Airbnb zabranio nadzorne kamere u objektima koji se iznajmljuju

Airbnb je saopštio da širom svijeta zabranjuje upotrebu nadzornih kamera u unutrašnjosti objekata koji se iznajmljuju.

Promjena politike kompanije na snagu stupa krajem sljedećeg mjeseca, a cilj online platforme za iznajmljivanje jeste da pojednostavi pravila o sigurnosnim kamerama i prioritet stavi na privatnost gostiju. Korisnici Airbnb-a su ranije izrazili zabrinutost zbog upotrebe kamera u unutrašnjosti objekata.

"Ove promjene su načinjene nakon konsultacija s našim gostima, domaćinima i ekspertima za privatnost. Mi ćemo nastaviti tražiti povratne informacije kako bismo osigurali da naša pravila funkcionišu za našu globalnu zajednicu. S obzirom na činjenicu da većina oglasa na Airbnbu ne navodi posjedovanje nadzornih kamera, očekuje se da će ove promjene pravila utjecati na manji broj oglasa na platformi", saopštila je zvaničnica Airbnb-a Juniper Downs, prenosi klix.ba.

Airbnb prema trenutnim pravilima dopušta upotrebu nadzornih kamera u zajedničkim prostorijama poput dnevnog boravka i hodnika, dok god se one navode u oglasu.

Nova pravila zabranjuju i vanjske kamere usmjerene prema unutrašnjosti objekata. Airbnb ne dopušta kamere u privatne prostorije poput spavaćih soba i kupatila. Ipak, nova pravila dopuštaju kamere u zvoncima na vratima, kao i uređaje za praćenje buke u zajedničkim prostorijama. Ovi uređaji također moraju biti navedeni u oglasu.

Airbnb tvrdi da traži balans između potreba domaćina da prate sigurnost svoje imovine i budu upoznati s problemima poput nedozvoljenih zabava te privatnosti gostiju.

Najava stiže nekoliko dana nakon što je u američkom showu Saturday Night Live prikazan lažni Airbnb oglas koji je uključivoa vic o kameri skrivenoj u toaletu.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti