Bez karantina i maski, uz 6.000 mrtvih, Švedska nadomak pobjede nad koronom

Najmanji udio pozitivnih u rekordnom broju testiranih osoba od početka pandemije zabilježen je u Švedskoj prošle sedmice, kada je koronavirus potvrđen kod samo 1,2 posto testiranih, objavio je u utorak švedski Zavod za javno zdravstvo, dok u drugim zemljama širom Europe raste broj dnevno zaraženih. Kako prenosi HINA Švedska je prošle sedmice sprovela više od 120 hiljada testiranja na koronavirus, a samo je nešto više od 1300 testova bilo pozitivno

Švedska nije uvela karantin, već se fokusirala na ličnu odgovornost građana, fizički razmak i pojačanu higijenu kao sredstva za usporavanje pandemije, umjesto pokušaja eliminisanja virusa.

Isprva je strategija oštro kritikovana zbog komparativno većeg broja umrlih proljetos, ali u posljednje vrijeme predstavnici WHO-a hvale švedsku strategiju kao održiv model.

"Cilj našeg pristupa je da sami ljudi shvate potrebu pridržavanja preporuka i smjernica koje su na snazi", kazao je na konferenciji za novinare Johan Carlson, načelnik švedske Agencije za javno zdravstvo.

Dok brojne zemlje mijenjaju pravila i restrikcije, Carlson navodi da su švedske smjernice kreirane za duži period i tako da budu razumljive.

"Ne postoje drugi trikovi prije no što budu dostupne medicinske mjere, prvenstveno vaksina. Švedsko stanovništvo je to uzelo k srcu", rekao je on.

U Švedskoj je umrlo više od 5800 zaraženih, puno više po glavi stanovnika nego u susjednim nordijskim zemljama, ali manje nego, u Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti