Albanija- raj za turiste plićeg džepa

Nedavno je ugledni New York Times uvrstio albansku obalu među 50 destinacija koje u ovoj godini ne treba zaobići. Opisujući je kao kombinaciju hrvatskog primorja i neotkrivenih područja Turske, Grčke i Italije, NYT piše da se ovdje nalazi najbolje što Evropa može ponuditi kada je primorski turizam u pitanju, a sve po znatno nižim cijenama.

Albanski turizam posljednjih godina doživljava svoj procvat. Obala duga 450 kilometara i skoro 300 sunčanih dana godišnje privukli su turiste iz cijelog svijeta. 
Vlada je prepoznala potencijal svog primorja, te su gradove na obali pretvorili u turistička odmarališta s brojnim hotelima i drugim atraktivnim sadržajima. 
No, ono što najviše privlači strane posjetioce su cijene. Nigdje za tako malo novaca nećete dobiti kvalitetniju uslugu.
 Turistički vodiči puni su hvalospjeva o ovoj zemlji i obalskim gradićima kao što su Drač, jedan od najstarijih gradova u Albaniji, zatim Fier u blizini kojeg možete posjetiti ruševine iz antičkih vremena stare Grčke i Rima. Turiste će posebno oduševiti Sarande čije nepregledne pješčane plaže ostavljaju bez daha. 
Albanija nudi i mnoge netaknute predjele na sjevernoj i južnoj obali oba mora na koja izlazi. To znači da svako može da pronađe plažu za sebe.

 

Ova zemlja se može pohvaliti i bogatom kulturnom baštinom, ljubaznošću, gastronomskim specijalitetima…


 

No, nije sve tako savršeno. Nedostatak infrastrukture, uključujući nedovoljno razvijenu putnu komunikaciju do popularnih atrakcija jedan je od glavnih problema koji sprečavaju još veći procvat turizma.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti