Anadir je najskuplji grad u Rusiji

Najskuplje mjesto za život u Rusiji nije Moskva, nego grad Anadir na dalekom istoku.

Anadir je jedna od najizolovanijih zajednica u Rusiji i ujedno je naskuplje mjesto za život u ovoj zemlji, saopćila je ruska agencija za statistiku Rosstat u svom godišnjem izvještaju.

Anadir je , kako navodi klix.ba, glavni grad Čukotskog autonomnog okruga i nalazi se unutar Arktičkog kruga, a predstavlja veoma važnu luku u Beringovom moreuzu, morskom prolazu koji odvaja Rusiju od američke države Aljaske za samo 83 kilometra. Zbog izolacije i nedostatka cestovnog transporta, putovanja u grad i izvan njega se uglavnom oslanjaju na avionski saobraćaj. Direktan let do Moskve traje duže od osam sati.

Rosstatovi podaci bazirani na cijenama 264 vrste potrošačkih dobara i usluga govore da je Anadir 57 posto skuplji u odnosu na nacionalni prosjek. Iza Anadira, koji je naistočniji ruski grad, nalaze zajednice u Kamačatskom kraju i Jakutiji, dvije također dalekoistočne regije.

Mjerenja su osmišljena kako bi omogućila vladi da procijeni troškove života u određenim gradovima u poređenju s Rusijom u cjelini. Zbog toga se ne uzimaju u obzir prihodi, nego je fokus na cijeni robe i usluga. U skladu s visokim troškovima života, Čukotka ima i mnogo veću prosječnu platu, 2,2 puta veću od nacionalnog prosjeka.

Statistika je pokazala da su najniže cijene robe i usluga u Nazranu, najvećem gradu republike Ingušetije u Sjevernom Kavkazu. Ingušetija je također regija s najvećom stopom nezaposlenosti u zemlji koja iznosi 31,6 posto i daleko je veća od nacionalnog prosjeka od 5,9 posto.

Ranije ove godine je moskovski Finansijski Univerzitet proglasio Moskvu najboljim ruskim gradom za život ispred Sankt Peterburga, Groznog, Manitogorska i Vladimira. U razmatranje su uzeti troškovi života, prosječna primanja, društveni problemi, kvalitet komunalnih usluga i nivo obrazovanja.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti