Bez odlaganja pristupiti vakcinaciji, ne smijemo biti žrtve neodgovornih odluka kada epidemija morbila predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju najmlađih

Niko nema pravo da neodgovornim odlukama ugrožava zdravlje i život djece, a statistika o slabim obuhvatima MMR vakcinom u Crnoj Gori i pojava prvih slučajeva morbila u regionu, ukazuje na hitnu i neodložnu mobilizaciju svih društvenih činilaca kako bi izbjegli teške scenarije kakve epidemija može donijeti, zajednička je poruka sa sastanka Nacionalne komisije za imunizaciju koji je danas održan u Ministarstvu zdravlja.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, kazao je da je situacija veoma složena i da država preduzima najurgentnije mjere kako bi se sačuvalo zdravlje najmlađih. On je kazao da je epidemija morbila praktično pred vratima i da više nema vremena za odugovlačenje i pozvao roditelje da što prije vakcinišu svoju djecu, što je kako je istakao, i zakonska obaveza svakog od nas.

''Djeca ne treba da se izlažu opasnosti zato što neko neodgovorno postupa, prije svega sa nepotrebnim porukama, a onda i nedovoljnom i nekvalitetnom informisanošću, slušajući one koji nisu upućeni, koji ne poznaju problem, već su ad hoc protiv nečega'' poručio je Šćekić.

On je naveo i pozitivne primjere pojedinih opština i domova zdravlja sa visokim procentom vakcinisine djece gdje roditelji nisu podlegli uticaju lažnih informacija već su sa punim povjerenjem prema zdravstvenim radnicima odlučili da zdravlje i bezbjednost svoje djece povjere nauci a ne neutemeljenim i neprovjerenim informcijama.

''U svakom slučaju, ako građani, odnosno roditelji ne budu vakcinisali svoju djecu kako je zakonom predvidjeno, pedijatri odnosno zdravstvene ustanove će biti dužne da podnose prijave protiv neodgovornih roditelja, koji ne vode računa prvo o svojoj, a onda i o ostaloj djeci. To znači da ćemo imati probleme u vrtićima, u školama, i nažalost možemo dovesti do toga da naša djeca imaju ozbiljne zdravstvene posledice, a o konačnom ishodu neću ni da razmišljam ... zato treba svi zajedno da preduzmemo mjere kako ne bi došlo do tog ishoda'' jasan je Šćekić.

Viši konsultant za zdravstvena pitanja u UNICEF-u dr Senad Begić, izrazio je zadovoljstvo zbog nedvosmislene saglasnosti o značaju imunizacije za zdravlje i dobrobit djece koja je postignuta tokom sastanka Komisije.

''Unicef će nastaviti da pruža podršku kako  lokalnim zajednicama, tako i roditeljima, ali i ministarstvu zdravlja i zdravstvenom sistemu da imunizacije kao jedno od najbitnijih civilizacijskih tekovina dodatno približi svim roditeljima i njihovoj djeci u Crnoj Gori.

Svima je  jasna  situacija u regionu. Na svu sreću, virus morbila još nije dokazan u Crnoj Gori , tako da i dalje imamo  dovoljno vremena da našoj djeci pružimo adekvatnu zaštitu i učinimo sve ono što je do svih nas, dakle ne samo zdravstvenog sistema, nego i roditelja i članova ovog društva, da našoj djeci pružimo optimalnu zaštitu protiv ove jako opasne i veoma zarazne bolesti.'' poručio je dr Begić.

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, dr Mina Brajović podsjetila je da su morbile visoko zarazno i smrtonosno oboljenje, koje je u toku 2018. god. odnijelo 140 hiljada dječijih života širom regiona Evrope.

''Svaki dječji izgubljeni život je tragedija, za porodicu i za čitavo društvo i prosto niko od nas nema taj luksuz da drži oči zatvorene i da bude pasivan.

Ovakva situacija se može prevazići i ovo oboljenje se može spriječiti MMR vakcinacijom. Ako imamo na umu činjenicu da je u Crnoj Gori vakcinisano 12,07 procenata djece rođene 2021. godine , mislim da je jasno koliko je situacija u Crnoj Gori alarmantna. Iz tog razloga neophodno je da svi skupa združeno, cjelokupno društvo djelujemo zajedno i da pokušamo da ovu trku trčimo mnogo brže od samog virusa. To znači znači djelovanje na više kolosjeka, djelovanje svih sektora, ne samo zdravstva i zdravstvenih radnika, već takođe i prosvjete i pravde i cjelokupnog društva, a pogotovu roditelja. Radi se o problemu koji je davno prevazišao okvire zdravstvenog problema. Ovo je nacionalni izazov za koji rešenja treba tražiti u partnerstvu, kroz saradnju i dijalog uz intezivan angažman lokalnih vlasti. Ukoliko želimo sretno i bezbrižno djetinjstvo, svaki roditelj treba da donese odgovornu i ispravnu odluku, a to je ''Vakcinišite svoje dijete prije nego što bude kasno'' kazala je dr Brajović.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti