Сабрана дјела Стефана Митрова Љубише, критичко издање

У недјељу, 4. септембра на књижевном фестивалу Ћирилицом, у будванском Старом граду од 21 час, говорићемо о Сабраним дјелима Стефана Митрова Љубише, критичком издању чији су издавачи ЈУ Narodna biblioteka Budve у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“ Београд.

Сабрана дјела Стефана Митрова Љубише чини пет књига од којих су прве три објављене: Књига 1 (Бој на Вису, Преводи, Огледи), Књига2 (Приповијести црногорске и приморске) и Књига 3 (Причања Вука Дојчевића), док ће преостале двије: Књига 4 (Говори и чланци) и Књига 5 (Писма) бити објављене до краја године. О овом издању Сабраних дјела говориће проф. др Александар Јерков, академик Синиша Јелушић и књижевник, књижевни критичар и издавач Гојко Божовић.

У одјељку „Уместо предговора“ у Књизи првој професор Јерков на почетку наводи: „Чему ново издање сабраних дела Стефана Митрова Љубише и овај предпоговор?
Зашто је Стефан Митров Љубиша, и као писац и као историјска личност која је обележила читаво једно доба, важан и данас?
Да ли његова дела данас читамо пре свега као споменике књижевне историје, или су она важан оријентир и у нашем времену?
Шта после искуства модернизма и трансформације типа културе значи Љубишина проза, каква је поука његовог заступања народне имагинације у књижевном стваралаштву и народног интереса у друштвенополитичком ангажману?

Одговори на оваква питања умногоме доприносе да се боље разуме и успешније сагледа шта треба да имају, и шта треба да сачувају, народи који нису бројни, ако желе да трају и да са велике мапе света не нестане њихов траг. Њима су потребна пре свега велика и вредна дела која учвршћују облик саморазумевања, оно што људе повезује и чини заједницом. Најбољи пут нестајања једне заједнице води кроз то да она изгуби способност да самој себи и другима представи себе и своју историју. Драстичан пример пропадања је то што се недавно дешавало када су под сталним притиском власти људи ноћу, кришом, мењали оно што пише на гробовима њихових предака. Да је сваки човек у таквом мраку чуо у себи глас Његоша, Љубише и Марка Миљанова, боља би му се памет разбудила.“

У случају кише програм ћемо реализовати у цркви Санта Марија.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti