Američki razarač USS Johnston pronađen na rekordnoj dubini

Razarač USS Johnston koji je pripadao američkoj ratnoj mornarici leži na dosad rekordnoj dubini na koju je obavljen zaron.

USS Johnston se nalazi na dnu mora kod Filipina i to na dubini od 6.500 metara. Američki istraživački tim je potvrdio da se radi o olupini koja se nalazi na dosad najvećoj dubini do koje je obavljen zaron. Olupinu je snimilo podvodno vozilo s posadom, fotografisalo je i analiziralo. USS Johnston se nalazi na dnu mora kod ostrva Samar, a zaron je obavljen prošlog mjeseca, saopštila je kompanija Caladan Oceanic.
Podvodnim vozilom je upravljao osnivač pomenute kompanije Victor Cescovo te je objavio snimak na Twitteru. Brod dug 115 metara je potopljen 25. oktobra 1944. godine tokom Bitke u zalivu Leyte gdje su se američke snage borile kako bi oslobodile Filipine, tadašnju američku koloniju, od japanske okupacije. Lokacija olupine u Filipinskom moru potvrđena je 2019. godine zahvaljujući drugoj ekspediciji, ali njihovo podvodno vozilo bez posade nije imalo mogućnost dubljeg zarona. Nova ekspedicija je snimila dvije trećine prednjeg dijela broda, a taj dio stoji uspravno i netaknut je. Samo 141 od 327 članova posade broda je preživjelo. Oko 50 ih je umrlo u neprijateljskoj akciji, 45 od povreda na splavovima, 92 osobe uključujući kapetana Ernesta Evansa su bile žive u vodi nakon potonuća broda. Ipak, za njih se kasnije više nije čulo.Oznaka 557 na trupu broda je još vidljiva, a tu je i njegovo naoružanje.Brod je tokom borbe pretrpio veliku štetu u napadu najvećeg ratnog broda koji je ikada napravljen, a to je bio brod japanske mornarice Yamato. Prošle godine je brod USS Nevada, koji je preživio napad na Pearl Harbor, pronađen u Pacifiku.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti