Ako Statisova firma ne izmiri obaveze do kraja avgusta, razmotrićemo raskid ugovora za Sveti Stefan

"Sveti Stefan hoteli", kompanija u većinskom državnom vlasništvu, saopštila je da zakupac grad-hotela Sveti Stefan, kompanija "Adriatic Properties" grčkog biznismena Petrosa Statisa od početka 2023. nije platila nijednu fakturu ispostavljenu u ovoj godini.

Zakupac, dodaju, nije izvršio ni uplatu zakupa u cjelosti prema dostavljenim fakturama za sva četiri kvartala u 2022, kao ni fakturisani iznos za indeksaciju, te da se radi naplate razlike vodi postupak pred Privrednim sudom.

Poručili su da je Odbor direktora tog društva odlučio da kraj avgusta bude krajnji rok za izmirivanje zakupnine, te da će u suprotnom inicirati održavanje vanredne Skupštine akcionara, na kojoj će akcionari odlučiti da li će se ugovor o zakupu raskinuti u skladu sa zakonom i pozitivno pravnim propisima, ili eventualno predložiti neke druge modalitete.

Naglašavaju, između ostalog, da od idućeg januara neće imati sredstva za poslovanje.

U saopštenju se navodi da je, zbog ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazi društvo "Sveti Stefan hoteli“, održana hitna sjednica Odbora direktora, na kojoj su usvojeni određeni zaključci i konstatovana neophodnost da oni budu predočeni najvažnijim institucijama u Crnoj Gori, kao i javnosti.

Društvo 'Sveti Stefan hoteli' a.d. Budva sve svoje poslovne prihode ostvaruje jedino od izdavanja cjelokupne imovine društvu Adriatic Properties. Međutim, zakupac od početka godine nije platio niti jednu fakturu ispostavljenu u 2023. godini. Takođe, zakupac nije izvršio uplatu zakupa u cjelosti prema dostavljenim fakturama za sva četiri kvartala u 2022. godini, kao ni fakturisani iznos za indeksaciju, te se radi naplate razlike vodi postupak pred Privrednim sudom Crne Gore", saopštili su izvršni direktor Nikola Plamenac i predsjednica borda Milica Kažanegra.

Neplaćanjem faktura, ističu, "Sveti Stefan hoteli" ne ostvaruju nikakav novčani priliv i postojeće obaveze ispunjavaju isključivo iz rezervi likvidnosti akumuliranih u prethodnom periodu.

"Kako ove rezerve likvidnosti nisu velike, Društvo počev od 01.01.2024. godine neće biti u mogućnosti da plaća svoje obaveze, koje u najvećem dijelu čine poreske obaveze ka lokalnoj samoupravi i Državi Crnoj Gori", napominju.

Od velike važnosti je, kako su kazali, i da se pred Arbitražnim sudom u Londonu vode dva postupka i da u ovom momentu nije izvjesno koliko će do okončanja postupaka to društvo biti u obavezi da izvoji novčanih sredstava za troškove Arbitražnog suda.

"Imajući u vidu nastalu situaciju, kao i činjenicu da je likvidnost Društva koje je u većinskom vlasništvu Vlade Crne Gore, Fonda PIO i Zavoda za zapošljavanje dovedena u pitanje i da Društvo od 01.01.2024. godine neće imati sredstva za poslovanje, zatim postojanje neizvjesnosti po pitanju plaćanja troškova arbitražnih postupaka kao i činjenicu da hotel Sveti Stefan nije otvoren već tri godine, Odbor direktora 'Sveti Stefan hoteli' a.d. Budva odlučio je da se kraj avgusta 2023. godine uzme kao krajnji rok za izmirivanje zakupnine, u suprotnom biće inicirano održavanje vanredne Skupštine akcionara na kojoj će akcionari odlučiti da li će se Ugovor o zakupu raskinuti u skladu sa zakonom i pozitivno pravnim propisima, ili eventualno predložiti neke druge modalitete", zaključuje se u saopštenju.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti