Bespovratna sredstva iz EU dobilo 216 nezaposlenih

Crna Gora je od danas zahvaljujući Programu grantova za samozapošljavanje, prvom direktnom grantu koji je dodijeljen Zavodu za zapošljavanje, bogatija za 216 novih preduzeća odnosno preduzetnika.

To je saopšteno na konferenciji za medije Zavoda za zapošljavanje na kojoj je direktor Suljo Mustafić potpisao ugovore sa korisnicima bespovratnih sredstava od tri do 7.5 hiljada eura, iz fondova Evropske unije, a na kojoj je govorila državna sekretarka Ministarstva ekonomskog razvoja, Milena Lipovina Božović.

Lipovina Božović je kazala da su u novoj organizaciji Vlade ljudski kapital i sve što je vezano za tržište rada i politiku aktivnog zapošljavanja u nadležnosti tog resora sa, kako je navela, vrlo jasnim ciljem.
„Želimo da se bavimo detaljnom analizom ljudskog kapitala, da politiku aktivnog zapošljavanja i unapređenja tržišta rada apsolutno stavimo u fokus ekonomskog razvoja i to će biti prioritet u narednom
periodu“, poručila je Lipovina Božović.

Ona je ocijenila da podrška aktivnim politikama zapošljavanja, ima poseban fokus na jačanje preduzetništva.

„U konačnom čitav program, koji realizuje Zavod za zapošljavanje, bi trebalo da ima za cilj otvaranje 400 novih radnih mjesta. Ovaj program posebno targetira osjetljive kategorije kao što su mladi, žene
i dugoročno nezaposleni. Efekti ovakvih programa koje ćemo realizovati kroz podršku Evropske komisije i Delegacije Evropske unije su nešto što na dugi rok podržava naše napore ka dugoročnom održivom rastu“, istakla je Lipovina Božović. Ukupna vrijednost danas dodijeljenih grantova, teže zapošljivim licima, mladima, ženama, i dugotrajno nezaposlenim, iznosi 1.6 miliona eura.

„Uvaženi dobitnici grantova, do juče ste bili bez posla, već danas ste preduzetnici. Koristim ovu priliku da vam uputim najiskrenije čestitke i poželim mnogo uspjeha u radu! Budući da se, u ovom teškom
periodu za cijeli svijet, rijetkima pruža slična šansa nadam se da će vam ova evropska sredstva biti polazna motivacija i podstrek. Vjerujem da ćete ih utrošiti efikasno i namjenski, upravo za realizaciju ideje iz vašeg biznis plana, a koja će se kasnije razviti u dobar i održiv biznis, na domaćem tržištu“, poručio je Mustafić napominjući da će u roku od 30 dana korisnicima biti direktno uplaćen iznos do 80 odsto sredstava.

Direktor Mustafić je tom prilikom podsjetio da je interesovanje nezaposlenih za dobijanje bespovratnih sredstava, u drugom pozivu u odnosu na prvi, bilo četvorostruko veće.

Podsjećamo, Program grantova za samozapošljavanje Zavoda vrijedan je 3.5 miliona eura. Prva direktna podrška Zavodu potiče iz Programa EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu politiku, vrijednog 18 miliona eura, koji doprinosi smanjenju sive ekonomije i siromaštva odnosno povećanju zaposlenosti, kroz otvaranje novih radnih mjesta.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti