Amsterdam zabranjuje kanabis u "distriktu crvenih svjetala"

Holandske vlasti  će uskoro zabraniti konzumaciju kanabisa na ulicama distrikta crvenih svjetala u Amsterdamu, javlja BBC, a prenosi klix.ba.

Zakon će stupiti na snagu sredinom maja s ciljem poboljanja uslova za život lokalnih stanovnika koji se dugo žale na smetnje koje uzrokuju turisti. Objekti u distriktu crvenih svjetala morat će biti zatvoreni u 3 sata ujutro. Lokalni mediji javljaju da su gotovo svi vijećnici podržali poduzimanje novih mjera.

Gradsko vijeće je u četvrtak najavilo da će se restorani i barovi morati zatvoriti u 2 sata ujutro, a novim posjetiteljima neće biti dozvoljen ulazak u staru gradsku četvrt nakon 1 sat ujutro.

Trenutno je prodaja alkohola u prodavnicama i kafićima zabranjena od četvrtka do nedjelje nakon 16 sati. Sada će gradsko vijeće tražiti potpuno uklanjanje alkohola iz izloga u tom periodu ili sklanjanje s vidnih mjesta.

Na većini javnih površina u Amsterdamu konzumiranje alkohola je zabranjeno.

Glavni grad Holandije je poznat po kafeima koji prodaju kanabis i koji privlače milione turista godišnje. Ipak, lokalni stanovnici se žale na ulične dilere, kao i da zloupotreba droga i alkohola povećava stopu kriminala.

Prema važećim zakonima u Holandiji posjedovanje, proizvodnja i trgovina drogom je krivično djelo. Međutim, upotreba droga u slučaju osoba starijih od 18 godina nije krivično djelo.

Iako je ilegalno prodavati i posjedovati drogu, Holandija ima "politiku tolerancije" koja kafeima dozvoljava prodaju kanabisa pod strogim uvjetima, a jedan od njih je da kafei ne smiju stvarati nikakve smetnje.

Pored novih zakona, vijeće Amsterdama će na proljeće pokrenuti kampanju "stay away" usmjerenu na turiste koji u grad dolaze uglavnom zbog droge, alkohola i seksa.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti