Bankrot: Jedan od najvećih kruzera na svijetu kreće na prvo i posljednje putovanje

Planovi za kruzer Global Dream II, jedan od najvećih kruzera na svijetu, propali su zbog bankrota njegovih graditelja. Trup broda će krenuti na svoje prvo i ujedno posljednje putovanje jer odlazi na lokaciju gdje će biti rastavljen.

Inače, kruzer je , kako prenosi klix.ba, trebao biti svijet za sebe, primati 9.000 putnika i ponuditi izuzetan luksuz. Međutim, gradnja može trajati godinama, a prioriteti se mijenjaju ili nastanu problemi poput pandemije koronavirusa.

U slučaju kruzera Global Dream II, trup je završen, motori su postavljeni kao i drugi mehanički sistemi, ali je bankrot spriječio završetak radova.

Kruzer je nešto duži od 340 metara, pripada klasi Global Class ogromnih okeanskih brodova, koja je manja samo od klase Oasis iz kompanije Royal Caribbean Cruises. Proizvođač MV Werften tvrdi da ovakvi brodovi imaju 2.500 putničkih kabina te 20 paluba. Brodovi su dizajnirani za azijska tržišta, sadrže zabavne parkove, kina, restaurane, trgovačke centre, pozorišta, sportske terene i drugo. U planovima kompanije je bila upotoreba AI tehnologije za mnoge usluge. Kruzer Global Dream II je trebao napustiti brodogradilište prošle godine, ali se to nije dogodilo zbog pandemije koronavirusa, dok je u međuvremenu interes za krstarenja opao.

Kompanija MV Werften je bankrotirala u januaru, brodogradilište je prodano i koristit će se za proizvodnju podmornica, fregata i drugih plovila, dok će kruzer Global Dream II biti rastavljen i prodan u otpad. Njegovo prvo putovanje će ujedno biti i posljednje.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti