Američki regulatori i tužioci iz 48 saveznih država idu u rat protiv Facebooka: ‘Treba ga raskomadati!‘

Američka Savezna komisija za trgovina (FTC) sudskim putem traži da se razdvoje djelovi kompanije Facebook, poput Instagrama i WhatsApp-a, te da postanu zasebna poduzeća. Kako navodi NBC, FTC smatra da se u slučaju Facebooka radi o monopolističkom položaju.

- Facebook zadržava svoj monopol kupujući informatičke kompanije koje predstavljaju rizik i prijetnju drugim kompanijama, te uvodi restriktivne politike koje nepravedno izostavljaju potencijalne poslovne rivale koje Facebook neće ili ne može kupiti - stoji u tužbi federalnom sudu u Washington D.C.-u

Tužbom se traži jednakopravnost imovine i poslova te razdvajanje Facebooka od drugih uspješnih brendova. NBC pojašnjava kako se radi o godinama očekivanom potezu jer su Facebook i druge kompanije u proteklih deset godina drastično porasle bez gotovo ikakvog nadzora države. No, to se proteklih mjeseci promijenilo jer je protiv američkih visokotehnoloških korporacija podignuto niz sudskih tužbi.
NBC javlja kako su tužbe paralelno pokrenuli i tužitelji u 48 saveznih država i teritorija, svi zabrinuti situacijom oko prevelike moći koju stiče osnivač Facebooka Mark Zuckerberg.

 
 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti