Представљање књиге „Чудотворна икона Будванска Госпа (Мадона ин Пунта)“ на фестивалу Ћирилицом

Помоћно наставно средство за ученике основних и средњих школа „Чудотворна икона Будванска Госпа (Мадона ин Пунта)“ коју су објавили ЈУ Музеји и галерије Будве и ЈУ Народна библиотека Будве под покровитељством Туристичке организације Будве у едицији „Енхелеја“ биће представљена публици 7. фестивала Ћирилицом у недјељу, 3. септембра на Тргу између цркава у будванском Старом граду са почетком у 21 час.

Ову публикацију објављену намјенски за фестивал представиће: мр Луција Ђурашковић, доц. др Предраг Зеновић и Маринко Лугоња. Ослоњени на богата свједочанства хроничара и поштоваоца Будве, судбином Будве, њене заштитнице Богородице и чудотворне иконе ”Мадона ин Пунта” бавили су се Марко Кентера, Маринко Лугоња и Зоран Мујбеговић уз стручну подршку и помоћ мр Луције Ђурашковић, а књига је доступна и у електронском формату.

У уводном дијелу истиче се да је ова едиција намијењена прије свега омладини, али и свима осталима: „Отворени одговори које ова едиција пружа, од умјетничких стилизација и необичних илустрација које их сликовито приближавају свијести читаоца, до текстова који као да представљају мозаик једне епохе, неће оставити никога равнодушним и увешће вас у чаробни свијет Будве.“

Пишући о симболу вјере и културне баштине, у закључку приређивачи између осталог наводе: „Икона Будванске Госпе је постала и симбол духовне снаге за Будване. Кроз бурну историју региона, била је стални извор инспирације и утјехе, пружајући им наду чак и у најтежим временима. Она је својом присутношћу и моћима стварно извориште наде и снаге дубоко укоријењених у душама наших људи. И кроз све промјене које долазе, њен значај остаје непромијењен, подсјећајући нас

на трајну моћ љубави, вјере, умјетности и заједништва.“

Чудотворна икона Будванска Госпа налази се у Цркви Рођења Св. Ивана Крститеља.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti