратак у вјеру прадједовску, Топоними села Жари и Обод у бјелопољској и мојковачкој општини и др.
Путописи: Сјај Јудејске пустиње(Свевиђе), Путопис с Јордана(Свевиђе), Јаши, Петкин град радости и дјеце, Православни дом за старе, из Букурешта, Помпеја прије и послије Његоша (Православље), Из визуре Петрових пињола (Православље);
Српске новине: Јермени и Срби обновили подгоричку цркву,Свети Сава опет у Подгорици…
Књиге: Макавејска црква у Толошима кроз вјекове, Цркве Св. Кирика и Јулите и Св. Георгија у Доњој Горици, Црква на Трси(Пива), њени ктитори и обновитељи, у штампи сарадник: Богородица пећка красница и монографија Стари печати и печатњаци из Архиве митрополије црногорско-приморске.
Припрема за репринт издање Споменица сјени подгоричких Срба, Српска књижевна задруга.
Учесница је бројних научних скупова.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti