Austrijski mediji: “Nestvarna priroda i kulturno istorijsko blago simboli su Crne Gore"

Turističke atrakcije Crne Gore predstavljene su u prestižnim austrijskim medijima, kao rezultat studijske posjete u organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO CG).

Riječ je o tri dnevna lista: “Kurier”, “Kleine Zeitung” i “Salzburger Nachrichten”, čiji su novinari početkom juna boravili u našoj zemlji. Imajući u vidu da ukupna čitanost ovih medija dostiže preko 1.5 miliona čitalaca na dnevnom nivou, očekuje se da će objavljeni članci u štampanom i online izdanju doprinijeti promociji Crne Gore kao turističke destinacije.

Helmut Vajhselbraun (Helmuth Weichselbraun) ispred “Kleine Zeitung”, navodi u članku da vijugave i uske ulice u Crnoj Gori vode do nestvarne prirode, kraljevskih rezidencija, plaža iz snova i slikovitih mjesta.

“Oduševio nas prevoj na kojem se iscrtava slovo ‘M’ koje simbolizuje kraljicu Milenu, a prekrasan pogled se pruža na jedinstveni Bokokotorski zaliv. Taj put je simbol kontrasta koji ova zemlja nudi, a vodi preko mnogih krivina od primorskih gradova do planinskih krajeva Crne Gore”, istakao je Vajhselbraun. U članku dnevnog lista “Kurier” opisane su turističke atrakcije Herceg Novog, Kotora, Budve, Podgorice, kao i Cetinja koje u članku nazivaju “kulturno i istorijsko srce Crne Gore”.

“Cetinje, grad u podnožju moćnog masiva Lovćena, je kulturno i istorijsko srce Crne Gore. Dvorac kralja Nikole, galerije, muzeji i zvanična rezidencija predsjednika države, više su nego vrijedni vijugavog putovanja od Kotora do Prijestonice”, navodi se u članku.

Novinar dnevnog lista i portala “Salzburger Nachrichten”, Helmut Krecel (Helmut Kretzl), je iskazao zadovoljstvo boravkom u destinaciji te kroz atraktivne fotografije prikazao Crnu Goru.

“Crna Gora je posebno atraktivna zbog nevjerovatnog spoja mora i planina, koji je moguće posmatrati na nekoliko mjesta. Sada je otvorena i nova žičara Kotor – Lovćen, pa turisti imaju priliku da uživaju u jedinstvenom pogledu iz drugačije persepktive”.

Pored NTO CG, podršku u organizaciji ove studijske posjete dale su lokalne turističke organizacije Tivta, Cetinja, Budve, Herceg Novog, Kotora i Bara, Nacionalni parkovi Crne Gore, Narodni muzeji Crne Gore, kao i Plantaže 13. jul.

U narednom periodu NTO CG nastavlja sa promocijom destinacije na ovom tržištu, te će biti domaćin turoperatorima iz Austrije i predstavnicima jedne od poznatijih televizija “Servus TV”, na kojoj će biti emitovana reportaža o aktivnom odmoru u Crnoj Gori.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti