Amfilohije osvještao hram Aleksandra Nevskog na ostrvu Sveti Stefan

Amfilohije osvještao hram Aleksandra Nevskog na ostrvu Sveti Stefan

 

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije osveštao je danas, u prisutvu više stotina vjernika, hram Rožderstva presvete Bogorodice, odnosno hram Svetog Aleksandra Nevskog na ostrvu Sveti Stefan.

Upravo obnova hrama stavila je cijelu državu na ispit, jer nakon što je zakupac, Restis grupa, rekonstrukcijom kazina i restorana ispkopala temelje crkve koja je prije pola vijeka urušena zbog gradnje restoranske terase, došlo je do velikog narodnog bunta u Paštrovićima da se crkva obnovi. Nakon niza neprijatnih dešavanja, od intervencije policije, rušenja bespravno podginutih zidova crkve, do protjerivanja sveštenika, na kraju je postignut dogovor između mitropolije i zakupca, a nikšićka kompanija „Neksan“ Dake Davidovića, obnovila je kompletnu crkvu. Svečanosti je prisutovao i izaslanik ruskog patrijarha Kirila.

 

Osveštavajući crkvu , te se zahvalivši mještanima koji su pomogli obnovi hrama, Mitropolit se posebno zahvalio Restis grupi.

„I ovdje se pokazalo da je Bog u pravdi, a ne u sili, kao što se svuda i na svakom mjestu pokazalo“ poručio je Amfilohije govoreći o tome kako je išla obnova hrama u srcu grad hotela.

 

Mitropolit je posthumno Iliju Mitrovića, za obnovu hramova na Paštrovskoj gori, nagradio ordenom Svetog Kralja Milutina, dok je mještaninu Svetog Stefana Krstu Rađenoviću dodijeljen orden Svetog Save ukazom sprskog patrijarha Irineja.

 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti